Mięso – czy wiesz co jesz?


Wcale, ale to wcale nie jest powiedziane, że każdy z nas jest „mięsożerny”. Zdarza się, że co poniektórzy wolą tylko zajadać zieleninę, ale to są wyjątki
.

Tak w zasadzie człowiek jest wszystkożerny, bo jada i mięsko zwierząt, ryb i warzywa, owoce itd. Tak w rzeczywistości jednak stworzeni jesteśmy do wegetarianizmu, tak jak nasi … kuzyni – małpy, goryle szympansy, które  pośród ssaków są nam najbliższe.

W epoce lodowej, gdy roślinność nieomal cała wyginęła, człowiek musiał się przystosować i odżywiać mięsem zwierząt.

„Wprawdzie my mówimy, że „pracujemy na chleb powszedni”, ale Anglosasi, Francuzi i inni mawiają, że ” zarabiają na swój befsztyk” lub że „bronią swego befsztyka”. Europejczycy i Amerykanie są „mięsożerni”.

W Indiach – wiadomo – większość ludności nie bierze mięsa do ust. Zabrania tego religia i wiara w reinkarnację, czyli przechodzenia dusz. Jak tu np: jeść „świętą krowę”, w której może być dusza matki czy babki?  Wiadomo, że gdyby w Indiach wybić wszystkie małpy, to nie byłoby głodujących ludzi”. [1]

„Jest też wiele osób – także u nas – które są wegetarianami. Może najsłynniejszym wegetarianinem był G.B Shaw (1856-1950), słynny dramatopisarz angielski, o nieprzeciętnym zdrowiu, umyśle, temperamencie.

Słynne jest do dziś jego powiedzenie: „Wsadźcie do ziemi barana i żołądź – mawiał – i co zobaczycie po roku? Z barana będzie zgnilizna, a z żołędzia wyrośnie powoli wspaniały dąb”. Powtarzał też, że: „- trupów nie jada” i swoje zdrowie, talent i błyskotliwą inteligencję, humor itd. zawdzięcza właśnie temu, że nie jada „padliny”. [1]

Ale, ale… przecież miałam pisać o mięsku a nie o zielsku. Ale nie mogłam się oprzeć, żeby o tym nie wspomnieć.

Więc czas na:
Wartości odżywcze, czyli… wyliczankę


Mięso jest żywnością bogatą w białko, zawiera go od około 19 do około 20%. Zawiera też tłuszcze w bardzo zmiennych ilościach, oraz sporo soli mineralnych (np. podroby są w nie bardzo bogate).

Z witamin najwięcej jest z grupy B. Praktycznie biorąc, mięso nie ma węglowodanów. Ale zawiera 2-3% tak zwanych substancji wyciągowych, w skład których wchodzą puryny, kwas mlekowy, cholesterol (aż 2,4 g w mózgu wołowym) itd.

Poza tym mięso jest kwasotwórcze (prócz końskiego, które ma +3). Kwasowość mięsa oznacza się od mniej więcej -8 dla podrobów cielęcych do -23 dla tłustego drobiu czy -38 dla surowej wołowiny, na przykład tatara. Stąd w dietetyce bywają przeciwwskazania przy spożyciu mięsa.

„Od mięsa się chudnie” – mówią jego zwolennicy i mają w dużym stopniu rację. Ilość kalorii w 100 g mięsa zależy głównie od zawartości w nim tłuszczu. Niemniej 100 g drobiu dostarcza przeciętnie około 200 kalorii, befsztyk – 300 kalorii, wieprzowina – około 250 kalorii.

[1] Źródło: „Czy wiesz co jesz”- Irena Gumowska 1985

Zapisz

8 myśli na temat “Mięso – czy wiesz co jesz?

  1. Mięso, kochane mięso, piękne mięso… czasem nawet aż miło popatrzeć przed zjedzeniem jak jest obrabiane i z czego przygotowywane. I kiedy jem, np. żeberka, zastanawiam się jak mógł wyglądać ich posiadacz…Pozdrawiam :]

    Polubienie

  2. Widocznie moim przodkiem nie był żaden szympans, bo lubię mięso, choć warzywa i owoce też jadam. Jednak nie mam problemu z przyrządzeniem obiadu mięsnego, a z samych warzyw nie potrafię ugotować.Pozdrawiam.

    Polubienie

      1. Poza naleśnikami i spaghetti z jakimś sosem pieczarkowym nie mam pojęcia, co zrobić na obiad bez mięsa. Poza tym wcale nie mamy takiego wielkiego wyboru warzyw. Pozdrawiam weekendowo.

        Polubienie

        1. Muszę chyba teraz poszperać troszku w kuchni wegetariańskiej, może cosik znajdę. A swoją drogą ciekawe jak długo mogłabym wytrzymać przy takiej kuchni – bez mięsa – oj, chyba nie długo … ;)))Pozdrawiam serdecznie!

          Polubienie

Skomentuj

Wprowadź swoje dane lub kliknij jedną z tych ikon, aby się zalogować:

Logo WordPress.com

Komentujesz korzystając z konta WordPress.com. Wyloguj /  Zmień )

Zdjęcie z Twittera

Komentujesz korzystając z konta Twitter. Wyloguj /  Zmień )

Zdjęcie na Facebooku

Komentujesz korzystając z konta Facebook. Wyloguj /  Zmień )

Połączenie z %s