Jajko z farszem w skorupce zapiekane

   Przygotowując materiał dotyczący potraw, jakie mogą zagościć, na świątecznym stole, przypomniałam sobie, jak kiedyś w szkole na zajęciach praktycznych czy też technicznych, uczyłyśmy się robić faszerowane jajka.

Smaku ich oczywiście nie pamiętałam, ale sobie przypomniałam i je zrobiłam.

   Muszę Wam powiedzieć, że były nawet, nawet … co ja mówię, były pycha! , bynajmniej inne niż zawsze. Dlatego też, dzielę się z Wami i tymi jajami …

dekoracja.jajka.faszerowane.1_1
Jajka faszerowane


Składniki:

 

  • 6 jajek + jedno do maczania,
  • łyżka śmietany,
  • łyżka masła,
  • pół pęczka szczypiorku lub natki (może być i to i to, ale w mniejszych proporcjach),
  • tarta bułka do panierowania,
  • olej do smażenia,
  • sól, pieprz do smaku.

Przygotowanie:


Jajka ugotuj na twardo, ostudź w zimnej wodzie. Weź ostry nóż i przekrój go na pół w skorupce, nie obieraj. To musi być zrobione zdecydowanym, szybkim ruchem, coby skorupka nam za bardzo nie popękała.

Gdy już nam się uda je na pół przekroić bez zbytniego szwanku dla skorupki, ostrożnie wyjmujemy żółtka z białkami i bardzo drobno siekamy.

Dodajemy do posiekanego wcześniej jajka śmietanę, masło i zieleninę. Doprawiamy do smaku solą i pieprzem, dokładnie mieszamy.

Farsz mamy gotowy, wypełniamy nim skorupki jajek i panierujemy w rozmąconym jajku i bułce tartej, lekko przyciskając. Smażymy na rozgrzanym oleju na złoty kolor. Podajemy gorące lub przestudzone.

Te jajka możemy też zrobić, np z pieczarkami.
… postępujemy z jakami jak wyżej. Pieczarki oczyszczone, szatkujemy i wsypujemy na suchą patelnię. Mieszając opiekamy 3 minuty. Natkę myjemy i siekamy. Później wszystko razem doprawiamy,  mieszamy i skorupki nadziewamy. Potem zapiekamy.


!
Możemy również owe jajka ułożyć w formie (skorupkami do dołu, a farszem do góry). Zapiekać około 10 minut w temperaturze 180 st. C. Przed podaniem można polać stopionym masłem.

Życzę smacznego…

Gotujemy jajka

Autor: JaGa Opublikowano: Marzec 11th, 2009

Gotujemy jajka     Zaczynając pisanie tej notki, zaczęłam się zastanawiać nad tym, co też było pierwsze: jajko czy kura? Nie tylko ja takie pytanie sobie postawiłam, bo już starożytni filozofowie zastanawiali się nad tym, komu tu dać pierwszeństwo? To pytanie doprowadziło ich, aż do samego początku życia i wszechświata. Jak dla mnie, to []

Zapisz

6 myśli na temat “Jajko z farszem w skorupce zapiekane

  1. Nigdy nie chciało mi się robić faszerowanych jajek, ale pamiętam, jak kiedyś zrobiła je koleżanka, nawet do skorupek dołożyła pałączki z cebuli (fuj), żeby wyglądały jak koszyczki. A ja, paskuda jedna, strąciłam je ze stołu i cały trud koleżanki poszedł na marne. Dokładnie to nie był stół, tylko taboret, bo koleżanka jeszcze nie dorobiła się wtedy stołu.Pozdrawiam.

    Polubienie

    1. Och Ty „fuj” Anno, jak mogłaś zniweczyć trud koleżanki jaki sobie zadała przy tworzeniu tych jajecznych koszyczków….;))) Musiały na pewno być smaczne i pięknie wyglądały? Ja na miejscu koleżanki, już bym Cię więcej niczym dobrym nie częstowała …;)))Pozdrawiam cieplutko.

      Polubienie

  2. Jajka , jajeczka , jajca wręcz uwielbiam. Pod każda postacią. Zaraz sobie zrobię po swojemu , bo do Twojego przepisu nieco czasu potrzeba. Vale!

    Polubienie

  3. Przypomniałam sobie smaki z dzieciństwa. Byłam niejadkiem, a jajka faszerowane uwielbiałam. Mama robiła je, podobnie jak Ty, czasem jeszcze z drobno posiekaną szynką. Uwielbiałam to wydłubywanie farszu. Od razu odniosę się do gołąbków z indyka : świetny pomysł z jabłkiem, bo nieco zasmaczy gołabek. Zapisałam, zrobie. Dzięku, JaGo, miłego tygodnia :)))

    Polubienie

    1. Brzozo to jak widać, jako i na niejadków działa … :)Ja też bardzo lubię i jajkowy farsz ze skorupki, oraz wydłubywanie go, i ciągle mi …. mało go … ;)))Pozdrawiam cieplutko.

      Polubienie

Skomentuj

Wprowadź swoje dane lub kliknij jedną z tych ikon, aby się zalogować:

Logo WordPress.com

Komentujesz korzystając z konta WordPress.com. Wyloguj /  Zmień )

Zdjęcie z Twittera

Komentujesz korzystając z konta Twitter. Wyloguj /  Zmień )

Zdjęcie na Facebooku

Komentujesz korzystając z konta Facebook. Wyloguj /  Zmień )

Połączenie z %s