Smak natury: kefir i maślanka. Jak zrobić domowy kefir ?


Nie tak dawno napisałam troszku na temat mleka (tu:
Od mleka słodkiego do mleka zsiadłego) , a dzisiaj, poświątecznych „wielkim żarciu” nie będę Wam serwowała następnych smakołyków, ale spróbuję namówić do picia kefirów i maślanki. I to będzie to, cóż za odmiana, a jaka zdrowa dla naszych przepełnionych brzuchów i ciała … -:)

   Niedługo też nadejdą ciepłe, a później wręcz gorące dni (tak, tak – słyszałam, że lato tego roku ma być bardzo gorące)  i kefir czy maślankę odkryjemy znów na nowo. Wszak szklanka białego płynu skutecznie gasi pragnienie i doskonale orzeźwia.


Nazwa „kefir” pochodzi od tureckiego słowa „kef”, co znaczy zdrowie.
O
ba napoje są produktami całkowicie naturalnymi. Należą do mlecznych napojów fermentowanych. Kefir jest wynikiem fermentacji mleka, natomiast maślanka powstaje (jako produkt uboczny) podczas ubijania tłustej śmietany przy przerabianiu jej na masło. Na skalę przemysłową produkowana jest z odtłuszczonego mleka.

   Zalety fermentacji mleka
Maślanka, a zwłaszcza kefir ma dobroczynne działanie na przewód pokarmowy, gdyż hamuje rozwój niekorzystnej mikroflory. Oba napoje ułatwiają trawienie, pomagają odbudować jelitową florę bakteryjną po kuracji antybiotykowej. Ponadto pite regularnie obniżają poziom cholesterolu. Maślanka zawiera mniej tłuszczu niż mleko i jest mniej kaloryczna. Kefir i maślanka mają nieco mniej wapnia niż mleko, ale za to są one lepiej przyswajalne.

   Napoje te zaleca się osobom nietolerującym laktozy i z tego powodu unikającym mleka. Pamiętajmy jednak, że kefir zawiera niewielką ilość alkoholu. Dobry kefir jest lekko kwaskowy, ma jednolitą konsystencję, bez wyczuwalnych grudek, biały kolor o kremowym odcieniu. Maślanka jest nieco rzadsza. Ma przyjemny maślany aromat i lekko kwaskowaty, zbliżony do śmietany smak.

Maślanka świetnie nadaje się do letnich koktajli, kefir zaś jako baza do sosów sałatkowych.
 
  Co mamy w sklepie
Do wyboru mamy kefiry i maślanki pakowane w tradycyjne plastikowe kubeczki oraz w butelki, a także w papierowe kartony. Oprócz kefirów od 1,5 do 2 proc. tłuszczu są też beztłuszczowe. Osoby liczące kalorie wybierają kefir w wersji light, czyli beztłuszczowy. Często jest on dodatkowo wzbogacony w wapń. Ponadto w sprzedaży są kefiry bio, czyli zawierające specjalne bakterie probiotyczne. Informacja o dodatkowych szczepach bakterii zwykle jest na opakowaniu.

Amatorzy maślanki mają ogromny wybór: obok naturalnej mamy też owocowe, np. truskawkową, brzoskwiniową, o smaku owoców leśnych.
Należy jednak pamiętać, że po otwarciu kubeczka czy butelki z tymi smakami natury, zawartość trzeba jak najszybciej zużyć.
Zaletą obu napojów jest niewygórowana cena. I tak kubeczek kefiru jest znacznie tańszy od takiej samej ilości jogurtu.
   Jak zrobić domowy kefir ?
Gotujemy 1/2 litra mleka, studzimy do temp. ok 37 st.C.
Ciepłe mleko mieszamy z łyżką kefiru
(gotowego, z pojemnika).
Płyn wlewamy do termosu, szczelnie zamykamy.
Po około 12 godzinach kefir jest gotowy. Można go przechowywać w lodówce do tygodnia.
Łyżkę kefiru zachowujemy do zrobienia następnej porcji.

Po jednym dniu dojrzewania kefir jest „słaby” (ma 0,2% alkoholu) i działa lekko przeczyszczająco. Po 2 dniach kefir jest „średni”, ma do 0,4% alkoholu i – nie działa, a po 3 dniach ma 0,6% alkoholu i właściwości tak zapierające, że podaje się go chorym na przewlekłe nieżyty jelitowe (biegunki).

