„Gołąbki” z indyka z jabłkami


Świetnie nada się nam np. na obiad świąteczny, ale niekoniecznie. Podane z ryżem, na pewno będzie pycha i paluszki będziecie oblizywać … 🙂


„GOŁĄBKI” z indyka

Składniki:
1/2 kg piersi indyka, 20 dag białej kiełbasy, 2-4 kwaśnych jabłek, 1 szklankę bulionu, masło lub margaryna, olej, sos chrzanowy zrobiony własnoręcznie lub kupiony, suszony majeranek, sól, pieprz.

Przygotowanie:
1.
Pierś z indyka umyć, osuszyć, pokroić w plastry. Każdy plaster rozbić, oprószyć z obu stron pieprzem i solą. Postarajmy się, aby plastry mięsa nie były zbyt grube, bo będziemy je jeszcze zawijać, jak gołąbki. Kiełbasę obrać z osłonki i rozgnieść widelcem. Plastry mięsa posmarować sosem chrzanowym, następnie rozłożyć kiełbasę i oprószyć majerankiem. Dłuższe boki zawinąć do środka i zrolować jak gołąbki. Całość obwiązać nicią.

2. Olej rozgrzać w rondlu, obsmażyć „gołąbki” z obu stron, podlać bulionem. Przykryć dokładnie folią aluminiową, tak by nie wydostawała się para, i dusić 20 minut.

3. Jabłka obrać, wyciąć gniazda nasienne, miąższ pokroić w kostkę. Masło rozgrzać na patelni, włożyć jabłka, oprószyć majerankiem i smażyć 2-3 min.

 Gołąbki” podawać z przesmażonymi jabłkami.

16 myśli na temat “„Gołąbki” z indyka z jabłkami

  1. Może one i smaczne, ale wolę te, które własnoręcznie robię. Nie wiem, czy Ci pisałam, że ostatnio gotowałam gołąbki, które mogę zjeść bez bez podwyższenia się cukru. Wzięłam ryż basmati, mielone z indyka, potrzebne przyprawy, zawinęłam w kapustę i włożyłam do szybkowaru. Dzięki temu ryżowi i mięsu z drobiu, cukier pozostał w normie. Chyba w tym tygodniu też zrobię takie same gołąbki, bo za nimi tęsknię.Buziaczki.

    Polubienie

    1. O tak Aniu znam już te Twoje przepyszne gołąbki, a zrobione jeszcze w taki sposób jak Ty teraz zrobiłaś – to jeszcze o nich mnie nie pisałaś, musiały być pyszne! Już wyobraziłam sobie ich smaczek …Ja gołąbki tradycyjnie zrobione też bardzo lubię, ale te o których tu napisała, są jakże inne i jakże smaczne …Szacuneczek.

      Polubienie

    1. Wiesz Alicjo, u mnie święta są na blogu, bo w domu to jeszcze czeka mnie wiele pracy. Dlatego też staram się Wam wszystko napisać to co jest związane z tymi świętami, a gdy już wyłożę trochę, zajmę się świętami w domowym zaciszu i będę milczeć … ;)Szacuneczek.

      Polubienie

      1. Broń Boże Jaguniu, nie milcz nigdy! Ty musisz zawsze tu być i dzielić się Twoimi wspaniałymi i przydatnymi radami…Pozdrówka 🙂

        Polubienie

        1. Dziękuję Alicjo … 😉 Nie omieszkam Wam tu przynudzać, o nie i coś tam zawsze na ruszt rzucę – czy będziecie tego chcieli czy nie …Szacuneczek.

          Polubienie

  2. Komisja w skladzie ja i mój mąż, zdecydowała, ze na śniadanie świąteczne będą podane gołąbki z Twojego przepisu. Serdeczxnie dziękujemy. Miłej niedzieli.

    Polubienie

    1. To niech ta „komisja w składzie” – napisze chociaż jak smakowało -:)Loteczko mam jeszcze dużo różności do zrobienia i nie omieszkam o nich napisać …szacuneczek.

