Sernik krakowski


Święta wielkanocne kojarzą się nam z puszystymi babami, bardzo słodkimi kolorowymi mazurkami. W wielu domach jednak, nie może zabraknąć sernika, a jeszcze takiego -:)
Obiecałam, że napiszę jak zrobić takowy sernik – a więc piszę. Ale zanim przystąpicie do jego przygotowania, radzę poczytać (tu:
Jak upiec dobry sernik ? )


SERNIK KRAKOWSKI

Składniki:
Masa serowa
1 kg białego tłustego sera, 8-10 jajek, 1 i 1/2 szklanki cukru (może być cukier puder), 4 łyżki masła, 3 łyżki mąki ziemniaczanej, 150 g rodzynków, sól, 2 łyżki kandyzowanej skórki pomarańczowej, opakowanie cukru waniliowego.
patrz:
Kandyzowane owoce i skórki
Ciasto
1 i 1/2 szklanki mąki, 2 żółtka (ja dałam całe jajka), 1/2 kostki masła, 5 łyżek cukru, zapach waniliowy, sól, tłuszcz do formy.

Przygotowanie:
1.
Przygotować ciasto: mąkę przesiać na stolnicę, dodać masło, posiekać. Dodać jajka, cukier, zapach waniliowy i szczyptę soli, szybko zagnieść ciasto. Zawinąć, np. w folię spożywczą, włożyć do lodówki. Ja wkładam do zamrażalnika na około 30 minut. Kruchemu ciastu, wszak nie szkodzi jak dłużej w lodówie sobie leży.

2. Przygotować masę serową: rodzynki włożyć do miseczki, zalać wrzącą wodą, odstawić na 20 minut. Ser dwukrotnie zemleć w maszynce do mięsa. Ser przełożyć do miski, dodać mąkę ziemniaczaną. Wsypać cukier i cukier waniliowy.Wymieszać. Jajka rozbić, oddzielić żółtka od białek. Do sera wlewać stopniowo po jednym żółtku, mieszając, wyrabiając robotem.
Najlepiej jest gdy wszystkie składni są dodawane stopniowo i za każdym razem miksowane.

3. W rondlu stopić masło, zdjąć z ognia, przestudzić. Masło wlewać powoli do masy serowej, wyrabiając robotem, aż tłuszcz dokładnie połączy się z serem i żółtkami. Białka ubić na sztywną pianę, dodać szczyptę soli. Rodzynki osączyć. Do masy serowej wsypać rodzynki i skórkę, dodać pianę, delikatnie mieszając łyżką i tylko łyżką (broń Boże robotem!).

4. Blachę natłuścić. Ciasto rozwałkować na posypanej mąką stolnicy. Odciąć 1/4 placka, schować do lodówki, później pokroić w 1,5 cm paski. W tym czasie pozostały placek ułożyć na blasze, zrobić wyższy brzeg (co niektórzy zanim wyłożą masę serową na ciasto, pieką je oddzielnie chwilę, a później dopiero kładą nań masę serową, ale ja kładę od razu). Wyłożyć masę serową, na wierzchu ułożyć kratkę z pasków. Posmarować rozbełtanym żółtkiem. Wstawić do piekarnika, piec 60-70 minut w temperaturze 160-180 st.C. Jeśli zauważycie, że sernik zbytnio się rumieni, a nie chcecie żeby się zbytnio spalił, przykryjcie jego wierzch folią aluminiową. Sernik najlepiej studzić w piekarniku, przy otwartych drzwiczkach. Ponieważ ma tendencję do opadania, a wtedy tak bardzo nam nie opadnie. Sernik wyjąć, pokroić dopiero po wystudzeniu.

Życzę udanego wypieku ….
Zapraszam Was również do poczytania notki mej o:
Śmigus dyngus <

26 myśli na temat “Sernik krakowski

  1. Ja zazwyczaj piekę sernik z sera z wiadereczka takiego już zmielonego ale mam problem jeśli chodzi o kruche ciasto pod spód bo zazwyczaj mi się nie dopieka i jak sernik wystygnie to na spodzie robi się taki „kluch” (może ser jest za bardzo wilgotny?) – co zrobić żeby ciasto na spodzie się upiekło??

    Polubienie

    1. Witaj Ago …Skoro spód Ci się nie chce piec, nie pozostaje Ci nic innego, jak upiec go oddzielnie chwilę, a dopiero potem wyłożyć na to masę serową.Życzę powodzenia.Cieplutko pozdrawiam.

      Polubienie

  2. WitajPostanowiłam w te święta upiec po raz kolejny Twój sernik. Niestety mam problem z dodawaniem odpowiedniej ilości zapachu waniliowego. Ostatnim razem kiedy go robiłam dodałam gotową mieszankę przyprawy Kamis do sernika- Naprawdę bardzo polecam tę przyprawę- jednak bardzo trudno ją dostać… Gdybyś mogła napisać mi ile kropel powinnam dodać do sera, aby miał smak- dodam, że mojka rodzina nie lubi żadnych dodatków w serniku typu rodzynki czy skórka pomarańczowa, a ser używam z pudełka.

