Kilka zasad grillowania


Sezon grillowy zaczynamy wcześnie, gdy tylko wiosna zagości na dobre, kończymy zaś, z pierwszymi oznakami jesieni. Pomyślałam więc, że najwyższy czas zacząć grillować. Każdy z nas bywa gościem na grill party lub sam je urządza. Zanim jednak zaczniemy zajadać pyszne kąski z grilla, warto wiedzieć o kilku zasadach, aby grillowanie było nie tylko przyjemne, ale zdrowe i bezpiecznie.

Jakie paliwo, która podpałka najlepiej nadaje się do tradycyjnego grilla ?
Najlepszy jest węgiel drzewny. Do wyboru mamy węgiel drzewny w brykietach i zwykły. Ten drugi łatwiej się rozpala, ale jest mniej kaloryczny. Brykiety zaś, są droższe, za to dłużej trzymają ciepło. Ponadto spalają się prawie bez śladu. Do grilla stałego można użyć szczap z drzew liściastych.

Jeżeli chodzi o podpałki, to mamy ich kilka rodzajów. Wygodna w użyciu jest podpałka płynna, należy jednak przestrzegać instrukcji na opakowaniu (nie lać jej za dużo). Równie skuteczna w użyciu jest rozpałka żelowa, podzielona na porcje. Możemy też użyć rozpałki w kawałku. Nigdy nie należy podlewać węgla łatwopalnym środkiem, np. benzyną.

Czy warto robić marynatę do mięsa, przed pieczeniem?
Warto, tym bardziej że warsztat pracy jest naprawdę niewielki, a korzyści (smakowe) ogromne. W marynacie mięso kruszeje i nabiera aromatu. Niektóre gatunki (np. baranina) koniecznie wymagają leżakowania w marynacie. Inne, jak drób i cielęcina, dopiero w niej nabierają wyrazistego smaku. Mięso wkłada się do marynaty na co najmniej 1/2 godziny. Może w niej poleżeć nawet 12 godzin, byle w lodówce. Czym dłużej mięso leży w marynacie, tym jest smaczniejsze.



Kiedy ruszt jest już odpowiednio rozgrzany ?

Jeśli węgiel płonie jeszcze „żywym płomieniem”, trzeba poczekać, aż będzie się tylko żarzyć. Wtedy robimy „próbę ognia” : jeśli nie da się utrzymać dłoni przez 5 sekund w odległości 2-3 cm nad rusztem – zaczynamy pieczenie.

Jak uniknąć zwijania się kawałków mięsa podczas pieczenia?
Trzeba kroić plastry odpowiedniej grubości. Zbyt cienkie zwijają się pod wpływem temperatury. Z kolei grube długo się pieką. Gdy wierzch wydaje się już dobry, to w środku pozostaną surowe. Odpowiedni na ruszt kawałek mięsa ma grubość od 2 do 2,5 cm. Kawałki z kością mogą być nieco grubsze, lecz wymagają dłuższego pieczenia.

Po czym poznać czy mięso jest upieczone?
Nawet początkujący amator grillowania pozna, czy mięso jest upieczone. Po nakłuciu powinien z niego wypływać bezbarwny, przejrzysty sok. Jeśli jest różowy, trzeba jeszcze piec.

Co zrobić, by mięso nie przywarło do rusztu?  
Przed pieczeniem każdy kawałek smarujemy olejem albo stopionym masłem. Mięso możemy też układać na aluminiowych tackach.

Jak jednocześnie upiec kilka gatunków mięsa?
Te gatunki, które pieką się dłużej, trzeba pokroić nieco cieniej (wołowina, jagnięcina), natomiast drób i wieprzowinę na nieco grubsze plastry. Wtedy wszystko „dojdzie” jednocześnie.

