Sekrety domowych wypieków


Witam serdecznie.


Dzisiaj zdradzę i odkryję przed Wami, tak po troszku, sekrety domowych wypieków. Przygotowanie wspaniałych ciast, wszak nie musi być trudne. Nie wierzycie ? Spróbujcie !


Zanim jednak zaczniecie zagniatać, ubijać i miksować – przeczytajcie kilka rad jakie dla Was znalazłam.

Myślę, że mogą się przydać ?

Co nieco o składnikach

Mąka: pszenna, żytnia  


*
Przed pieczeniem mąkę trzeba przesiać, by nie miała zanieczyszczeń ani grudek. Dzięki temu ciasto będzie bardziej puszyste, „napowietrzone”.


*
Do ciasta z dużą ilością tłuszcz, np. ucieranego, najlepsza jest krupczatka.


*
Chciałbyś, by pieczony przez ciebie biszkopt lub ciasto ucierane były delikatniejsze? Część mąki pszennej zastąp ziemniaczaną.


*
Pierniki i pieczywo upieczone z mąki żytniej wymieszanej z pszenną są lepsze i ładniej wyglądają.


*
Dodanie odrobiny mąki kukurydzianej sprawia, że ciasto jest apetycznie żółte.


*
Jeżeli smakują ci ciasta wilgotne i zwarte, wystarczy, że zamiast części mąki dodasz do nich kaszę manną lub tartą bułkę.


*
Mąkę przechowuj w papierowych torebkach, w suchym miejscu. Nie trzymaj jej też blisko produktów aromatycznych, np. kawy, bo łatwo chłonie zapachy
.

eggs.gif image on bigy.com
Jajka …


*
Przede wszystkim trzeba sprawdzić, czy są świeże. To jest ważne! Jeżeli tego nie zrobicie, możecie narazić potrawę, którą wykonujecie, na wyrzucenie do śmieci. Niby wszystko jet OK, ale to ostatnie okazuje się „zbukiem”, i mamy kłopot !


A w jaki sposób to zrobić ? Bardzo prosty, a mianowicie, wkładamy jajko do szklanki z zimną wodą i jeżeli leży na dnie – jest świeże. Gdy przyjmuje w niej pozycję pionową, ma 1 – 2 tygodnie, a gdy wypływa na wierzch – lepiej go nie używajmy.

* Do ciasta kruchego możesz dodać żółtka ugotowane na twardo. Nie musisz gotować całych jajek. Wystarczy, że oddzielone żółtka ostrożnie wrzucisz do wrzątku i po 5 minutach wyjmiesz za pomocą sitka.

* Jak najlepiej ubić pianę ? To proste. Po pierwsze: białka powinny być zimne. Po drugie: dobrze oddzielone od żółtek. Po trzecie: ubijane w odpowiednim tempie – z początku wolnym potem coraz szybszym.

* Proporcje składników w przepisach na ciasta są obliczane dla jajek średniej wielkości. Jeżeli masz małe jajka, dodaj jedno więcej.

Masło, olej, margaryna …


*
Jeśli chcesz uzyskać idealną połówkę margaryny lub masła, nie krój kostki w poprzek, a po przekątnej.


*
Do ciasta kruchego dodawaj tylko tłuszcz schłodzony. Inaczej zostanie on wchłonięty przez mąkę. Efekt ? Placek po upieczeniu będzie twardy jak skała.


*
Smażąc pączki, wrzuć na patelnię surowy ziemniak, a tłuszcz się nie przypali.
bakalie-GIF-2_M
Bakalie i przyprawy …


*
Jeżeli do ciasta dodałaś już skórkę pomarańczową lub cytrynową, zrezygnuj z wanilii. Te zapachy nie lubią się nawzajem.


*
Cynamon i wanilia w kawałkach są bardziej aromatyczne. Dlatego lepiej je kupować w takich postaci niż sproszkowane.


*
Rodzynki i śliwki przed dodaniem do ciasta należy namoczyć, w przeciwnym razie będą twarde.


*
Aby bez kłopotu zdjąć skórkę z migdałów, trzeba je sparzyć.


*
Natomiast obieranie ze skórki orzechów laskowych znacznie ułatwi włożenie ich na 10 minut do rozgrzanego piekarnika.


