Kluski śląskie i rolady wołowe


Kuchnia śląska jest bardzo prosta. Nie znajdziecie w niej wyrafinowanych potraw czy dużej ilości przypraw.
Mimo to jej smak trudno zapomnieć.

Dobre jedzenie za małe pieniądze. Tak najkrócej można by określić kuchnię Ślązaków. Na co dzień jada się, zwyczajne, niedrogie potrawy, np. karminadle i parzybrodę. Pierwsze danie to małe kotleciki z mielonego mięsa wieprzowego. Podaje się je z ziemniakami i kiszoną kapustą. Parzybroda zaś to zupa ze świeżej lub kiszonej kapusty, gotowana najczęściej na żeberkach wieprzowych. Zwykle jada się ją z chlebem. Na dni postne gospodynie przyrządzają często wodzionkę, czyli zupę z wody, chleba i czosnku.


KLUSKI ŚLĄSKIE (dla 4 osób)

Składniki:
… 1 kg ziemniaków, mąka ziemniaczana, jajko (niekoniecznie), łyżeczka soli, łyżka masła.

Przygotowanie:
1.
Ziemniaki obrać, umyć. Wrzucić na osolony wrzątek, gotować do miękkości. Ziemniaki odcedzić, utrzeć na pure’e i włożyć do miski. Następnie ziemniaki w misce lekko ugniatamy, do osiągnięcia równej powierzchni.

2. Potem dzielimy na cztery części, jedną część wyjmujemy. Do powstałego dołka wsypujemy mąkę ziemniaczaną (tyle ile dołek jej zabierze). Dodać wyjęte ziemniaki i jajko, wyrobić na jednolite ciasto.

3. Z ciasta formować małe kulki jednakowej wielkości. W każdej zrobić palcem wgłębienie. W garnku zagotować wodę, posolić. Stopniowo wrzucać kluski. Gdy wypłyną na powierzchnię, zamieszać i jeszcze chwilkę pogotować. Wyjąć łyżką cedzakową.
Porcja 433 kalorie

Polecam Wam te kluski, są bardzo proste w przygotowaniu, ale za to jakie smaczne ! Te kluski możecie podawać z różnymi dodatkami, np. gulasz, sos grzybowy,  roladkami, itp.

ROLADY WOŁOWE (dla 4 osób)

Składniki:
… 1/2 kg udźca wołowego lub polędwicy wołowej, 2 łyżki musztardy, 20 dag wędzonego boczku, 2 duże ogórki kiszone, cebula, łyżka mąki, 2-3 łyżki śmietany, sól, pieprz.

Przygotowanie:
1.
Mięso pokroić na 4 plastry, rozbić na tyle żeby póżniej łatwo było nam je rolować, posmarować musztardą. Warzywa pokroić w kostkę, boczek w paski.
2.
Po kilka pasków boczku rozłożyć na każdym plastrze, posypać cebulą i ogórkiem, oprószyć solą oraz pieprzem. Plastry mięsa zrolować, spiąć wykałaczkami lub obwiązać nicią.
3.
Olej rozgrzać w rondlu, włożyć rolady, zrumienić z każdej strony. Wlać 1/2 litra wrzącej wody, dusić ok. jedną godzinę na małym ogniu. Rolady wyjąć.
4.
Mąkę rozrobić z 1/2 szklanki wody, dodać do sosu z duszenia, wymieszać i zagotować, mieszając. Sos gotowy zabielić śmietaną, wymieszać, chwilę gotować na małym ogniu. Sos przyprawić do smaku solą i pieprzem.
Rolady podawać z kluskami śląskimi, polane sosem.
Porcja: 400 kalorii

Życzę smacznego …

49 myśli na temat “Kluski śląskie i rolady wołowe

    1. No widzisz Anetko jak to książki mogą wprowadzać ludzi w błąd.
      Chociaż ja takie kluski też nazywam śląskimi i chyba nie tylko ja…
      Nie będę więc dyskutowała, bo skoro mówisz, że to nie są kluski śląskie to chyba zgodzić mi się z Tobą trzeba.

