Naleśniki z tuńczykiem

nale.niki.z.tu.czyk._1s

Naleśniki z tuńczykiem (dla 4 0sób)

Składniki na ciasto:
szklanka mąki 

  • szklanka mleka
  • 1 szklanka wody
  • 2 jajka 
  • odrobina soli
  • olej do smażenia.

Składniki na nadzienie:
  2 puszki tuńczyka w sosie własnym 

duża cebula 

3 jajka ugotowane na twardo

  5 dag masła 

łyżka mąki 

150 ml mleka 

150 ml śmietanki kremówki 

5 dag kaparów 

4 łyżki soku z cytryny 

10 dag startego żółtego sera.

nale.niki_.z.tu_.czyk_.__13

Posypane żółtym serem i czerwoną słodką papryką – przed włożeniem do pieca.

Przygotowanie:


1.
Przygotuj ciasto: do miski lub garnuszka wsyp mąkę, wbij jajka, dodaj soli, mleko, wodę i wymieszaj ciasto trzepaczką lub zmiksuj. wymieszaj i odstaw na około 30 minut. Najlepsze jest ciasto o konsystencji  śmietany.


2.
W rondelku zasmaż masło i mąkę, dodaj mleko i śmietanę i mieszając, podgrzewaj, aż sos zgęstnieje. Dodaj tuńczyka, kapary, posiekane jajka i cebulę. Dopraw solą, pieprzem, cytryną do smaku.


3.
Na patelni rozgrzej olej, usmaż naleśniki. Na każdym połóż po 2 łyżki nadzienia i zawiń w rulon, ułóż w naczyniu żaroodpornym. Posyp startym, żółtym serem i zapiekaj 10-15 minut  temperaturze 180 stopni C.


!
Zamiast kaparów, do nadzienia można dodać czarne lub zielone oliwki, które w naszej kuchni już się zadomowiły. Są bardzo zdrowe – bogate w związki mineralne i witaminy.

Dzisiaj tzn: 25 lutego tegoż roku zrobiłam właśnie takie naleśniki, i muszę Wam powiedzieć, że były pyszne. Mój mąż, to potwierdził a zna się (chyba0 na tym). Zrobiłam je nieco inaczej niż w przepisie jest podane, a mianowicie:

Ciasto pozostaje bez zmian.

Jeśli chodzi o farsz:
To była jedna puszka tuńczyka (ponieważ w lodówce nie miałam więcej, zresztą mąż stwierdził, że ryba nie zdominowała naleśników), zamiast śmietanki kremówki użyłam śmietanki UHT, 12 %, zamiast kaparów użyłam swojej cukinii robionej tak jak korniszony. Było trochę inaczej, ale też smacznie.

Zapisz

4 myśli na temat “Naleśniki z tuńczykiem

  1. Mam ten przepis od mojej babci! :)Za tuńczykiem nie przepadam, ale w tej postaci wyjątkowo mi smakuje, a może to zasługa babci? :)Jednakże rzadko go używam, dziękuje, że mi o nim przypomniałaś!!!Pozdrowienia.

    Polubienie

    1. Właśnie dzisiaj je zrobiłam i były bardzo smaczne. Jak znajdę chwilkę czasu to dopiszę do notki co i jak zrobiłam, bo wykonałam je trochę w inny sposób, niż jest to podane…Pozdrawiam cieplutko.

      Polubienie

  2. Niestety, naleśniki już nie dla mnie, tak samo jak pierogi i kopytka oraz makaron. Za dużo w nich cukru! A tak chętnie zjadłabym jakiekolwiek naleśniki, nawet te z tuńczykiem, choć raczej staram się nie jeść niczego z puszek.Pozdrawiam.

    Polubienie

    1. Aniu, ale te naleśniki z tuńczykiem są bez cukru? Takich też nie możesz jadać? Ja właśnie dzisiaj je zrobiłam – były smaczne. Zrobiłam trochę inaczej i o tym później napiszę …Pozdrawiam cieplutko.

      Polubienie

Skomentuj

Wprowadź swoje dane lub kliknij jedną z tych ikon, aby się zalogować:

Logo WordPress.com

Komentujesz korzystając z konta WordPress.com. Wyloguj /  Zmień )

Zdjęcie z Twittera

Komentujesz korzystając z konta Twitter. Wyloguj /  Zmień )

Zdjęcie na Facebooku

Komentujesz korzystając z konta Facebook. Wyloguj /  Zmień )

Połączenie z %s