Dynia à la coś tam…

Ponieważ w tym rok, dynia mi „strasznie” i okropnie wyrosła, miałam z nią problem nie lada, co z niej zrobić, żeby sobie nie zaszkodzić.

Nie udało się tak do końca bez szkody obejść, bo … odcisk na rączce zrobiłam i w ten sposób sobie zaszkodziłam. Ale nic to, ważne, że zapasy na zimę  zrobiłam! Miała być dynia  à la ananas, a wyszła à la  pomarańcz …

 

Dynia à la  coś tam…

Składniki:   1,5 kg dyni 

1,5 szklanki cukru 

1 kwasek cytrynowy

  1 aromat ananasowy, ja ananasowego nie miałam, więc pomarańczowy dałam.

Przygotowanie:

1. Obraną i wypestkowaną dynię kroimy w kostkę, taką na małego gryza. Do dużej miski wkładamy pokrojoną dynię, posypujemy cukrem, kwaskiem cytrynowym lub sokiem z cytryny i polewamy aromatem. Wszystko mieszamy. Kwasek cytrynowy daje nam to, że dynia zachowa kolor.

   Odstawiamy na dwie godziny, od czasu do czasu mieszając (no powiedzmy, że nawet często mieszamy). W ten sposób dynia puszcza nam bardzo dużo soku.

2. Przekładamy kostkę z dyni do umytych słoików, zalewamy powstałym sosem, zakręcamy. Wkładamy słoiki ma dno garnka wyłożone ściereczką, zalewamy wodą do 3/4 ich wysokości. Pasteryzujemy około 15-20 minut, od momentu zagotowania. Studzimy je stawiając do góry dnem.

       ! Muszę Wam koniecznie donieść – jest Pycha!

      Wprost „niebo w gębie”.

       Żałuję teraz, że nie zrobiłam jej więcej, zamiast tych w octowej zalewie.

Zrobiłam jeszcze zapas w postaci takiej paćki, która później mi się przyda jak będę chciała zrobić sobie, np.zupę z dyni. A tymczasem kładę paćkę do zamrażalnika. Przepisy na dynię marynowaną i paćkę z niej znajdziecie tu: Dynia na zimę

Zapisz

25 myśli na temat “Dynia à la coś tam…

    1. Znałam kiedyś kogoś, o nazwisku Korbol teraz już będę wiedziała, np. co nazwisko to oznacza, dzięki Tobie ….Kochana Babuniubarbie, a może pamiętasz jak ten kompot z dyni babunia robiła, z miłą chęcią bym się dowiedziała?Pozdrawiam cieplutko!

      Polubienie

  1. Musi być rewelacyjna bo przygotowana bez octu. Kiedyś jadłam taką właśnie z octem i nie wchodziła mi zupełnie ;-)Pozdrawiam, a zpkę z marchewki podeślę na maila, w wolnej chwili OK?

    Polubienie

    1. Naprawdę tak przygotowana dynia jest super,to tak jakbyż zajadała sobie pomarańczę.Teraz żałuję,bo mogłam mniej zrobić w zaprawie octowej a więcej a’la coś tam …Za przepis na zupkę z marchewki,który mi zechcesz przesłać – z góry dziękuję!Pozdrawiam cieplutko!

      Polubienie

  2. Tak na prawdę to ja nigdy nie robiłam dyni, ale po przeczytaniu Twego przepisu spróbuję zrobić. kupiłam kiedys w sklepie ale nie za bardzo mi smakowała. Zobaczę teraz. Pozdrawiam milutko.

    Polubienie

    1. Spróbuj,spróbuj Zosiu – a na pewno będziesz zadowolona,nie mówiąc o dzieciach,bo im to chyba najbardziej będzie smakowało …Pozdrawiam cieplutko!

      Polubienie

      1. Myszy? Nie. Musiałam je kiedyś łapać – hehe była zabawa :DAle niektórych kwiatów i roślin się boję… nie wiem dlaczego… jakis taki wrodzony lęk.