      Pozdrawiam serdecznie.

      Polubienie

  1. Jako hanyska od pokoleń,przypadkowo przeglądająca powyższy przepis, chciałabym a raczej musiałabym dodać coś od siebie;
    po pierwsze:
    zawartość skrobi w ziemniakach bywa różna więc kluski robimy „na wyczucie” ciasto powinno nie kleić się do ręki i odchodzić od miski.Jeśli jest zbyt klejące dosypujemy mąki a jeśli zbyt twarde można dodać odrobinę wody (jeśli dodamy od razu wody i później dosypiemy mąki ziemniaczanej to mamy szansę na tzw.gumiklejzy) 🙂
    po drugie:
    do rolad śląskich nie kroi się niczego w kostkę tylko wszystko w plastry bądź ćwiartki jak np,ogórek lub cebula,wówczas po przekrojeniu rolady mamy piękną mozaikę i równomiernie wymieszane smaki a nigdy w życiu nie słyszałam żeby jakaś hanyska dodawała do sosy z rolad śmietany….to już barbarzyństwo;-)
    Jeśli powołujemy się na kuchnię śląską to może warto sprawdzić autentyczność przepisów.

    Polubienie

  2. Oj pyszne są ślaskie kluski i rolady. Ja dodatkowo po posmarowaniu musztardą posypuję jeszcze gorczycą. No i do tego kapusta modra. Kluski oczywiście najlepiej tarte do tego pasują.

    Polubienie

    1. Gosiak ja bardzo lubię mięso wołowe, bo ono ma taki dobry smak, smak inny niż te pozostałe mięsa. A roladki wykonane wg. Ciebie są zapewne pyszne! A mam taką prośbę, czy mogłabyś napisać jak też robisz te kluski tarte??

      Wesołego Alleluja.

      Polubienie

      1. No tarte to po prostu szare jak ktoś już tu tak nie po śląsku napisał. Ugotowane ziemniaki mieszamy z utartymi i dobrze wyciśniętymi ziemniakami. Mniej więcej pół na pół, może być więcej troszkę ugotowanych. Jeśli są za mokre można dodać trochę mąki ziemniaczanej. Najlepsze robi mój Tata. Nigdy nie dodaje jajka tylko te ziemniaczki i wychodzą piękne, mięciutkie kluseczki. Mniammmm. Właśnie w kuchni podpiekają się na jutrzejszy obiadek roladki.
        Pozdrawiam i Wesołych Świąt
        Gosia

        Polubienie

        1. Gosiak bardzo dziękuję za te kluski szare, następnym razem spróbuję je zrobić. Raz spróbuję z dodatkiem jajka, a raz bez – obaczymy, które mi lepiej posmakują.

          Wesołego Alleluja!

          Polubienie

  3. A jeśli chodzi o sos do rolad wołowych to nigdy w życiu nie zagęszcza się mąką i nie dodaje się dziwnych sosów z torebki.Typowy sos do rolady zagęszcza się jedynie piałym pieczywem ,mówie tu o dobrej jakośi chleba .Wszystkie osoby co pojęcia o ,,prawdziwym ślaskim gotowaniu mają pojęcie doskonale o tym wiedzą”

    Polubienie

    1. O dziwnych sosach z torebki, to już nie będę mówiła, bo to jest ohydztwo !!! Pewnie, że roladki we własnym sosie są najlepsze, nawet bez chleba, Niestety, ale ja ze Śląska nie pochodzę … 🙂
      Pozdrawiam serdecznie.

      Polubienie

  4. Zrobiłam dziś obiad Twojego przepisu na kluski i rolady dla moich amerykańskich przyjaciół. Wielki suckes! Najlepsze kluski jakie jadłam, Amerykanie przez pół godziny mówili o smacznym polskim jedzonku 🙂 (nie dodałam jajka i wszyło super!)Dzięki wielkie!!!!

