„Ryba po grecku” – czyli smażona z warzywami


Do dzisiaj nie wiadomo skąd wzięła swoją nazwę tak przygotowywana ryba. Gdybyśmy spytali rodowitego Greka, czy jadł „rybę po grecku”?, odpowiedziałby, że tak, ale tylko u nas  …

   Ryba po grecku podobnie jak ruskie pierogi czy też fasolka po bretońsku – nie mają nic wspólnego z krajami, z których ponoć pochodzą. Znawcy sztuki kulinarnej twierdzą, że i owszem w greckiej kuchni przyrządzana jest ryba, którą robi się całkiem inaczej. Rybę bez smażenia zalewa się sosem, a następnie wkłada wraz z naczyniem na  kilka godzin do gorącego pieca.

   U nas z kolei ryba musi mieć warzywka i sos pomidorowy, poza tym ryba musi być przysmażona. W każdym domu rybę tą przyrządza się na różne sposoby, ale dzisiaj ja chcę Wam powiedzieć, jak ja ją robię.

 

„Ryba po grecku” – czyli smażona z warzywami  

Składniki:
 
1 kg filetów z ryby morskiej typu: morszczuk, miętus, mintaj 

olej do smażenia 

4 cebule (średniej wielkości) lub jeden por

4 marchewki 

pietruszka 

kawałek selera 

kilka łyżek koncentratu pomidorowego 

♦ mąka 

sól, pieprz, mielona słodka papryka 

♦ sok z cytryny.

 

Przygotowanie:  


1.
Opłukaną i osuszoną rybę kroimy na mniejsze kawałki (5 na 5 cm), solimy, pieprzymy, skrapiamy sokiem z cytryny. Odstawiamy w chłodne miejsce na ok. 30 minut. Po tym czasie rybę obtaczamy w mące i wkładamy na rozgrzany olej, obsmażając ją z każdej strony na złoty kolor. Obsmażoną wykładamy na talerz.

2. Warzywa kroimy w paseczki lub trzemy na tarce jarzynowej o dużych otworach. Cebulę kroimy w pół krążki. Pokrojoną cebulę wrzucamy na patelnię, w której smażona była ryba i szklimy ją (jeśli potrzeba, dolewamy oleju).

Do cebuli wrzucamy starte warzywka i podsmażamy. Gdy już są miękkie dodajemy koncentrat pomidorowy, mieszamy. Następnie do podsmażonych warzyw dodajemy rybę z talerza, mieloną paprykę, sól, pieprz do smaku, ostrożnie mieszamy, przykrywamy i chwilę wszystko razem dusimy.

3. Tak przygotowaną rybę wykładamy na półmisek, ozdabiamy listkami natki pietruszki i krążkami cytryny.

Ale jeżeli chcecie, aby ryba ładnie  się na półmisku reprezentowała (tak jak widać na fotce), możecie smażyć ją oddzielnie, w większych kawałkach. 

PS.
Myślałam, że wytrzymam dłużej bez Was i tego bloga, ale jednak nie udało się … ;))

Zobaczcie jeszcze:
Galaretka wigilijna z suszonych owoców
Jarzynowa sałatka

Zapisz

26 myśli na temat “„Ryba po grecku” – czyli smażona z warzywami

    1. Witam.
      Dobrze, że zwróciłaś uwagę na tego pora, właśnie poprawiłam. Można cebulę zastąpić porem (jak ktoś za cebulą nie przepada (tak jak moja córka), ja natomiast wolę z cebulą 🙂
      Pozdrawiam cieplutko.

      Polubienie

    1. Witam.
      Jeszcze nigdy nie robiłam tak farszu do ryby po grecku.
      Myślę, że wystarczy tylko gotowy farsz do ryby włożyć do słoika i zapasteryzować. Tak myślę ale dokładnie nie wiem.
      Może jednak ktoś będzie wiedział???

      Pozdrowionka.

      Polubienie

  1. Podejrzewam, że moja siostra już czytała o tej rybie i porównywała z tym, co ona robi, a robi rzekomo fantastyczną rybę po grecku. Ja jej nie jadłam, bo wiesz dlaczego, ale moja rodzina się zachwycała.Buziaczki śnieżne.

    Polubienie

    1. Jak znam Twoją siostrę z opowiadań Twych, to na pewno rybka po grecku jest – rewelka !! Jest jedna ryba po grecku, ale przepisów za to milion dwieście na nią … ;)A ja nie rozumiem jak można nie lubić ryby po grecku … :)))Pozdrawiam serdecznie.

      Polubienie

    1. Dziękuję bardzo za bardzo miłe życzenia i równie życzę Ci dużo szczęścia wraz z nadchodącym Nowym Rokiem … 2010Pozdrawiam serdecznie!

      Polubienie

  2. Witam… przepraszam bardzo że długo się nie odzywałam, nawet nie miałam możliwości na święta złożyć zyczeń, co wynika z mojego obecnego położenia, hmmm… Pamięta mnie Pani Babcia jeszcze?Ahhh… i ryba po grecku, taaaaaak – zrobiłam na święta… nawet jadalna była…Pozdrawiam…

    Polubienie

    1. Witam, witam …Pewnie, że babcia Cię pamięta, jakżeby mogła zapomnieć ?!Ryba po grecku to chyba każdemu się udaje i jest zjadliwa ;)Pozdrawiam serdecznie.

      Polubienie

  3. dobry przepis-robię tak samo rybę po grecku,ale jeszcze dodaję chili-pieprz cayenne.pikatnne nadaje się na wieczór ze znajomymi w 2 swięto.

    Polubienie

    1. Witaj Eryku!Tak, oczywiście jeśli ktoś lubi ostre jedzonko – spoko może dodać i te ostrzejsze sprawy. Uwielbiam rybkę po grecku, ale najlepiej to lubię ją w takiej postaci jak napisałam….Życzę Ci zdrowych i wesołych świąt oraz szczęśliwego Nowego Roku …

      Polubienie

  4. Zdrowych, spokojnych i szczęśliwych świąt Bożego Narodzenia, życzy Ci kochana Jaguniu, Alicja z rodzinąP.S. Ryba po grecku jest po prostu przepyszna!

    Polubienie

    1. Alu ja również składam C i całej rodzince – zdrowych i wesołych świąt oraz szczęśliwego Nowego roku …A rybka po grecku – jest cool !Pozdrawiam cieplutko!

      Polubienie

  5. Z tego przepisu skorzystam na pewno!!!Życzę Ci JaGo zdrowych, szczęśliwych świąt pełnych ciepła i miłości i tak żeby było jak najczęściej.Ściskam świątecznie

    Polubienie

    1. Dziękuję Ci Małgoś za życzenia i również życzę Ci zdrowych i wesołych świąt oraz szczęśliwego Nowego Roku 2010 …Nie będę się chwalić, ale ta rybka jest pycha i warto ją zrobić!Pozdrawiam cieplutko!

      Polubienie

        1. Małgosiu – musiała być pyszna, bo moja też zawsze jest pyszna -;))Dziękuję za wypróbowanie mojego pysznego przepisu …Pozdrawiam cieplutko!

          Polubienie

Skomentuj

Wprowadź swoje dane lub kliknij jedną z tych ikon, aby się zalogować:

Logo WordPress.com

Komentujesz korzystając z konta WordPress.com. Wyloguj /  Zmień )

Zdjęcie z Twittera

Komentujesz korzystając z konta Twitter. Wyloguj /  Zmień )

Zdjęcie na Facebooku

Komentujesz korzystając z konta Facebook. Wyloguj /  Zmień )

Połączenie z %s