RYŻ Z PATELNI z grillowanymi paskami kurczaka


Tak przyrządzony ryż jest pysznym sam w sobie. Warto ugotować go nieco więcej i wykorzystać do sałatki, faszerowania warzyw i małej przekąski.


RYŻ Z PATELNI z grillowanymi paskami kurczaka.

Składniki:
… 3-4 ząbki czosnku, filet z piersi kurczaka, 4 suszone pomidory, gałązka rozmarynu, pieprz, 5 łyżek oliwy, 3 łyżki sosu sojowego, biała cebula, 2 szklanki ryżu (najlepiej parboiled), 4 szklanki bulionu warzywnego.

Przygotowanie:
1.
Czosnek obrać, połowę drobno posiekać, a resztę pokroić w plasterki. Mięso pokroić w długie paski (7 długie, 2 szerokie). Przełożyć do miski, posypać plasterkami czosnku, suszonymi pomidorami pokrojonymi w wąskie paseczki i igiełkami rozmarynu. Oprószyć świeżo zmielonym pieprzem, skropić 2 łyżkami oliwy i sosem sojowym. Wszystko dokładnie wymieszać, aby mięso było całkowicie oblepione marynatą. Przykryć i odstawić na 30 minut w chłodne miejsce.

2. Cebulę obrać, drobno posiekać. W głębokiej patelni z grubym dnem rozgrzać resztę oliwy i wrzucić cebulę oraz posiekany czosnek. Zeszklić, stale mieszając, nie rumienić. Wsypać suchy ryż i na sporym ogniu smażyć, stale mieszając, aż stanie się szklisty i biały. Uważać, aby nie zaczął się rumienić. Ostrożnie (będzie pryskać) wlać bulion, zamieszać.
Zmniejszyć ogień, przykryć i gotować 25 – 30 minut, aż ryż całkiem wchłonie bulion.

3. Zamarynowane mięso smażyć z obu stron na patelni grillowej. Podawać z ryżem z patelni i pomidorami.
Kcal (240)

Życzę smacznego …

6 myśli na temat “RYŻ Z PATELNI z grillowanymi paskami kurczaka

Skomentuj

Wprowadź swoje dane lub kliknij jedną z tych ikon, aby się zalogować:

Logo WordPress.com

Komentujesz korzystając z konta WordPress.com. Wyloguj /  Zmień )

Zdjęcie z Twittera

Komentujesz korzystając z konta Twitter. Wyloguj /  Zmień )

Zdjęcie na Facebooku

Komentujesz korzystając z konta Facebook. Wyloguj /  Zmień )

Połączenie z %s