Dzisiaj postanowiłam wrzucić na ruszt kaszankę, ale nie będzie ona taka zwykła – sama, a z jabłkami i cebulką.
Składniki:
♦ 8 średnich kaszanek
♦ pół szklanki ostrego sosu do potraw z grilla
♦ 2-4 ząbki czosnku
♦ 2 jabłka
♦ duża cebula lub dwie małe
♦ około dwóch łyżek majeranku, olej.
Przygotowanie:
1. Obierz czosnek i pokrój w cienkie plasterki, cebulę w półplasterki. Jabłka obrać. pokroić na ćwiartki, a następnie w plasterki.
2. Każdą kaszankę posmarować grubo sosem od grilla, obłożyć plasterkami jabłka i czosnku oraz piórkami cebuli. Posypać majerankiem i zawinąć w posmarowaną olejem folię aluminiową.
3. Grillować kaszanki w średniej temperaturze około 10-15 minut.
Zapisz
A jak chcę dać do piekarnika to na jaka temp nastawić piekarnik i ile minut ?
A grill elektryczny się sprawdzi?
Muszę spróbować 🙂
PolubieniePolubienie
No nie wiem basie nko, nigdy tak nie praktykowałam. Ale możesz zrobić ją np. tak:
Jabłka nieobrane, tylko wydrążone w środku i nadziane żurawiną (ok. łyżki) wstawić do piekarnika nagrzanego do 200 stopni, piec około 20 minut.
Kaszankę upiec na patelni, na chrupko. Cebulę pokrojoną usmażyć na patelni.
Później wszystko połączyć na talerzu, tzn: kaszankę obłóż cebulą, obok podaj gorące jabłka z piekarnika.
Pozdrawiam serdecznie.
PolubieniePolubienie
Kaszanę lubię, wiec przepis kiedyś wypróbuję 😀 I zapraszam do mnie, na dziesiątą już część..Pozdrawiam 😀
PolubieniePolubienie
Kaszanka z grilla nie wiem dlaczego, ale znacznie bardziej mi smakuje.Oczywiście, że zajrzę do Ciebie.Pozdrawiam cieplutko.
PolubieniePolubienie
Zapraszam do zgłoszenia się do oceny bloga: http://www.krytyka-nie-boli.bloog.pl... i pamietaj krytyka nie boli ;D
PolubieniePolubienie
Jeszcze się zastanowię, ale dziękuję.Pozdrawiam cieplutko.
PolubieniePolubienie
Wygląda spróbuję jednak tym bardziej , ze nie wymaga specjalnego zachodu…., ale jabłko z cebulą niekoniecznie mi pasuje. Sp
PolubieniePolubienie
Źle kliknęłam i zobacz co wyszło . Pisałam , ze wygląda zachęcająco . Pozdrawiam…
PolubieniePolubienie
Nie szkodzi moja droga, nic takiego się nie stało …Pozdrawiam cieplutko.
PolubieniePolubienie
Jeżeli jabłko z cebulą niezbyt Ci smakuje, to może spróbuj z pieczarkami zrobić sobie tę kaszankę.Pozdrawiam cieplutko.
PolubieniePolubienie
Wydaje mi się, że bez cebuli kaszanka też będzie smaczna, choc zawsze cebulę można wyrzucić.Moja przyjaciółka obiera ziemniaki, nakrawa je dość głęboko, w te kieszonki wkłada boczek i cebulę, soli, pieprzy i zawija w sreberka;). Potem na grilla- cudeńko, oczywiście po wyrzuceniu cebuli;).Buziaczki.
PolubieniePolubienie
Aniu to faktycznie musi być bardzo zmaczne co robi Twoja koleżanka, ale dla mnie z cebulką – poproszę.Pozdrawiam cieplutko.
PolubieniePolubienie
Niedawno jedliśmy kaszaneczkę smażoną z cebulką. Mąż mój lubi na zimno, a ja za nią nie przepadam, ale czasami jem chętnie. twoja na obrazku wyglada smakowicie. Pozdrawiam ciepło, życze miłych majowych chwil.
PolubieniePolubienie
A mnie smakuje kaszanka i ta na zimno i ta na gorąco. Ponieważ długi weekend dobiega już ku końcowi, więc życzę Ci Loteczko, całego miłego tygodnia.Pozdrawiam cieplutko.
PolubieniePolubienie
No, musi być smaczne, nie ma innej opcji !! Ja lubiłam kaszankę z patelni z kapustą zasmażaną, pycha. Ale już nie lubię i tyle.
PolubieniePolubienie
U mnie jak kaszanka to tylko z surówką z kiszonej kapusty, bo tak to mi nie zbyt smakuje. Natomiast taka kaszanka z grilla – to nie ma nic lepszego dla mnie, a jeszcze taka z jabłuszkami i cebulką – niebo w gębie … ;))Pozdrawiam cieplutko.
PolubieniePolubienie