Najlepsze jabłka do ciast

A teraz nastanie czas jabłek … w różnych postaciach, czy chcecie tego, czy nie -:)))
Od wyboru odpowiedniej odmiany zależy smak szarlotki.

Antonówka - Jabłonie - drzewka owocowe
ANTONÓWKA
Niezbyt atrakcyjne, kuliste owoce. Mają kwaskowaty miąższ, który nie rozpadnie się nawet po godzinie spędzonej w gorącym piekarniku.
! Lubi
większą ilość cukru niż inne odmiany jabłek.

SZARA  RENETA
Pod matową szorstką, żółtooliwkową skórką kryje się wyjątkowo aromatyczny, kwaskowaty i kruchy miąższ.
! Mało apetyczną
, twardą skórkę powinno się obierać.

BOIKEN
Po antonówce to najlepsza odmiana jabłek do domowych wypieków i przetworów. Ma ścisły, twardy miąższ o winnym smaku.
! Lepiej
je zetrzeć na tarce, niż pokroić na kawałki.

DELICIOUS
Zarówno odmiana żółta jak i czerwona jest bardzo słodka, ale jednocześnie jędrna, ich miąższ nie rozpada się podczas pieczenia..
! Ich słodycz
przełamie dodanie  2 – 3 łyżki soku z cytryny.

MCINTOSH
Średniej wielkości owoce mają charakterystyczny, wydłużony kształt. Delikatny,kruchy miąższ przypomina w smaku mandarynki (bardzo lubię te jabłka).
! Z dżemem
pomarańczowym są jeszcze smaczniejsze.
Jabłka na trzy sposoby …
Szarlotkę można upiec z jabłek surowych, smażonych lub suszonych.
Surowe,tuż po obraniu skrapiamy sokiem z cytryny lub wodą z dodatkiem kwasku cytrynowego. Jeżeli o tym zapomnimy i owoce ściemnieją, wystarczy, że posypiemy je cynamonem. Oprócz smaku zyskają ładny, brązowy kolor. Suszone jabłka, przed wyłożeniem na ciasto, trzeba namoczyć. Najlepiej w soku jabłkowym lub herbacie z rumem. Natomiast jabłka smażone można przygotować kilka dni wcześniej.

Z cynamonem, orzechami, galaretką …
Najpopularniejszym dodatkiem do jabłek jest cynamon. Podobnie jak szczypta imbiru czy kilka gożdzików najlepiej wydobywa aromat tych owoców i nadaje im lekko korzenny, przyjemny smak. Bez obaw możemy też dodawać do musu jabłkowego orzechy – pod wpływem kwasu z jabłek bardzo zmiękną, a uzyskany smak na długo pozostanie w pamięci.
Równie doskonały duet z jabłkami tworzą rodzynki (zwłaszcza namoczone w alkoholu). Ściślejszą konsystencję musu otrzymamy, wsypując do niego galaretkę. Do jabłek słodkich doskonała będzie galaretka kwaskowata, np. agrestowa, zaś do cierpkich – łagodna, np. morelowa.

 tort Co zrobić gdy …

… ciasto się przypaliło?
Przypaloną warstwę zetrzyj na tarce, a ciasto posyp obficie cukrem pudrem lub lej roztopioną czekoladą.

… zrobił się zakalec?
Ciasto pokrusz, dodaj aromat i ponownie zagnieć. Możesz dosypać np. okruszki biszkoptów. Z ciasta uformuj kulki i każdą obtocz w wiórkach kokosowych lub startej czekoladzie, możemy nazwać to co zrobimy i otrzymamy -truflami.
Bliższe informacje w tym temacie, znajdziecie tu:
Sposoby na suchą babę

8 myśli na temat “Najlepsze jabłka do ciast

  1. Najsmaczniejsze sa wg mnie goldeny. Ciasta nie upiekę, bo mam zbyt słodką krew i muszę sobie obniżyć glukozę, zanim zacznę jeść coś słodkiego.Wieczorne pozdrowionka.

    Polubienie

    1. Koniecznie Aniu musisz obniżyć sobie tą glukozę, bo teraz chyba będę pisała o samych słodkościach – pysznościach … ;))) I będę kusiła, oj kusiła …..Pozdrawiam cieplutko!

