Tradycyjne buraczki i sos chrzanowy, z ciekawymi dodatkami będą na świątecznym stole miłą niespodzianką.
–
Sosy chrzanowe są znakomitym dodatkiem do mięs i jajek. Oto kilka propozycji na sosy chrzanowe.
Jogurtowy: z jednej łyżeczki mąki i masła robimy zasmażkę, dodajemy szklankę jogurtu naturalnego, mieszając gotujemy 10 minut. Powstały sos łączymy z dwiema łyżkami utartego chrzanu i ugotowanym na twardo jajkiem. Przyprawiamy do smaku cukrem i sokiem z cytryny.
Szczypiorkowy: przygotowaną jak poprzednio zasmażkę mieszamy z dwiema łyżkami chrzanu i szklanką śmietany, dodajemy pół pęczka posiekanego szczypiorku (szczypiorek kroję zawsze nożyczkami). Sos przyprawiamy do smaku cukrem, solą i sokiem z cytryny.
Orzechowy: szklankę gęstej śmietany mieszamy z dwiema łyżkami chrzanu, łyżeczką estragonu i 5-6 orzechami włoskimi. Orzechy mogą być w całości lub pokruszone trochę. Całość przyprawiamy solą i szczyptą soli.
Sos chrzanowy z musztardą (na 2 szklanki)
Składniki:
- świeżego chrzanu około 10 dag,
- bulion z kostki niecałą szklankę,
- 200 ml śmietany,
- kajzerka (lub inna bułka),
- żółtko,
- łyżeczka musztardy,
- sól, szczypta cukru.
Przygotowanie:
Chrzan starty włożyć do rondla, zalać bulionem, gotować 20 minut, a następnie przetrzeć przez sito. Przetarty sos ponownie wlać do rondelka, dodać śmietanę i pokruszoną bułkę, gotować, aż zgęstnieje.
Zdjąć z ognia, dodać żółtko utarte z musztardą, wymieszać. Przyprawić do smaku solą i pieprzem.
Chrzanowy na zimno Chrzan na zimno
Mały słoiczek chrzanu wymieszać z 3 łyżkami gęstej śmietany oraz drobno pokrojonym jajkiem na twardo. Sos przyprawić do smaku solą i cukrem.
Sosy chrzanowe w odróżnieniu od ćwikły, najlepiej jest przygotować tuż przed podaniem na stół. Inaczej stracą ostry smak. Sosy podajemy na stół w sosjerkach, a ćwikłę w małych salaterkach. Ale na pewno to wiecie… -:)
Zobacz jeszcze:
Ćwikła + chrzan i nie tylko
Nie wyobrażam sobie świąt Wielkanocnych, bez ćwikły (czyli buraczków z chrzanem). Przecież ona nadaje w to święto, smaku białej kiełbasie i wędlinie naszej na stół postawionej. Chociaż ćwikłę nie tylko w ten jeden dzień lubię zajadać. Przeważnie kupuję ją gotową, ale na ten dzień, jedyny w roku robię ją sama. […]
Do chrzanu! <<< klik
Zapisz
Wreszcie mi sos chrzanowy wyjdzie taki jak trzeba. To prawda, że robimy go zaraz przed podaniem, jadłam go u znajomej, i sama gospodyni to zauważyła:)))Ściskam
PolubieniePolubienie
Tak, bo jeżeli taki sos sobie postoi, to chrzan ze złości nam się ulotni…;)))Pozdrawiam cieplutko.
PolubieniePolubienie
Nie wiedziałam,że przygotowanie takich pysznych sosów jest takie proste i szybkie.Ja kupuję sosy gotowe w kartonikach, potem tylko podgrzewam w mikro i gotowe.Ale takie domowe są na pewno o wiele, wiele lepsze i smaczniejsze.Bardzo podoba mi się ten jogurtowy,muszę go zrobić,mam nadzieję, że mi się uda.Pozdrawiam cieplutko, choć za oknem mróz i śnieg.