*
Nie posypuj wierzchu placka bakaliami, bo się przypalą. Najlepiej lekko je wgnieć w ciasto.

Zapisz

30 myśli na temat “Sekrety domowych wypieków

  1. Jaguś, Kochana z kąd u Ciebie takie wspaniałe podpowiedzi musisz się przykładać sumiennie do tego, więc dziękujemy bardzo. Jesteś wspaniała.Pozdrawiam i buziole zostawiam

    Polubienie

    1. Zosiu dziękuję za dziękuję. cieszy mnie to jak ktoś umie docenić to co robię ! Kiedyś już pisałam, że przez te moje wszystkie lata żywota mego, nazbierało mnie się dużo różnej makulatury, którą skrzętnie zbierałam (nie wyrzucałam) i teraz właśnie mogę podzielić się z Wami tymi zapiskami, które posiadam …Pozdrawiam milutko!

      Polubienie

    1. Wiesz mam problem jakiś ze znalezieniem tego prawidłowego schroniska, bo tyle ich jest i nie wiem, który to Twój – może podasz dokładniejsze namiary, chętnie zajrzę …Pozdrawiam serdecznie!

      Polubienie

    1. Witaj Ily i dziękuję, ja Ciebie też zamieszczam w linkach i będę do Cię zaglądała, żeby dowiedzieć się co nieco o różniastych gadach ..Pozdrawiam serdecznie.

      Polubienie

  2. Witam… ciekawey tekst, naprawdę przydatny hehe 😀 Przepraszam że się jakiś czas nie odzywałam, ale zabrakło u mnie prądu. Tzn, jak mi już go włączyli to sie podezwałam pod notą z 10.10.09 no i powiedziałam że w ten weekend, poszerzę nagłówek….Pozdrawiam…

    Polubienie

    1. Nie ma sprawy Generale, wiem,że taraz najważniejsze dla Ciebie jest wiesz co …I tak już duuuużo zostało zrobione, za co jeszcze raz dziękuję !Pozdrawiam cieplutko!

      Polubienie

      1. Owszem, nauka – ale skoro znajduje jakieś 10 minut zeby napisac u mnie notkę i kolejne 10 żeby zrobić remont na drugim blogu, to tym bardziej powinnam znaleźć czas na ten nagłówek. Postaram się żeby dzisiaj wieczorem był, a jeśli nie dzisiaj to jutro. I ciągle mam wrazenie źle wykonanego zlecenia, pffff… no nic, będzie napewno, jeszcze raz przepraszam za opóźnienia….Pozdrawiam…

        Polubienie

        1. Jak już pisałam wcześniej, nie musisz się tak bardzo spieszyć … ja mam czas w odróżnieniu od Ciebie, a więc przyjdzie na to czas, przyjdzie czas;)Pozdrawiam serdecznie!

          Polubienie

          1. Oooioj, muszę muszę! Napewno muszę się spieszyć, poniewaz to trochę niegrzeczne tak przeciągać wszystko w czasie. Z resztą – nagłówek już jest gotowy i wysłałam go Pani Babci mailem ( oczywiście jako linka ). Jest dokładnie taki sam jak ten obecny, tylko trochę ” niższy ” ale za to szerszy. Warzywa nie uległy zniekształceniu, no i wydaje mi sie ze jakiś lepszy wyszedł od obecnego, możliwe że dlatego, ze mniej miejsca zajmuje :DPozdrawiam serdecznie!

            Polubienie

            1. Generale kochany! Nagłówek jest SUPER tak jak i TY !!BARDZO WIELKIE DZIĘKI ….Wiesz, że mi też lepiej ten nagłówek „leży” i pasuje …Pozdrawiam serdecznie .

              Polubienie

Skomentuj

Wprowadź swoje dane lub kliknij jedną z tych ikon, aby się zalogować:

Logo WordPress.com

Komentujesz korzystając z konta WordPress.com. Wyloguj /  Zmień )

Zdjęcie z Twittera

Komentujesz korzystając z konta Twitter. Wyloguj /  Zmień )

Zdjęcie na Facebooku

Komentujesz korzystając z konta Facebook. Wyloguj /  Zmień )

Połączenie z %s