Kefir pobudza apetyt i wzmaga wydzielanie gruczołów trawiennych, co znakomicie działa między innymi na urodę.

22 myśli na temat “Smak natury: kefir i maślanka. Jak zrobić domowy kefir ?

  1. Dziękuje za porady w sprawie kefiru , mieszkam w tajlandji mleka jest dużo ale kefir tylko jeden i to ruski więc sam będę robił a cena 0,6 litra ruskiego kefiru to 60 bht czyli 6 pln , pozdrawiam

    Polubienie

  2. Obejrzyjcie sobie wyklady o mleku na yt j.kempisty mowi o tym wlasnie. co do jogurtu light to tam sa slabe bakterie ,padniete , wiec kefur czy jogurt wylacznie z pelnego mleks

    Polubienie

    1. Madziu niekoniecznie misi być do tego termos, wydaje mi się, że kamienny garnek z pokrywką równie będzie dobrym.

      Pozdrowionka.

      Polubienie

  3. Podobnie jak Ty kefir, tak ja robię domowy jogurt naturalny, ale nie zamykam go w termosie. Mleko przegotowuję, dodaję do niego mały jogurt (1 jogurt na 2 litry mleka) i zostawiam w cieple na dzień czy dwa… latem robi się błyskawicznie. Odlewam szklankę do następnej porcji, a resztę mieszam np z jagodami, czy innymi sezonowymi owocami… Pycha

    Polubienie

    1. Wcale nie musi być w termosie to robione, ale ja mam taki zbędny termos więc go do tego i dlatego używam. Zawsze Margarytko wszystko co swojskie, to jest najlepsze – tak myślę.Pozdrawiam cieplutko.

      Polubienie

  4. Takiej maślanki, jaką piłam po zrobieniu masła przez moją mamę, to nikt nie potrafi zrobić.Piję dużo jogurtów i maślanki, ale tych, które kupuję w sklepach.Buziaczki.

    Polubienie

    1. A ja też Aniu mam zapotrzebowanie na kefiry, maślanki i jogurty, a zwłaszcza podaję kefirek czy maślankę, jak na obiad mam sadzone jajka.Wiem, że teraz wszystko można kupić w sklepie, i zrobienie samemu kefiru, możemy potraktować jako ciekawostkę, bo komu chce się robić samemu kefir, gdy w sklepie ma gotowy. Kupuje i ma …;)Ale wiem, że lubisz ciekawostki … wszelkie.Pozdrawiam cieplutko.

      Polubienie

      1. My do każdego obiadu pijemy kefir lub jogurt i nam nie szkodzi, to tylko kwestia przyzwyczajenia żołądka. Poza tym codziennie robię sobie papkę z 12, 5 dag chudego sera, kilku łyżek jogurtu bez cukru, 6 łyżek oleju lnianego budwigowego, łyżki zmielonego siemienia lnianego, po zmiksowaniu dodaję łyżkę musli. Jest to bardzo zdrowe i rzekomo odchudzające.Buziaczki.

        Polubienie

        1. Anno dziękuję za przepis, muszę i ja tak chyba robić jak Ty tzn. taką papkę. Strasznie mnie się ostatnio coś przytyło … kurcze pieczone!Pozdrawiam cieplutko.

          Polubienie

  5. Cześć Jaguniu, to kefir ma też alkohol? Tego naprawdę nie wiedziałam… Ale jak na razie to po tych świątecznych biesiadach mam dosyć alkoholu, ale kefir owszem lubię bardzo! Pozdrawiam!

    Polubienie

    1. Witaj Alicjo. Tak, kefir zawiera alkohol, ale znikomą ilość – także upić się nim, nie upijesz… ;)) A powstaje on tak: gdy do słodkiego, pasteryzowanego mleka doda się tak zwanych grzybów kefirowych, to pod ich wpływem z cukru mlekowego tworzy się między innymi – alkohol.Ja też mam już dość tego jedzenia i picia (chociaż to były tylko dwa dni).Pozdrawiam cieplutko.

      Polubienie

Skomentuj

Wprowadź swoje dane lub kliknij jedną z tych ikon, aby się zalogować:

Logo WordPress.com

Komentujesz korzystając z konta WordPress.com. Wyloguj /  Zmień )

Zdjęcie z Twittera

Komentujesz korzystając z konta Twitter. Wyloguj /  Zmień )

Zdjęcie na Facebooku

Komentujesz korzystając z konta Facebook. Wyloguj /  Zmień )

Połączenie z %s