PolubieniePolubienie
Koniczynko całkowicie Cię popieram, że sos zrobiony swój to jest „swój”, jaki by nie był, to i tak jest lepszy od tych kupionych. A wcale nie są takie trudne w „robocie”. Mój mąż kiedyś lubował się w tych kupionych, ale jak zaczęłam robić swoje, to mu się zmieniło … ;)))Mam jeszcze kilka pomysłów na różne sosy, a będę o nich pisała na swoim blogu, prędzej, czy później …U mnie też pogoda jeszcze zimowa, a tu za niedługo okna trzeba pomyć (och, jak ja lubię to robić ?!)Szacuneczek.
PolubieniePolubienie
Szkoda, ze mieszkasz tak daleko, bo bym przyszła i Ci te okna pomyła.Uwielbiam myć okna, sprzątać, prasować i prać.Mój mąż mówi,że poprzednie życie przeżyłam jako szop pracz.Ja porządki po zimie zacznę dopiero w połowie maja, kiedy będzie już ciepło.Teraz mycie okien mogła bym przypłacić zdrowiem.Na Swięta posprzątam tylko gruntownie, a resztę zrobię potem.Pozdrawiam cieplutko.
PolubieniePolubienie
Oj Koniczynko jesteś kochana … Akurat lubisz to wszystko robić, czego ja nie cierpię !!! -:) Jeżeli chodzi o mycie okien, to ja też nie będę się wygłupiała i w zimne dni myła, po co mam później w święta chorować, Umyję je dopiero, aż będzie cieplej. A z prasowaniem to ja mam tak: wypiorę, przyniosę ze strychu, do szafy włożę i tak powtarzam to, aż do momentu, gdy szafę otworzę i wszystko znajdzie się na podłodze, bo szafa już nie mieści … ;)))Pozdrawiam cieplutko.
PolubieniePolubienie
Jakże tu świątecznie…:)
PolubieniePolubienie
Babeczko świątecznie musi już u mnie być, bo potem to mi czasu zabraknie na pisanie – jak zajmę się świętami w domu mym …Pozdrawiam cieplutko.
PolubieniePolubienie
Myślę, że od tej pory sosy chrzanowe będą gościć na moim stole, bo narobiłaś mi apetytu.Pozdrawiam.
PolubieniePolubienie
Koniecznie Aniu muszą zagościć na twym stole, jak widzisz to nawet nie trudne są w wykonaniu, ale za to są pyszne.Szacuneczek.
PolubieniePolubienie
Tylko muszę sobie zapisać, żeby kupić chrzan w słoiczku.Pozdrawiam.
PolubieniePolubienie
Tak Aniu, musisz pamiętać o zakupie chrzanu, bo bez chrzanu to będzie wszystko do chrzanu … ;)))Pozdrawiam cieplutko
PolubieniePolubienie
Melduję, że w chrzan już się zaopatrzyłam, mogę robić sos!Buziaczki.
PolubieniePolubienie
Anulko pamiętaj tylko, żeby sosy chrzanowe robić przed samym podaniem na stół … tak jak zresztą powyżej napisałam …Pozdrawiam cieplutko
PolubieniePolubienie
Jaguniu, tutaj nie ma sosów chrzanowych. Nie jada się ich raczej. Ogólnie dostępny jest tylko chrzan ze śmietaną. A u Ciebie wybór, że głowa boli. Jakie wspaniałe te sosy. Wydrukowałam sobie wszystkie. Jeszcze nie wiem, które zrobię, ale ten z musztardą na 100 %. Dziękuję pięknie kochana 🙂
PolubieniePolubienie
A widzisz Alicjo, jak wyczułam „pismo nosem”, że o tych sosach napisałam? I będę jeszcze dużo w przyszłości o nich pisała – różniastych. Mam nadzieję, że też Ci przypadną do gustu …. ;)Zastanawiałam się, dlaczego „tam” u Ciebie jest brak sosów w sklepach?! Doszłam do wniosku, że każda gospodyni własne sosy w domu czyni ….Pozdrawiam cieplutko.
PolubieniePolubienie
Świetne. Dziękuję JaGo, jesteś nieocenioną skarbnicą !!!
PolubieniePolubienie
Brzozo dziękuję Ci za tą skarbnicę, oj chciałabym być taką skarbnicą – ale staram się chociaż troszku nią być … ;)Szacuneczek
PolubieniePolubienie