Ziemnaiaki z wędliną w jednym garnku


Ziemniaki niekoniecznie muszą być ugotowane tradycyjnie, czyli z wody. Można z nich zrobić wiele innych smakowitych dań.
Ważny jest pomysł !

ZIEMNIAKI W JEDNYM GARNKU Z WĘDLINĄ  (na 2 osoby)

Składniki:
Obgotowane ziemniaki (około 10 min.), włoska kapusta (1/6 główki lub kilka liści), 5-10 dag surowego boczku, 2-3 małe marchewki, tłuszcz, bulion z kostki lub odrobinę wody, na jedną osobę po małej kiełbasce i po 2 plasterki cienkiej kaszanki, sól, pieprz.

Przygotowanie:
1.
Kapustę oczyścić, umyć, przekroić. Boczek pokroić w kostkę, wrzucić wraz z kapustą na osolony wrzątek, gotować około 10 minut, osączyć i liście kapusty porwać na mniejsze kawałki. Marchewki obrać i umyć.

2. W naczyniu żaroodpornym rozgrzać trochę tłuszczu, wrzucić kapustę z boczkiem, marchewki i ziemniaki, przyprawić solą i pieprzem, wlać bulion. Piec 1,5 godz. w temperaturze 160 stopni C.

3. Kaszankę pokroić, podsmażyć na reszcie tłuszczu. Na 20 minut przed końcem pieczenia, dodać kiełbasę i kaszankę.

 

 

 

Skomentuj

Wprowadź swoje dane lub kliknij jedną z tych ikon, aby się zalogować:

Logo WordPress.com

Komentujesz korzystając z konta WordPress.com. Wyloguj /  Zmień )

Zdjęcie z Twittera

Komentujesz korzystając z konta Twitter. Wyloguj /  Zmień )

Zdjęcie na Facebooku

Komentujesz korzystając z konta Facebook. Wyloguj /  Zmień )

Połączenie z %s