        Polubienie

        1. Tak myślałam,że myszy to Ty się nie boisz … hahaha …Musiałaś kiedyś wystraszyć się kwiatka,i dlatego teraz się ich boisz ;))Pozdrawiam cieplutko!

          Polubienie

  3. Ja zamiast aromatów dodaję świeży wyciśnięty sok z ananasa lub pomarańczy, nie trzeba wtedy dawać kwasku ( u mnie nie do kupienia).Robię też dynię z sokiem truskawkowym z butelki,ale wtedy kostki dyniowe trzeba skropić sokiem z cytryny.Pozdrawiam cieplutko.

    Polubienie

    1. W ten sposób robione na pewno dynia jest o wiele zdrowsza i lepsza.Jak z tego widać Koniczynko,dynia może być na wiele sposobów robiona- a’la coś tam …;)Pozdrawiam cieplutko!

      Polubienie

  4. JaGuś, wierzę Ci na słowo, że dynia jest rewelacyjna. Muszę o tym powiedzieć bratowej mojego męża, może zrobi i się podzieli ze mną.Buziaczki wieczorne.

    Polubienie

      1. Na razie bratowa dała nam słoiczki z sokiem aroniowym (aronia nasza). Jednak ona do soku nie dodaje cukru, więc jest wstrętny. Nie wiem, czy dynię zrobiłaby na słodko.Dziś znowu robiliśmy z mężem zapiekankę z ogonówką (właśnie już 20 minut jest w piekarniku) . Tylko że zamiast ogonówki dodałam polędwicę z indyka, bo akurat to miałam w lodówce.Buziaczki.

        Polubienie

        1. Aronia i owszem jest bardzo zdrowa, ale sama w sobie, bez dodatku cukru,to jest chyba,jak mi się zdaje – taka cierpka.Aniu dzięki Ci bardzo za pouczenie mnie,ale mam do Ciebie jeszcze jedno pytanko, może będziesz znała odpowiedź, a brzmi ono tak:Jak np. nad literką „a” postawić kreskę??? Piszę a’la a chciałabym, żeby ta kreska była nad „a”. Za podpowiedź z góry dziękuję!Pozdrawiam cieplutko!

          Polubienie

          1. Nie wiem,bo w alfabecie polskim nie znajdziesz takiej litery. Gdy chcę coś dziwnego napisać , szukam tego w Google, kopiuję i wklejam. Teraz syn mnie poinformował, że apostrof jest na pierwszym klawiszu od góry (nad nim jest tylda~). Zobacz, jak wygląda to „a” z apostrofem a`, nie za bardzo mi się to podoba. Teraz wymyśliłam, że można też kliknąć na klawisz z cudzysłowem, ale bez shifta, wyjdzie to tak: a’. Nie ma innej możliwości. Buziaczki klawiaturowe.

            Polubienie

            1. Dziękuję Aniu, niezły pomysł z tym szukaniem w goglach…Mnie też się lepiej widzi to drugie a’ …, i tak chyba zostanie, na pewno każdy się domyśli z czytających o co chodzi … ;)Pozdrawiam cieplutko!

              Polubienie

              1. Już nie pamiętam, jakiego wyrazu szukałam, ale chyba miał „daszek” nad jakąś literką. Ja też używam tego drugiego apostrofu a’, o czym kompletnie zapomniałam, bo piszę go rzadko.Buziaczki.

                Polubienie

        2. Zapiekanka Aniu, to ze wszystkim będzie dobra, i można zajadać się nią ze smakiem …Oj kurde,chyba odpowiedź napisałam Ci nie pod tym postem, ale byłam dzisiaj na grzybach i troszku mi „główka – nie pracuje” … ;))

          Polubienie

Skomentuj

Wprowadź swoje dane lub kliknij jedną z tych ikon, aby się zalogować:

Logo WordPress.com

Komentujesz korzystając z konta WordPress.com. Wyloguj /  Zmień )

Zdjęcie z Twittera

Komentujesz korzystając z konta Twitter. Wyloguj /  Zmień )

Zdjęcie na Facebooku

Komentujesz korzystając z konta Facebook. Wyloguj /  Zmień )

Połączenie z %s