Wieniec migdałowo – cytrynowy

wieniec.na.Wielk.-migd.-cytryn_

WIENIEC MIGDAŁOWO – CYTRYNOWY

Składniki:

1 i 1/2 cytryny, 3 jajka, 1/2 szklanki cukru, 15 dag mielonych migdałów, płaska łyżeczka proszku do pieczenia, sól, 2-3 herbatniki, 2 łyżki masła, 1/2 szklanki cukru pudru, skórka z cytryny i limonki do dekoracji.

Przygotowanie:

1. Dużą cytrynę dokładnie wyszorować, naciąć w kilku miejscach, zalać wodą i gotować 45 minut. Ostudzić, obrać, podzielić na cząstki, usunąć pestki, miąższ zmiksować na mus.

2. Żółtka utrzeć z cukrem, dodać najpierw zmielone migdały z proszkiem, potem mus cytrynowy. Białka ubić ze szczyptą soli, na sztywną pianę i wymieszać łyżką z mieszanką migdałową.

3. Herbatniki dokładnie pokruszyć. Formę z kominkiem (o średnicy 22-24 cm) posmarować masłem i posypać startymi herbatnikami. Wlać masę do formy, piec 50 minut w temperaturze 180 st.C

4. Z cukru pudru i soku wyciśniętego z 1/2 cytryny utrzeć gęsty lukier, patrz tu: (Lukier – wielkanocny artysta). Ciasto wyjąć z formy, wystudzić, polukrować. Ozdobić skórkami cytrusowymi. Do środka można włożyć pisanki.

Źródło: Gazeta „Moje gotowanie” – 2003 nr 4 (101)

Zapisz

8 myśli na temat “Wieniec migdałowo – cytrynowy

    1. Lexi pyszności to prędzej czy później – można sobie zajadać. A kilogramy stracić – to nie zawsze można, z tym już gorsza sprawa…;)Pozdrawiam cieplutko.

      Polubienie

    1. Pomyślałam sobie, że fajnacko wyglądałby na naszym świątecznym stole, ułożony pomiędzy smakołykami różnymi …Pozdrawiam cieplutko.

      Polubienie

    1. Pomału musimy już czuć nadchodzące święta, wszak wiosnę już mamy, a za niedługo będziemy świętowali …Pozdrowienia wiosenne, przesyłam

      Polubienie

Skomentuj

Wprowadź swoje dane lub kliknij jedną z tych ikon, aby się zalogować:

Logo WordPress.com

Komentujesz korzystając z konta WordPress.com. Wyloguj /  Zmień )

Zdjęcie z Twittera

Komentujesz korzystając z konta Twitter. Wyloguj /  Zmień )

Zdjęcie na Facebooku

Komentujesz korzystając z konta Facebook. Wyloguj /  Zmień )

Połączenie z %s