Karp w słodko-kwaśnym sosie (Chiny)

Chińczycy słyną ze swej maestrii w sztuce kulinarnej, a potrawy z ryb i krewetek są tego najlepszym dowodem.

    W Chinach jest taka obfitość ryb, że można je łowić przez cały rok, nie obowiązują bowiem okresy ochronne, tak jak u nas.

Sposób połowów jest bardzo zróżnicowany; od stosowania bambusowych kijów, sieci, po wykorzystanie w tym celu specjalnie tresowanych kormoranów.

Długie wybrzeże morskie, potężne rzeki, liczne jeziora dostarczają najrozmaitszych gatunków ryb i skorupiaków, które są ważną częścią chińskiego menu.

Najpopularniejsze są potrawy z karpia, okonia morskiego, dorsza, łososia, soli, leszcza, małych i dużych krewetek, krabów, homarów, a do najbardziej wykwintnych dań należą np. płetwy rekina.

      Wielowiekowa praktyka przyczyniła się do odkrycia sposobów przyrządzania ryb i stosowania odpowiednich dodatków, dzięki którym ich specyficzny zapach można skutecznie zniwelować. W tym celu stosuje się np. kiszonki jarzynowe, smażenie w aromatycznym oleju (olej z dodatkiem korzenia imbiru i czosnku).

      Znane są rozmaite sposoby przyrządzania ryb, jak gotowanie na parze, tzw. głębokie smażenie, długotrwałe obgotowywanie w wywarze, duszenie „na czerwono”, marynowanie. Rybę podaje się przeważnie w całości z głową i ogonem, które podczas obróbki cieplnej zatrzymują naturalne soki.

Karp w słodko-kwaśnym sosie

Składniki:
1 duży karp (1-1 1/2 kg) 

4 łyżki mąki 

łyżeczka soli 

1/2 szklanki oleju do smażenia 

4-6 pieczarek lub gąsek oczyszczonych, pokrojonych w cząstki 

1 średnia obrana cebula pokrojona w piórka 

1 średnia świeża lub mrożona papryka, pocięta w paski 

2 łyżki oleju jadalnego.


Sos                                                                                 

  • 1/2 szklanki rosołu lub wody z kostką rosołową,
  • 1/2 łyżeczki mąki ziemniaczanej,
  • 1 1/2 łyżki sosu sojowego lub 1/2 łyżeczki przyprawy maggi z 1 łyżką wody,
  • 1 1/2 łyżeczki cukru,
  • 1 1/2 łyżki wódki wyborowej,
  • 1 1/2 łyżki octu (6%),
  • 2 łyżeczki pasty pomidorowej,
  • łyżeczka keczupu,
  • 1/4 łyżeczki przyprawy chili,
  • 1/4 łyżeczki soli.

Przygotowanie:


1.
Rybę sprawić, głowę zostawić. Pokroić na 4 części i natrzeć solą, a następnie mąką.

Na patelni mocno rozgrzać olej, ułożyć rybę i smażyć na średnim ogniu z każdej strony. Jeżeli łatwo będzie można usunąć kręgosłup – ryba jest usmażona (czynność tę wykonujemy przed podaniem).

Rybę wyłożyć na czystą ściereczkę, aby nadmiar oleju wsiąkł w płótno, ułożyć na żaroodpornym półmisku i wstawić do ciepłego piekarnika. (W Chinach całą rybę smaży się w głębokim oleju przez 6-10 min).


2. Sos                                                                                             

Mieszamy wszystkie składniki sosu, tj:


2 łyżeczki oleju rozgrzać na patelni, włożyć cebulę, smażyć przez minutę na dużym ogniu, mieszając, dodać mąkę ziemniaczaną, grzyby i paprykę, wymieszać. Smażyć przez 2 min, stale mieszając, wlać sos sojowy, gotować tak długo, aż sos zgęstnieje.

Rybę podawać polaną sosem z ryżem ugotowanym na sypko lub z bułeczkami na parze Man-Tou. Rybę najlepiej serwować na półmisku mającym jej kształt.