      Polubienie

  2. Jak wiesz Jaguś uwielbiam słodkości , więc i jabłka lubię słodziutki. Kosztela jest takim słodkim jabłkiem. Jeżeli chodzi o pieczenie to tylko Antonówka. Dzięki za Wspaniałe i wyczerpujące wiadomości wiadomości Pozdrawiam milutko. Zosieńka

    Polubienie

    1. A tak mi się zdaje, że Ty Zosiu to o dużo sprawach wiedziałaś, bo jak i to Wiem – lubisz kuchcić, i nie wiadomo jeszcze, czy ja o wielu sprawach dotyczących gotowania – nie dowiedziałabym się od Ciebie ;)Pozdrawiam cieplutko!

      Polubienie

  3. Jeeeeeeej, ale mi brakowało takiej ogólnej informacji o jabłkach 😀 TTeraz wiem jakie maniakalnie zjadam:D Najbardziej lubię Szarą Renetę i Delicious – ale jeść na surowo, bo ciast nie mogę robic, niestety. A powiem Pani Babci że jest jeszcze jedna ciekawa rzecz którą mozna zrobić z jabłkiem… tylko ze nie wiem jak! Czasami, jabłko nadziewane jest na patyk, potem wtykają je do jakiejś maszyny. JAbłko robi się ciepłe i wygląda jak szklane, gdyż po wyjęciu otoczone jest przezroczysto – czerwonym, twardym jak kamień hmmm… tak jakby lukrem. Czy może Pani Babcia wie co to może być?PS. Szablon się twooorzy. Baaaaardzo po woooooli, robota idzie mi jak krew z nosa, ale się twoooorzy. Musi wszak być idealny, nieprawdaż? :DPozdrawiam :]

    Polubienie

    1. Aaaaaaa! No i o jeszcze jednym zapomniałam! Miałam powiedziec żeeee… w międzyczasie systematycznie uzupełniałam obrazy na alora.blog.onet.pl tak więc informuję że jest nowe, porządne doładowanie kategorii i jeśli ma Pani Babcia zapotrzebowanie na jakies konkretne grafiki jak np. kwiaty, liście, jakiś owoc, to proszę zamawiać. Zapomniałam również odpowiedzieć na zapytanie o świniora. Tak, jeśli Pani Babcia bedzie potrzebowała tej świni użyć do notki o mięsie z prosiaka, to oczywiście nie mam nic przeciwko skopiowaniu :DInformuję również ze u mnie na blogu nowa nota. Nooom, to tyle będzie z ogłoszeń parafialnych – spraw formalnych.Pozdrawiaaaaam 😀

      Polubienie

      1. Już biegnę na obrazkowy blog, a co do świnki – to nie mogę jej jakoś sobie skopiować, chyba muszę mieć Twoje pozwoleństwo … ot, co;)))Pozdrawiam cieplutko!

        Polubienie

    2. > Jeeeeeeej, ale mi brakowało takiej ogólnej informacji o> jabłkach 😀 TTeraz wiem jakie maniakalnie zjadam:D> Najbardziej lubię Szarą Renetę i Delicious – ale jeść na> surowo, bo ciast nie mogę robic, niestety. A powiem Pani> Babci że jest jeszcze jedna ciekawa rzecz którą mozna> zrobić z jabłkiem… tylko ze nie wiem jak! Czasami,> jabłko nadziewane jest na patyk, potem wtykają je do> jakiejś maszyny. JAbłko robi się ciepłe i wygląda jak> szklane, gdyż po wyjęciu otoczone jest przezroczysto -> czerwonym, twardym jak kamień hmmm… tak jakby lukrem.> Czy może Pani Babcia wie co to może być?> PS. Szablon się twooorzy. Baaaaardzo po woooooli, robota> idzie mi jak krew z nosa, ale się twoooorzy. Musi wszakA ja z kolei tych jabłek co Ty cierpisz, ja nie cierpię ;))))Łoj nie mam pojęcia co to za technika na patyku jabłko obracane, a potem lukrowane – ciekawe, chyba się tym zainteresuję!A szablon niech się tam tworzy, aż będzie gotowy wyjść na światło dzienne, jak pisałam wcześniej – najważniejsza szkoła, a reszta później .. to nie piekarnia. Żeby ciasto było dobre, to musi najpierw wyrosnąć dobrze, więc nie ma co się spieszyć …Pozdrawiam cieplutko!> być idealny, nieprawdaż? :D> Pozdrawiam :]

      Polubienie

Skomentuj

Wprowadź swoje dane lub kliknij jedną z tych ikon, aby się zalogować:

Logo WordPress.com

Komentujesz korzystając z konta WordPress.com. Wyloguj /  Zmień )

Zdjęcie z Twittera

Komentujesz korzystając z konta Twitter. Wyloguj /  Zmień )

Zdjęcie na Facebooku

Komentujesz korzystając z konta Facebook. Wyloguj /  Zmień )

Połączenie z %s