Łopatka aromatycznie zrobiona

Proste i wyrafinowane, z ciekawymi dodatkami, z różnych rodzajów mięsa.Na każdą okazję można przygotować inną, ale zawsze soczystą pieczeń.

Aromatyczna łopatka

Składniki:
… 1 kg łopatki wieprzowej, 3-4 łyżki miodu, łyżeczka imbiru, po szczypcie goździków, cynamonu, i kardamonu, łyżeczka od herbaty pieprzu, włoszczyzna, 3 średniej wielkości cebule, olej, masło, szklanka bulionu warzywnego, 100 g piernika (bez glazury i czekolady), 1-2 łyżki mąki.

Przygotowanie:
Mięso umyć, osuszyć. Miód wymieszać z przyprawami, natrzeć mięso. Przełożyć do miski, przykryć, wstawić na 3 godziny do lodówki.

Włoszczyznę oczyścić,umyć. Cebulę obrać. Włoszczyznę i cebulę pokroić .W brytfannie rozgrzać olej, zrumienić mięso, obłożyć warzywami. Wierzch posmarować masłem. Piec około 30 minut w temp.180 st..

Piernik pokruszyć, wymieszać z bulionem, dodać do pieczeni.. Piec 1 godzinę,polewając sosem. Mięso wyjąć, sos przecedzić. Mąką rozrobić odrobiną wody, dodać do sosu, zagotować. Pieczeń pokroić na plastry. Podawać polaną sosem, z sałatką z selera i pyzami, kluskami śląskimi.

Mała rada –  jeżeli chcemy otrzymać pieczeń ze skórką, weźmy prostokątny kawałek słoniny bez skóry. Należy ponacinać go w kratkę i przykryć nim wierzch mięsa. Dzięki temu pieczeń będzie bardziej soczysta i dekoracyjna. Kluski śląskie <<< tu klik.

Życzę smacznego …

14 myśli na temat “Łopatka aromatycznie zrobiona

    1. Mnie też Aniu zaciekawił ten przepis, a żeby później nie szukać (jak będę chciała zrobić) w tej swojej „gazeciarni” – więc zamieściłam przepis na blogu … Wchodzę nań i mam … ;)Pozdrawiam serdecznie!

      Polubienie

          1. Zauważyłam teraz, że w przepisie jest kardamon, a ja nigdy go nie kupowałam, muszę to nadrobić. Chyba muszę wczesnym świtem przygotować tę łopatkę, skoro ma trzy godziny spoczywać w lodówce. Ciekawa jestem, czy w którymś z moich sklepów spożywczych znajdę pierniki bez glazury i czekolady.Buziaczki.

            Polubienie

            1. Co do kardamonu, to wyczytałam w Wikipedii, że można go zastąpić skórki z cytryny z dodatkiem imbiru, z tym że białą część skórki trzeba koniecznie skroić, tak aby pozostała tylko żółta. A tak w ogóle, to można chyba tego kardamonu i nie dawać, ponieważ sam piernik ma te swoje różne smaki …Co do piernika – to chyba takiego nie dostaniesz, o jakim piszesz i będziesz musiała sama go „obrobić” … ;)))Pozdrawiam jesiennie!

              Polubienie

  1. Ojeeeeejjjj, jaki piękny tytuł, łopatka kojarzy mi się z przepięknym, krwistym kawałem mięsiwa, mmmm *.* Jakże to cudownie działa na wyobraźnieę :] Ale ten przepis jest świetny, jeden z tych które bardziej mi się podobają. Jak to musi smakować świetnie! że akutrat głodna siedzę, to mam wielką ochotę na tką smaczna łopatkę :DPozdrawiam serdecznie :]

    Polubienie

    1. Dobrze jest mieć taką wyobraźnię – kulinarną …Ja – też – ją – mam ! …. Ale muszę chyba kazać zamknąć lodówkę na kłódkę, bo w moim przypadku na samej wyobraźni się nie kończy … ;)))Pozdrawiam serdecznie!

      Polubienie

        1. Ależ Generale Twoja wyobraźnia co do jedzenia jest super, może nawet za super, u mnie niestety jest odwrotnie … ;)))Masz rację też, że nie zawsze wyobraźnia jest taka super – chociaż nie raz pomaga … ;)Pozdrawiam serdecznie!

          Polubienie

Skomentuj

Wprowadź swoje dane lub kliknij jedną z tych ikon, aby się zalogować:

Logo WordPress.com

Komentujesz korzystając z konta WordPress.com. Wyloguj /  Zmień )

Zdjęcie z Twittera

Komentujesz korzystając z konta Twitter. Wyloguj /  Zmień )

Zdjęcie na Facebooku

Komentujesz korzystając z konta Facebook. Wyloguj /  Zmień )

Połączenie z %s