Tak przyrządzony ryż jest pysznym sam w sobie. Warto ugotować go nieco więcej i wykorzystać do sałatki, faszerowania warzyw i małej przekąski.
RYŻ Z PATELNI z grillowanymi paskami kurczaka.
Składniki:
… 3-4 ząbki czosnku, filet z piersi kurczaka, 4 suszone pomidory, gałązka rozmarynu, pieprz, 5 łyżek oliwy, 3 łyżki sosu sojowego, biała cebula, 2 szklanki ryżu (najlepiej parboiled), 4 szklanki bulionu warzywnego.
Przygotowanie:
1. Czosnek obrać, połowę drobno posiekać, a resztę pokroić w plasterki. Mięso pokroić w długie paski (7 długie, 2 szerokie). Przełożyć do miski, posypać plasterkami czosnku, suszonymi pomidorami pokrojonymi w wąskie paseczki i igiełkami rozmarynu. Oprószyć świeżo zmielonym pieprzem, skropić 2 łyżkami oliwy i sosem sojowym. Wszystko dokładnie wymieszać, aby mięso było całkowicie oblepione marynatą. Przykryć i odstawić na 30 minut w chłodne miejsce.
2. Cebulę obrać, drobno posiekać. W głębokiej patelni z grubym dnem rozgrzać resztę oliwy i wrzucić cebulę oraz posiekany czosnek. Zeszklić, stale mieszając, nie rumienić. Wsypać suchy ryż i na sporym ogniu smażyć, stale mieszając, aż stanie się szklisty i biały. Uważać, aby nie zaczął się rumienić. Ostrożnie (będzie pryskać) wlać bulion, zamieszać.
Zmniejszyć ogień, przykryć i gotować 25 – 30 minut, aż ryż całkiem wchłonie bulion.
3. Zamarynowane mięso smażyć z obu stron na patelni grillowej. Podawać z ryżem z patelni i pomidorami.
Kcal (240)
Życzę smacznego …
Hmmm, może się skuszę.Nocne buziaczki
PolubieniePolubienie
Myślę, że warto się skusić – Aniu …Pozdrawiam serdecznie!
PolubieniePolubienie
Jaguniu zaskakujesz wciąż na nowo tymi pomysłami. A wiesz, że tego pomysła se wezmę, bo dawno u nas ryżu nie było a w takim wydaniu musi smakować bosko!
PolubieniePolubienie
A weź se kochana, weź … ;)))Pozdrawiam!
PolubieniePolubienie
No i niekoniecznie musi służyć tylko i wyłącznie do tegoż dania …
PolubieniePolubienie
Boska marynata!!!
PolubieniePolubienie