    Polubienie

    1. Kitko jakże się cieszę, że gościom smakowało nasze polskie jedzonko z dziada-pradziada.W naszej kuchni jest tyle różnych pyszności, że niekoniecznie trzeba szukać gdzie indziej …Pozdrawiam serdecznie.

      Polubienie

  5. szkoda tylko, że to przepis na zwykłe białe kluski, a nie prawdziwe śląskie, które robi się z gotowanych i surowych ziemniaków. Ta odmiana niby śląskich to są śląskie po warszawsku.

    Polubienie

    1. No tak, ale te białe kluski, znane są bardziej jako kluski śląski. A tak podobnie jak piszesz kluski śląskie robiła moja mama (ziemniaki gotowane + surowe) i nazywała je pyzami. Do środka dawała jeszcze kapustę kiszoną lub mięso – jako farsz …Pozdrawiam serdecznie.

      Polubienie

    1. No popatrz Irenko, a ja zawsze robię je z jajkiem. Jak to człowiek całe życie się uczy – dziękuję. Właśnie dopisałam, że niekoniecznie trzeba ro jajko dodawać.Pozdrawiam cieplutko.

      Polubienie

  6. Zaciekawiła mnie wspomniana tutaj zupa parzybroda. Jako mieszkanka Wielkopolski, uważam tę zupę za typowo „poznańskie” jadło, które przyrządza się z kapusty włoskiej. Dla ciekawości podam, że w południowej Wielkopolsce obecnie często nazwą parzybroda określa się gotowaną kapustę włoską. Pozdrawiam autora stronki.

    Polubienie

    1. Witaj Ewo. I masz rację z tą parzyprodą, bo jest ona popisową zupą i Śląska jak, i Wielkopolski, w której popisową bohaterką jest kapusta,Cieplutko pozdrawiam.

      Polubienie

  7. tak, to prawda ,przepis znakomity , wypróbowałam go nie raz ,polecam go wszystkimdziś też robię roladki wołowe ,kluski śląskie i modra kapusta .smacznego !

    Polubienie

  8. Gdybym nie była taka leniwa, na pewno zrobiłabym kluski i roladki, a tak, to kupię kluski gotowe z Horteksu.Nigdy nie miałam cierpliwości do duszenia wołowiny, bo to za długo trwa, na szczęście w szybkowarze duszą się o wiele szybciej. Do sosu zamiast maki używam ciemnej (lub jasnej) zasmażki Knorra- rewelacyjna.Cieplutko i ciemniutko pozdrawiam.

    Polubienie

  9. Kuchnia śląska to baaardzo mi bliska kuchnia. Do klusek, które zawsze goszczą na naszym stole w niedzielę, nie trzeba koniecznie dodać masła, ale można oczywiście. Ja nie dodawałam jeszcze nigdy a wychodzą piękne, puszyste i smakują wszystkim. Szczególnie z dużą ilością sosu. I jak tu stracić te cholerne kilogramy? 😉

    Polubienie

    1. Masełko Alicjo to tutaj jest do polania ich po ugotowaniu- patrz nie napisałam o tym, muszę naprawić ten błąd …Oczywiście podane w dużej ilości sosu – to jest to !!Takie proste jedzonko, jest nie raz lepsze od jakiegoś tam wymyślnego i trudnego w wykonaniu – okazuje się, no nie ?!

      Polubienie

  10. O tak Jaguś, Moja siostra mieszkała w Bytomiu i mówiła ze u nich zawsze na niedzielę musiały być kluski śląskie i roladki mięsne do tego koniecznie modro kapusta. jak by nie patrzał to dobre to jedzonko. Pozdrawiam milutko

    Polubienie

      1. Tak Jaguś tylko teraz to górnik przychodzi do domu i musi być odwrotnie. Przedtem to na talerzu był duży kopiec kartofli i jeden karminadel, a teraz łyżka kartofli i pięć karminadli, iiii modro kapusta. Buziaki.