      Polubienie

  3. Kurcze… pieczone… staram się coś gotowanego mięsnego znaleźć by małej nie zaszkodzić :(Podpowiesz jakis przepis?

    Polubienie

    1. Pytałaś już się mnie o to Lexi, pod piersią z indyka i kaszą, a odpowiedź moja była taka:Ło matko, nie mam nic w tym temacie „pokarm dla matek karmiących” – niestety. Nie wiem jak to teraz lata, tyle się słyszy o różnych dietach dla Was. Kiedyś tego nie było. Ale wiem chyba już dlaczego, ponieważ żywność nie była tak nafaszerowana ja teraz tymi różnymi chemikaliami, konserwantami itd., itp. W taki razie mam radę jedną nie kupuj żywności z tymi etykietami zawierającymi tą chemię. Ja bym jadła normalnie, np. pieczony kotlet czy rybę, ale rzadziej. Pulpety możesz gotować, a później zrobić do nich sosik. Może być też ryż z jabłkami, kasze, wędlina, buraczki, sałata, zupy. Możesz też robić kisiel dla siebie i dla dziecka, ale nie ten kupowany, tylko zrób sama. Możesz go robić z kompotów – jeśli takowe posiadasz, lub z soczków, np. malinowegoBierzesz taki słoiczek od dżemu soku lub kompotu, ale nie z owoców pestkowanych zrobionego, potem taki sam słoiczek wody i 1 czubatą łyżkę mąki ziemniaczanej. Kompot z wodą słodzimy, pół szklanki odlewamy do rozmieszania mąki, a później robimy kisiel.Po prostu Lexi, będziesz musiała dziecko obserwować, po każdym swoim posiłku i będziesz wiedziała, czego Ci nie wolno jeść. Zdaje mi się, że na takie żywienie to nie ma reguły, musisz sama się uczyć drogą obserwacji dzidziusia swego.Jak już Ci wiadomo potrawy muszą być mniej doprawione i solone.I jeszcze jedno, wiem, że w pierwszych tygodniach po porodzie, kiedy bywamy niespokojne, zmęczone i rozdrażnione powinnyśmy jeść dużo zielonych warzyw i kasz, bogatych w witaminę B, która ma zbawienny wpływ na nadwątlony nasz układ nerwowy. Przeniosłam to tutaj, bo na pewno nie czytałaś …Naprawdę nie wiem co Ci doradzić, musisz sama sobie radzić!Szacuneczek.

      Polubienie

      1. Rzeczywiście nie znalazłabym odpowiedzi. Serdecznie dziękuję za rady. Nic tylko się dostosować. Szkoda tylko, że trzeba potrawy i ich wpływ na własnym dziecku testować 😦

        Polubienie

        1. Wiesz Lexi, wcale nie jest powiedziane, że ja jestem jakąś wyrocznią. Napisałam po prostu to co myślę i wiem, a reszta należeć będzie i tak do Ciebie – mamy. Pewnie że szkoda maleństwa, ale żeby się przekonać musisz sama dojść do wniosku co będzie dobrze jeść a co nie …Pozdrawiam cieplutko.

          Polubienie

  4. Jestem pierwsza!!! gołabki smakowicie wygladaja,ale czy jabłko do tego to nie bedzie za kompotowo- smakowo?a ziemniaki? jezeli obiad to u mnie bez tej potrawy w meza pojeciu…..nie obiad.Ja bez ziemniakow moge zyc….a moze ryz bylby dobry.nie wiem.

    Polubienie

    1. Basiu to te gołąbki to możesz jeść jak chcesz: z jabłkami lub bez, ziemniakami lub bez, a nawet i z chlebem lub bez … 😉 To będzie zależało tylko i wyłącznie of Ciebie.Szacuneczek.

      Polubienie

Skomentuj

Wprowadź swoje dane lub kliknij jedną z tych ikon, aby się zalogować:

Logo WordPress.com

Komentujesz korzystając z konta WordPress.com. Wyloguj /  Zmień )

Zdjęcie z Twittera

Komentujesz korzystając z konta Twitter. Wyloguj /  Zmień )

Zdjęcie na Facebooku

Komentujesz korzystając z konta Facebook. Wyloguj /  Zmień )

Połączenie z %s