 

Źródło: „Przygoda kulinarna” – Katarzyna Pospieszyńska, W-wa 1987

Zapisz

12 myśli na temat “Karp w słodko-kwaśnym sosie (Chiny)

  1. Nareszcie miałabym okazję wykorzystać mój sos sojowy, który nie wiem po co kupiłam i prawie o nim zapomniałam. Mam nadzieję, że nic mu się nie stało.Nie lubię ryb z ośćmi, wolę filety, jeśli już muszę jeść coś z ryb.Buziaczki słodko- kwaśne.

    Polubienie

    1. To tak jak i ja. Kupiłam kiedyś sos sojowy i tak sobie stoi. Raz tylko użyłam go, gdy gotowałam jakiś rosół z ryżem i potrzebny był sos sojowy do niego. Muszę teraz poszukać jakieś potrawy, gdzie udziela się właśnie sos sojowy. Tylko ja muszę sprawdzić czy mój sos nie jest już po terminie … ;)Pozdrawiam serdecznie.

      Polubienie

  2. Wiesz Jaguś jak trafić do smaku mego męża. Ja natomiast z ryb to tylko sole po grecku zjadam. Przyrządzać też nie specjalnie lubię. Przyznam ze ten przepis nawet przypadł mi do gustu i chyba zrobię na niedzielę, bo może do tej pory grypka mi przejdzie. Pozdrawiam cieplutko

    Polubienie

    1. No to nam się Zosia rozchorowała … życzę szybkiego powrotu do zdrowia. A ja ryby to nawet dość lubię tylko najgorsze dla mnie to są te ości w nich. Skoro mąż lubi ryby postaram się wynaleźć jakiś przepis smakowity na nie.Pozdrawiam serdecznie.

      Polubienie

  3. Jemy dużo ryb, a mąż mój jest mistrzem w ich przyrządzaniu. Kotlety z nich robi takie, ze paluszki lizać. Nie mogę jeść ryb , które mają ości, bo miałam wieczne problemy z migdałami. Karpia raczej nie robimy z tego właśnie powodu. Natomiast śledzie w wykonaniu mojego męża z musztardą, oliwką i cytrynką jem z wielkim smakiem. Ludzie powinni jeśc jak najwiecej ryb, zamiast mięsa wieprzowego. Dziekuję i pozdrawiam.

    Polubienie

    1. U mnie w domu też nie narzekam na brak ryb, chociaż raz w tygodniu je mam. Teraz to nie mam ich tak dużo jak kiedyś, gdy mąż sam je łowił.Masz rację Loteczko, że ryby to samo zdrowie…Pozdrawiam serdecznie.

      Polubienie

  4. Karp u nsa jedzoeny jest tylko okazjonalnie.czyli w wigilie, ja osobiscie nie przepdama wogóle za rybami, nie lubie zapachu smażonej ryby boli mnie zaraz głowa migrenowo i nie wiem czemu tak jest…..z ryb to naprawde lubie tylko sledzie, od czasu do czasu z rozsądku jakis mintaj czy tilapia bo jeszcze ona jest dla mnie zjadliwa, mąz natomiast jadł by na obiad codziennie ryby..pod tym wzgledem jestesmy naprawde dopasowani:)

    Polubienie

    1. A ja Ci powiem Basieńko, że ja karpia to nawet od święta nie jadam. Natomiast inne ryby, prawie raz w tygodniu mam ją na obiad. Ale to chyba pozostało mi jeszcze z tego jak mąż kiedyś wędkował, to tych ryb miałam zawsze pełną lodówkę. A zresztą lubimy ryby, ale ja wyjątkowo lubię śledzie, natomiast mąż nie przepada, bo w ogóle nie jada ich …Pozdrawiam serdecznie.

      Polubienie

Skomentuj

Wprowadź swoje dane lub kliknij jedną z tych ikon, aby się zalogować:

Logo WordPress.com

Komentujesz korzystając z konta WordPress.com. Wyloguj /  Zmień )

Zdjęcie z Twittera

Komentujesz korzystając z konta Twitter. Wyloguj /  Zmień )

Zdjęcie na Facebooku

Komentujesz korzystając z konta Facebook. Wyloguj /  Zmień )

Połączenie z %s