        Polubienie

  11. O raaaaaanyyyyyyy….. rollladyyyyy z mięsa wołowegoooo 😀 Czyli rolady z braci mniejszych. Mieso, mięsiwo, mięsko – jak ja nieprzyzwoicie lubię każdy rodzaj, nawet już się przekonałam do takiego łykowatego z koguta xD Jak zwykle przepisy świetne, a ja żałuję że nie mogę czegoś takiego zjeść :DPozdrawiam 😀

    Polubienie

    1. Koniecznie z braci mniejszej, bo z większej może okazać się nie do zjeścia-ugryzienia. A teraz jeszcze raz Cię pokuszę – naprawdę wszycho jest mniam-mniam … ;)))Pozdrawiam smacznie!

      Polubienie

      1. Czy ja wiem? Skoro kanibale jedzą ” brać większą „… to znaczy że to ludzkie mieso nie takie zle musi być. Gdzieś słyszałam ze smakuje podobno jak kurczak. A co do tych klusek i roladek – a, nie skuszę się. Nacieszę sie tylko wyobrażonym widokiem i zapachem, a pozostanę głodna – wszak już chyba trzeci czy czwarty dzień nic nie jem… a musze wytrzymać do końcaa października… Oo’

        Polubienie

        1. Dziewczyno! Bój się Boga, tyle czasu nie jeść – toć w chorobę jakową mnie wpadniesz, i co ja wtedy zrobię !!Ja też chyba słyszałam o tym mięsie ludzkim, że ma taki smak, ale jeszcze nie próbowałam też … ;)))Pozdrawiam z nakazem jedzenia ! 😉

          Polubienie

          1. Najpeirw kwestia mięsa ludzkiego – ponoć kanibalizm to skrzywienie, ale moja ciekawość jest tak wielka, że gdyby mi przyszło spróbować, szczerze mówiąc, chyba nie uszanowałabym godności ludzkiego ciała i po prostu, jako ten spaczony człowiek bym zeżarła. A co do głodówki… Dla mnie to zupełnie normalne – kiedyś potrafiłam tak nawet powyżej tygodnia… tak więc to nic strasznego, jak dla mnie… albo cały miesiąc po 300kcal… nie takie to złe. Ale teraz muszę bez niczego wytrzymać do końca października – założyłam się. Żyję na herbatkach ziołowych i soczkach z warzyw.Pozdrawiam 😀

            Polubienie

            1. Czyli „wszystko co ludzkie, nie jest nam obce”, zrobiłabyś to świadomie – bo ja nie ! Teraz jesteś dla mnie diabołkiem a nie aniołkiem … ;)))A jeżeli chodzi dalej o jedzenie, to ja tylko wytrzymuję jeden dzień w tygodniu, o samej wodzie – ponoć organizm się pięknie wyczyszcza z toksyn przez ten jeden dzień – ot,co !Całe tyugodnie tylko o wodzie, to dla mnie byłyby „katusze” …Pozdrawiam serdecznie!

              Polubienie

    2. Po pierwsze i uno primo- KARMINADLE:) nie karbinadle;) I nie siekane, tylko pomemłane( zmielone);) mięcho.Dwa wodzionka, nie wodzianka;) A czy jest to wszystko takie tanie… Nie wiem;) Cena jak za obiad u Warszawiaków;)Buziaki!

      Polubienie

      1. Ślązoku Miły, dziękuję Ci bardzo za zwrócenie uwagi na niepoprawnie napisane: karminadle i wodzionkę, itd.,już poprawiłam.Takie kluski śląskie, karminadle i wodzionka, to chyba nie wyjdą tak drogo, chyba, że w restauracyi będziemy się żywić. A zresztą, co teraz mamy tanio ?!Pozdrawiam cieplutko.

        Polubienie

Skomentuj

Wprowadź swoje dane lub kliknij jedną z tych ikon, aby się zalogować:

Logo WordPress.com

Komentujesz korzystając z konta WordPress.com. Wyloguj /  Zmień )

Zdjęcie z Twittera

Komentujesz korzystając z konta Twitter. Wyloguj /  Zmień )

Zdjęcie na Facebooku

Komentujesz korzystając z konta Facebook. Wyloguj /  Zmień )

Połączenie z %s