Dlaczego ryby piecze się w koszyczkach?
Podczas pieczenia ryby nie należy za często obracać, gdyż jest delikatna i łatwo może się rozpaść. Jeśli więc włożymy przygotowaną tuszkę do metalowego koszyczka, bez trudu odwrócimy ją na drugą stronę. Warto wiedzieć, że tylko pstrągi piecze się z głową, natomiast inne ryby raczej bez. Ryba jest już gotowa, jeśli płetwa grzbietowa łatwo odchodzi od tuszki.

Co zrobić z resztkami węgla i popiołem po skończonym grillowaniu?
Po pierwsze, trzeba dobrze wygasić ogień. Żarzące się węgle posypać piaskiem lub skropić niewielką ilością wody. Do usuwania niespalonych resztek i popiołu w palenisku zabieramy się od razu. Na działce zimny popiół można rozsypać pod drzewkami, lub rozsypać nawet na rabatach.
Przed nałożeniem kolejnej partii świeżego węgla, palenisko warto wyłożyć grubszą folią aluminiową. Po skończonym grillowaniu łatwiej będzie wysypać popiół.

Jak wyczyścić sprzęt?
Tej czynności nie należy odkładać na później. Jeśli ruszt nie jest bardzo brudny, nim wystygnie, doczyszczamy go za pomocą zwiniętej w kulkę gazety (zwykły papier gazetowy świetnie pochłania tłuszcz). Jeśli jest bardzo brudny, używamy drucianej szczotki i specjalnych środków (często w aerozolu) do czyszczenia piekarników.

Teraz gdy już wszystko wiemy, no prawie wszystko … spokojnie możemy sobie grillowć …

4 myśli na temat “Kilka zasad grillowania

  1. Grillowanie jest super – w sumie jedyna rzecz, która mnie do niego zniechęca to rozpalanie grilla. Kiedy mam pod ręką opalarkę, albo suszarkę do włosów (polecam te popularne urządzenia ) – nie ma problemu. Wystarczy minuta, żeby grill ładnie się rozpalił. Kiedy jednak grilluje się daleko od cywilizacji, często są z tym problemy. Podpałki tekturowe, w płynie etc. dają przeważnie słabe rezultaty, ale ostatnio znalazłem coś takiego: http://www.praktiker.pl/produkt,54170,1094/ekologiczna_welna_drzewna.html

    Nie spodziewałem się, że coś takiego jak ekologiczna wełna drzewna, o której usłyszałem zresztą pierwszy raz bije te wszystkie podpałki na głowę – polecam spróbować.

    Polubienie

    1. Jacku ja też lubię grillować, gorzej właśnie tylko jest z tym rozpalaniem
      Dziękuję Ci za te informacje, na pewno się przydadzą. A o tej wełnie drzewnej to w ogóle nigdy nie słyszałam.
      Jeszcze raz dziękuję i pozdrawiam.

      Polubienie

  2. Nie mam gryla. W tym roku obiecałam sobie, że sie skuszę na zakup tego sprzętu:)), a z rad na pewno skorzystam. Ściskam weekendowo*)

    Polubienie

    1. Małgosiu w moim przypadku, gdy jestem posiadaczką ogródka to owy sprzęt jest niezbędny. Ponieważ ogródek mam blisko domu mego (wystarczy 5 minut spacerkiem), więc gdy tylko zrobi się ciepło, całymi dniami przesiadujemy na ogrodzie. Nie ma to jak odpoczynek na łonie natury, a jeszcze jak dadzą coś pysznego z rusztu do zjedzenia, to już nie ma o czym mówić.Pozdrawiam cieplutko.

      Polubienie

Skomentuj

Wprowadź swoje dane lub kliknij jedną z tych ikon, aby się zalogować:

Logo WordPress.com

Komentujesz korzystając z konta WordPress.com. Wyloguj /  Zmień )

Zdjęcie z Twittera

Komentujesz korzystając z konta Twitter. Wyloguj /  Zmień )

Zdjęcie na Facebooku

Komentujesz korzystając z konta Facebook. Wyloguj /  Zmień )

Połączenie z %s