Marynaty do mięs i ryb


Jak już pisałam wcześniej, mięso zawsze warto marynować. Marynata bowiem nadaje potrawom kruchości i smaku. A każdy z Was stosujący marynaty wszelkie, dobrze o tym wie.

   Podstawą marynaty jest olej, oliwa oraz ocet, sok z cytryny lub wytrawne wino. Kwas sprawia, że mięso kruszeje, a tłuszcz rozluźnia tkankę mięsną. Dzięki temu łatwiej wnikną do środka przyprawy i zioła. To one nadają smak i aromat, przygotowywanym  mięsom, rybom. Umyte mięso zanurzamy w marynacie i wstawiamy do lodówki na co najmniej pół godziny. A oto przykładowe mieszanki, (każda na 1/2 kg mięsa lub ryby):

RODZAJE MARYNAT:

*  *
1. 1/2 szklanki oleju, 2 łyżki soku z cytryny lub octu, 1/2 łyżeczki mielonego pieprzu i łyżeczka szałwii.

2. 1/2 szklanki oleju, 1/2 szklanki białego wytrawnego wina, 2 ząbki czosnku roztarte z solą.

3. 1/2 szklanki oleju, 2 łyżki soku z cytryny, po 1/2 łyżeczki oregano, tymianek, rozmaryn.

4. 1/2 szklanki oleju, 2 łyżki soku z cytryny, 1/2 łyżeczki curry, 1/4 łyżeczki imbiru (najlepiej świeży).

5. 1/2 szklanki oleju, 2 łyżki octu, 1/2 łyżeczki mielonego pieprzu, 2 łyżki gałki muszkatołowej.

 * *

4 myśli na temat “Marynaty do mięs i ryb

Skomentuj

Wprowadź swoje dane lub kliknij jedną z tych ikon, aby się zalogować:

Logo WordPress.com

Komentujesz korzystając z konta WordPress.com. Wyloguj /  Zmień )

Zdjęcie z Twittera

Komentujesz korzystając z konta Twitter. Wyloguj /  Zmień )

Zdjęcie na Facebooku

Komentujesz korzystając z konta Facebook. Wyloguj /  Zmień )

Połączenie z %s