Podstawą tego dania będą buraczki przyrządzone z niewielką ilością mięsa, no i zrobione w jednym garze. Myślę, że ta potrawa, danie, równie trafi w Wasze gusta …;)
Buraczki z wieprzowiną (dla 6 osób)
Porcja: 327 kalorii.
Składniki:
- 500 g buraków,
- 100 g boczku,
- 4-5 pieczarek,
- 250 g wieprzowiny,
- 500 g cebuli,
- 2-3 ząbki czosnku,
- 2 łyżki masła,
- łyżka oleju,
- 3 listki laurowe,
- 3-4 jagody jałowca,
- 2 łyżki mąki,
- sól, pieprz,
- 4 łyżki octu winnego,
- 300 ml bulionu wołowego,
- 2 łyżki posiekanego koperku.
Przygotowanie:
1. Buraki i pieczarki obrać, umyć, pokroić w kostkę. Mięso umyć, osuszyć, pokroić w nieduże kawałki. Boczek pokroić w kostkę. Cebule i czosnek obrać, posiekać. Mięso i boczek zrumienić na rozgrzanym oleju i łyżce masła. Wlać 1/2 bulionu, dusić 15-20 minut.
2. Resztę masła stopić na patelni, zeszklić cebulę i czosnek. Dodać pieczarki, mąkę, przyprawy, wlać ocet, wymieszać, smażyć 2-3 min, przełożyć do mięsa. Wlać resztę bulionu, dusić 15 minut. Pokrojone buraki dodać do mięsa, dusić dalsze 25 minut. Doprawić do smaku.
Potrawę tuż przed podaniem posypać koperkiem.
********
Kiedy w jednym z komentarzyków od Betty, dowiedziałam się, że ową potrawę zrobiła i była ona smaczna – więc skusiłam się także i ją zrobiłam.
Wszystkie składniki dodałam do niej jak wyżej plus jeszcze fasolę „Jaś”(zalaną na noc, a później w tej samej wodzie gotowaną) i majeranek.
Dodając fasolę – można dać trochę mniej mięsa i buraczków. Jak Betty zauważyła – buraki gotujcie oddzielnie, a gdy będą już miękkie dodajcie do potrawy. Ja swoje pokroiłam w słupki i zamiast octu winnego (bo nie miałam), dałam soku z cytrynki. A było – PYCHA !!!
Zapisz
napewno to jest smaczne,bo ja bardzo lubie buraczki i to wypróbuję,tylko nie wiem czy do tego podać ziemniki,czy pieczywo?
PolubieniePolubienie
Ilonko myślę, że to dobre będzie zarówno z chlebkiem jak i ziemniaczkami.Życzę smacznego wraz z serdecznymi pozdrowieniami.
PolubieniePolubienie
PYCHA!!!!:-)Potrawa super, naprawdę mi smakowała:-)Tylko jakoś te buraki musiałam o wiele dłużej gotowac w tej potrawie.A może powinnam je wcześniej obgotować?Ja je wrzuciam surowe … i aby były miękkie musiałam je dusić dobrą godzinę…
PolubieniePolubienie
Betty dziękuję, już naniosłam poprawkę w tejże notce….Cieszę się, że smakowało !Pozdrawiam serdecznie!
PolubieniePolubienie
Bardzo lubię buraczki, a najbardziej w postaci ćwikły i to takiej, jaką robiła moja mama. Ja kupuję gotową, bo chyba pamiętasz, że jestem leniwa. Może kiedyś wypróbuję Twoją potrawę, bo brzmi zachęcająco.Pozdrawiam i życzę spokojnej nocy.
PolubieniePolubienie
Ja też bardzo lubię buraczki, a co do Twojego lenistwa – to wcale nie zdaje mnie się, że jesteś taka leniwa jak piszesz … ;)Pozdrawiam serdecznie!
PolubieniePolubienie
JaGus, jestem leniwa, ale z konieczności. Lekarz zabronił mi się przemęczać i denerwować. Gdy miałam zdrowie i siły, nie było rzeczy, której bym nie zrobiła.Buziaczki.
PolubieniePolubienie
Jak to się mówi Aniu – „siła wyższa” … Oj kiedyś i ja za dawnych czasów byłam bardziej „krzepka”, a teraz, no cóż i zdrowia takiego człowiek nie ma, no i nie te lata … ;(Pozdrawiam serdecznie!
PolubieniePolubienie
No, no… całkiem niezłe to może byććć… :DPozdrawiam :]
PolubieniePolubienie
To terazki na moje WOW!!!! pora:)
PolubieniePolubienie
To już mamy 2 razy WOW – na pewno ugotujemy coś … ;)))
PolubieniePolubienie