Ziołowe klopsiki w sosie

    

Ziołowe klopsiki w sosie (na 4 porcje)

Składniki:
Po 20 dag mielonej wieprzowiny i wołowiny, 3 łyżki mąki, łyżka bułki tartej, cebula, jajko, łyżka posiekanej natki pietruszki, kilka igieł rozmarynu, kilka listków mięty, gałązka bazylii, 1/2 łyżeczki estragonu,
3 łyżki masła, 3 szklanki mleka, łyżka śmietany, pęczek koperku, kostka rosołowa, starta skórka i sok z 1/2 cytryny, sól, biały pieprz, gałka muszkatołowa.

Przygotowanie:
1.
Natkę, koperek i pozostałe zioła opłukać, posiekać. Cebulę obrać i pokroić w drobną kostkę.

2. Mięso włożyć do miski, dodać cebulę, jajko, tartą bułkę, skórkę startą z cytryny, połowę koperku, zioła i natkę, dokładnie wymieszać. Masę mięsną przyprawić solą, pieprzem i gałką muszkatołową, wedle uznania.Ale najpierw spróbujcie, bo może sól nie będzie potrzebna.

3. Uformujcie 12 małych klopsików, włożyć do garnka z osoloną wodą i gotować około 20 minut. Odcedzić.

4. Masło stopić w rondlu, wsypać mąkę, zamieszać i lekko podsmażyć. Wlać mleko, wrzucić pokruszoną kostkę rosołową i cały czas mieszając zagotować.

5. Sos połączyć ze śmietaną, przyprawić sokiem z cytryny, pieprzem, gałką muszkatołową. Włożyć klopsiki, wsypać pozostały koperek, całość podgrzać, ewentualnie dosolić.
Podawać z ziemniakami z wody.
Porcja: 460 kalorii

Życzę smacznego …

8 myśli na temat “Ziołowe klopsiki w sosie

    1. Dlatego Aniu,że tony zielska zawierają – ziołowymi ich nazwano,a że ty nie cierpisz zielska,więc odpada przepis ten … niestety…Pozdrawiam cieplutko!

      Polubienie

      1. Lubię przyprawy, ale każda zielenina smakuje mi jak jakieś sztywne liście. Używam tylko bazylii w proszku, ewentualnie coś przyozdobię listkiem, ale tylko do dekoracji, nie do jedzenia.Buziaczki.

        Polubienie

Skomentuj

Wprowadź swoje dane lub kliknij jedną z tych ikon, aby się zalogować:

Logo WordPress.com

Komentujesz korzystając z konta WordPress.com. Wyloguj /  Zmień )

Zdjęcie z Twittera

Komentujesz korzystając z konta Twitter. Wyloguj /  Zmień )

Zdjęcie na Facebooku

Komentujesz korzystając z konta Facebook. Wyloguj /  Zmień )

Połączenie z %s