Jajecznica po bacowsku


Hej, hej… spod samiuśkich Tater
Krakowiacy i górale mają kuchnię smakowitą a przy tym niedrogą.

   Jajecznica po bacowsku
                                                                                   (dla 4 osób)

Składniki:
8 jajek, kawałek słoniny, 2 oscypki, 4 kromki chleba razowego, 4-5 łyżek mleka, sól, 1/2 pęczka szczypiorku.

Przygotowanie:
1.
Słoninę pokroić w niezbyt grubą kostkę, wrzucić na patelnię i wytopić, aż powstaną skwarki. Chleb również pokroić w kostkę, wrzucić na stopiony tłuszcz, przemieszać i lekko zrumienić.

2. Oscypki zetrzeć na tarce o grubych oczkach. Jajka wybić do miseczki. Wlać mleko, posolić, wsypać starty ser, wszystko roztrzepać widelcem lub trzepaczką.

3. Masę jajeczną przelać na patelnię z grzankami. Smażyć na małym ogniu, od czasu do czasu mieszając, aż jajka się zetną. Posypać posiekanym szczypiorkiem.
Porcja: 360 kalorii

Życzę smacznego …

 

15 myśli na temat “Jajecznica po bacowsku

  1. Ann i JaGa – pitolicie hipolicie i tela (na temat oscypków).
    Ja tam wolę ciut przybrudzony i poddymiony rodzimy oscypek od nafaszerowanego chemią gorgonzola, stiltona i innych.

    Polubienie

    1. Dziubku są różne gusta, smaki i smaczki i niekoniecznie wszyscy musimy lubić to samo. I tak, np. ja lubię sery z pleśnią, a nie każdy za nimi przepada 🙂
      Pozdrawiam serdecznie.

      Polubienie

  2. Droga Anno, a toś mi humor poprawiła.Całe szczęście,że nie jadam oscypków.Ale o „sposobie” na oscypka opowiem mojej córce Annice,bo jak jesteśmy w Polsce, to zawsze gania mnie na targ i kupuje to świństwo u góralek.Wszyscy się dziwią, jak ona może to jeść.Brrrrrrr.Pozdrawiam cieplutko.

    Polubienie

    1. Koniczynko, to dopiero uszczęśliwisz córkę! Też nie jadam oscypków i naprawdę się nimi brzydzę. Poza tym większość z nich wcale nie jest z owczego mleka, bo w górach coraz mniej owiec, tylko z krowiego. Może i górale wyrabiają je przy zachowaniu higieny, ale ich sprzedaż na targowiskach urąga wszelkim zasadom czystości.Serdecznie pozdrawiam.

      Polubienie

        1. JaGuś, górale to cwany naród, chytry na dudki i zawsze będą wmawiać, że oscypki są z owczego mleka robione w higienicznych warunkach. A skąd wziąć w bacówce higieniczne warunki?Buziaczki.P.S. Ich rzekomo owcza wełna, z której wyrabiają swetry czy czapki, to tylko kupiona w sklepie „wełna”z wprzędzionymi kawałkami owczej wełny , która znika po pierwszym praniu.

          Polubienie

          1. To ci górale, i oni się wycwanili jak widzę i słyszę … ;)A ja myślałam, że kupując coś od górala, to to coś będzie całkowicie oryginalne. Wystarczy powiedzieć, zaśpiewać … „Dziś prawdziwych górali już nie ma” …, chociaż jeszcze gdzieś tam na pewno są ?!Pozdrawiam serdecznie!

            Polubienie

    1. Chociaż bez oscypka, to nie będzie już w nazwie „po bacowsku”, ale myślę, że będzie również dobra. A oscypek można zastąpić – niech pomyślę – jakimś twardym serem, np. goudą lub wędzonym, i też będzie „gucio” … ;)Pozdrawiam serdecznie!

      Polubienie

      1. Po pierwsze brzydzą mnie oscypki, bo kiedyś przeczytałam, że gdy jest żółty, to baca wyciska ser przednią częścią koszuli, jeśli zaś brązowy, to tylną częścią- fuj.Ser już mam, nawet nie wiem jaki, ale jaki by nie był, jutro z nim robię jajecznicę, tylko chleb mam ciemny wieloziarnisty i to dosłownie.Buziaczki.

        Polubienie

        1. Aniu dobry żart „tynfa wart” …. hihihi, ale to nie może być prawdą z tym oscypkiem i bacy koszulą … ;))) Mój mąż mówi jak idę do sklepu na ten chleb ciemny, wieloziarnisty „kup mi murzyna, ale bez śmieci” … ;), a w sklepie już wiedzą o jaki chleb chodzi …A Twoja jajecznica w takim wykonaniu, może mieć całkiem odmienny smak i na pewno będzie pysznie …Pozdrawiam serdecznie!

          Polubienie

          1. Niestety, za dużo miałam „śmieci” w chlebie i zrezygnowałam dziś z jajecznicy. Poczekam, aż w domu będzie „normalny” chleb.Buziaczki.

            Polubienie

            1. Też tak pomyślałam, że jakbyś jeszcze te jajka dodała – to wielkie „śmietnisko” byś miała … ;)))Pozdrawiam serdecznie, cieplutko i jak tylko chcesz ….

              Polubienie

Skomentuj

Wprowadź swoje dane lub kliknij jedną z tych ikon, aby się zalogować:

Logo WordPress.com

Komentujesz korzystając z konta WordPress.com. Wyloguj /  Zmień )

Zdjęcie z Twittera

Komentujesz korzystając z konta Twitter. Wyloguj /  Zmień )

Zdjęcie na Facebooku

Komentujesz korzystając z konta Facebook. Wyloguj /  Zmień )

Połączenie z %s