Indyk pieczony i indyk po polsku

INDYK PIECZONY
Składniki: 
… Indyk (młody), tłuszcz do pieczenia, sól, pieprz do smaku.

Przygotowanie:
1.
Sprawionego indyka umyć, z nóg wyjąć ścięgna nacierając skórę koło stawu kolanowego. Piersi indyka przycisnąć silnie ręką, aby uległy spłaszczeniu. Następnie odciąć skrzydła, szyję, natrzeć przyprawami i pozostawić w chłodnym miejscu na 2-3 godziny.

2.  Indyka ułożyć w brytfannie grzbietem do spodu, polać tłuszczem, zrumienić i piec * skrapiając wodą, potem wytworzonym sosem. Po upieczeniu wyjąć, ułożyć na desce, lekko przestudzić, odciąć uda, każde pokrajać w poprzek na kawałki. Z piersi ściąć płaty mięsa zaczynając od stawu biodrowego.

3. Poporcjowane mięso ułożyć na półmisku tak, aby w każdej porcji był kawałek mięsa z uda i piersi, polać odtłuszczonym i doprawionym sosem, zagrzać w piekarniku.


*! Czas pieczenia oblicza się według wagi indyka, przyjmując średnio 30 minut na 1 kg wagi.

    INDYK PO POLSKU
Składniki:

… Indyk (młody), tłuszcz do pieczenia, 5 dag bułki czerstwej, mleko, 10 dag wątróbki z indyka, 5 dag rodzynek, 2 jaja, 2-3 dag bułki tartej, 4 dag masła, sól, pieprz, gałka muszkatołowa i goździki do smaku.

Przygotowanie:
1.  Indyka przygotować jak poprzednio. Wątróbką opłukać, obrać z błon, zalać mlekiem i pozostawić w chłodnym miejscu na godzinę. Bułkę namoczyć w mleku, odcisnąć, zemleć razem z wątróbką, połączyć z masłem utartym z żółtkami, opłukanymi rodzynkami oraz ubitą pianą z białek, przesypując bułką tartą, doprawić.

2. Przygotowane nadzienie nałożyć pod skórkę cienką warstwą wokoło podgardla, a także napełnić samo podgardle, zaszyć, polać tłuszczem, zrumienić i piec skrapiając wodą, potem wytworzonym sosem. Po upieczeniu pokrajać jak poprzednio dodając do każdej porcji po kawałki nadzienia.

3. Podawać z frytkami, borówkami i kompotem.

 

 

Źródło:: „Potrawy z drobiu i dzikiego ptactwa” – Danuta i Henryk Dębscy

10 myśli na temat “Indyk pieczony i indyk po polsku

    1. A mnie też miło się pisało o tym indorze – i tak sobie pomyślałam : „żeby tak ktoś zrobił mi, a byłabym wdzięczna ogromnie” … ;))Może kiedyś męża namówię, i stworzymy to dzieło …Pozdrawiam serdecznie.

      Polubienie

      1. Dziś na obiad będę miała pieczonego kurczaka, choć jeszcze trochę zostało mi fasolki po bretońsku. Najwyżej dołożę ją do obiadu. Nie wiem, czy kiedyś skuszę się na tego indyka.Pozdrawiam.

        Polubienie

  1. Kochana Jaguniu, jestem !!! ;-)Pewnie się domyślałaś, że znowu jakieś problemiki. Tak jest, zgadza się byłam u ojca. Przy okazji skrobnę na prywatnego maila, jeśli mogę. Teraz muszę ze zdwojoną siłą rzucić się w wir świątecznych przygotowań, zaprosić wszystkich znowu na mojego bloga. Nie wiem jednak czy już niektórzy o mnie nie zapomnieli.Wszystkich Twoich wpisów nie jestem w stanie skomentować ;-)Pięknie tu u Ciebie, czuje się nadchodzące święta, naprawdę bardzo mi się podoba. Wiesz wysłałam przed chwilą męża na zakupy i powiedziałam żeby kupił na niedzielny obiad indyka (muszę ich teraz trochę rozpieścić bo tak długo mnie nie było), no i patrzę a tu u Ciebie przepis na indyka po polsku, czyli najlepszy przepis na świecie!!! Skorzystam z niego na pewno.Bardzo serdecznie Cię pozdrawiam, wyglądasz uroczo na fotce i oczywiście pozostaniemy w kontakcie!!!Pa! Ala

    Polubienie

    1. Witaj Alicjo !!!Och, jakże się cieszę, że już jesteś – tak bardzo się stęskniłam za Tobą !I tak też sobie pomyślałam, że na pewno jakiś problem masz.A kto miał nie zapomnieć o Tobie, to na pewno pamięta – np.taka ja ;)Dziękuję również za komplementy, bardzo mi miło ;)Czekam na e-maila od Ciebie, trochę sobie pogadamy …Pozdrawiam serdecznie.

      Polubienie

Skomentuj

Wprowadź swoje dane lub kliknij jedną z tych ikon, aby się zalogować:

Logo WordPress.com

Komentujesz korzystając z konta WordPress.com. Wyloguj /  Zmień )

Zdjęcie z Twittera

Komentujesz korzystając z konta Twitter. Wyloguj /  Zmień )

Zdjęcie na Facebooku

Komentujesz korzystając z konta Facebook. Wyloguj /  Zmień )

Połączenie z %s