    Polubienie

    1. Natalko dziękuję za polecenie tej mieszanki Kamisa. Niestety, ale nigdy jeszcze z nią nie robiłam (rozumiem, że chodzi tu o tą mieszankę), więc nie wiem ile trzeba kropli. Możesz jednak sama troszku poeksperymentować, dodając stopniowo te krople, najpierw mniej, a później już będziesz wiedziała, ile ich trzeba, aby osiągnąć smak taki jaki Ci pasuje.Cieplutko pozdrawiam.

      Polubienie

    1. Oczywiście Natalko, że możesz dać ten z wiaderka ser. Ja właśnie ostatni z takiego robiłam, i też był pyszny. Tylko ten ser z wiaderka, ma być naturalny i mielony, bez żadnych dodatków.Pozdrawiam cieplutko.

      Polubienie

  3. rozpuszcone maslo do sernika !!!! nie rób tego. maslo powinno byc miekkie , ale nie rozpuszczone. daje to inna, dużo lepszą konsystencję sernika. Mój sernik jest naprawde puszysty. Ja kupuje tłusty ser tzry razy mielony BACHA w opakowaniu foliowym 1Kg. polecam. To naprawe zadna praca, a ile radosci .

    Polubienie

    1. Bożenko a ja zawsze rozpuszczam, ale tylko trochę, żeby zmiękczyć masło (tylko troszku), i też jest dobry. Ale skoro mówisz, że nie trzeba to następnym razem spróbuję zrobić tak jak piszesz i sobie porównam.Dziękuję i wesołego Alleluja.

      Polubienie

  4. No i chyba o to mi JaGuś chodziło. Zobaczę co mi wyjdzie, ale myślę że to jest ten stary, zapomniany przepis. Toooo byyyłyy seeernikiiii !!!! Lukrowane buziaki przesyłam

    Polubienie

    1. Zosiu mnie też się zdaje, że to jest ten najprawdziwszy z przepisów na sernik krakowski, i życzę Ci smacznego zajdania się tym sernikiem, po jego zrobieniu.Wesołego Alleluja.

      Polubienie

  5. Ja tak uwielbiam serniki a ten jest wprost wymarzony na Wielkanoc!!! Cudowny Jaguniu, ale musi być pyszny wyobrażam sobie, taki mokry i słodziutki i jak tutaj przepisu nie wydrukować i zawiesić na lodówce koło tych „koniecznie do zrobienia” ? Pozdrawiam!!!

    Polubienie

    1. Alicjo powiem Ci, że niezły pomysł z tym powieszeniem na lodówce napisu „koniecznie do zrobienia” – muszę wykraść od Ciebie sobie tego pomysła … ;))Wesołego Alleluja.

      Polubienie

    1. Marto, nie tylko wygląda ślicznie, ale i ślicznie smakuje…Dziękuję za życzenia i równiż życzę Ci wszystkiego najlepszego.Wesołego Alleluja.

      Polubienie

  6. Uwielbiam serniki, piekę na święta sernik , który zabiorę do dzieci, bo tam spędzamy Wielkanoc. Pozdrawiam serdecznie. Dziękuję Ci Słoneczko za wszystkie przepisy. Z kilku skorzystamy z córką, bo już wybierałyśmy co nieco. Całuski zostawiam.

    Polubienie

    1. Och jak się cieszę, w takim razie życzę udanych potraw z przepisów mych i smacznego biesiadowania przy wielkanocnym stole …Loteczko, a napiszesz później mnie, które się udały a które nie, bo to dla mnie ważne ?!Wesołego Alleluja.

      Polubienie

  7. Ponieważ w pieczeniu nie jestem orłem /a przeciwnie/ piekę niewiele. Mam przepis na sernik z brzoskwiniami, taki, co każdemu się udaje, nawet mnie. A Twój sernik wg przepisu jest pyszny, ale dla mnie niestety za trudny. Pozdrawiam, JaGo.

    Polubienie

    1. Przyznam się, że ja też nie jestem orlicą w wypiekach różnych, ale po niektóre mnie się, o dziwo, nawet udają. W takim razie poproszę Cię o ten przepis na ten sernik, który się zawsze uda …Wesołego Alleluja.

      Polubienie

  8. Znalazłam przez przypadek Twój blog …prawie cały przeczytany .Będę często wpadać .Sernik krakowski …miodzio …muszę wypróbować przepis 🙂

    Polubienie

Skomentuj

Wprowadź swoje dane lub kliknij jedną z tych ikon, aby się zalogować:

Logo WordPress.com

Komentujesz korzystając z konta WordPress.com. Wyloguj /  Zmień )

Zdjęcie z Twittera

Komentujesz korzystając z konta Twitter. Wyloguj /  Zmień )

Zdjęcie na Facebooku

Komentujesz korzystając z konta Facebook. Wyloguj /  Zmień )

Połączenie z %s