Marynaty różne


Dobre zalewy i marynaty nie tylko skracają czas pieczenia. Poprawiają też smak grillowanych specjałów, nadają im aromat i sprawiają, że zachowują one soczystość. Podam teraz kilka rodzajów marynat na różne mięsa, oto one :

ZIOŁOWA DO DROBIU
Składniki:
3-4 łyżki oleju, 3-4 łyżki białego wytrawnego wina, 1/2 łyżeczki tymianku, 1/2 łyżeczki majeranku, 1/2 łyżeczki rozmarynu, szczypta pieprzu kajeńskiego, 1/2 łyżeczki papryki słodkiej, szczypta papryki ostrej.

Przygotowanie:
Wszystkie składniki na marynatę dokładnie wymieszaj, posmaruj umyte i osuszone kawałki mięsa i odstaw pod przykryciem w chłodne miejsce, na co najmniej godzinę.

SŁODKO – PIKANTNA DO MIĘS I DO RYB
Składniki:
6 dag dżemu morelowego, łyżka musztardy, 3 dag miodu, łyżka brązowego cukru, 2 łyżeczki rozmarynu, szczypta pieprzu kajeńskiego, 2 łyżki octu.

Przygotowanie:
Wszystkie składniki marynaty dokładnie wymieszaj. Włożyć pokrojone mięso lub ryby i odstawić. Uwaga ! Mięso należy marynować 2 godziny w temperaturze pokojowej, natomiast ryby są gotowe do grillowania już po 30 minutach.

CYTRYNOWA DO WARZYW
Składniki:
1 cytryna w plastrach, sok z cytryny, sól, pieprz, 3 łyżki oliwy, 2 łyżki świeżych ziół, łyżeczka nasion kopru włoskiego, 2 posiekane ząbki czosnku.

Przygotowanie:
Sok z cytryny wymieszać z oliwą i ziłami, czosnkiem i nasionami kopru. Doprawić sporą szczyptą soli i pieprzu. W misce połączyć z plastrami cytryny. Włożyć warzywa, wymieszać. Marynować przynajmniej 30 minut.

ANGIELSKA DO RYB
Składniki:
4 łyżki oliwy, 2 łyżki whisky, łyżka sherry, łyżka sosu sojowego, łyżeczka przyprawy do ryb, ząbek czosnku, 1/2 łyżeczki papryki słodkiej, szczypta pieprzu.

Przygotowanie.
Płynne składniki marynaty połączyć. Dodać posiekany czosnek i przyprawy, wymieszać. Kawałki ryby ułożyć na talerzu, posmarować marynatą i odstawić do lodówki na 30 minut.

PIWNA DO KARKÓWKI
Składniki:
2 szklanki piwa, 3 liście laurowe, łyżeczka kminku, kilka ziaren ziela angielskiego, kilka ziaren jałowca, kilka ziaren pieprzu, szczypta soli.

Przygotowanie:
Do piwa dodać pozostałe składniki marynaty, wymieszać. Kawałki karkówki lekko rozbite tłuczkiem ułożyć w naczyniu, zalać marynatą i wstawić do lodówki na 24 godziny. Po wyjęciu posmarować mięso olejem i grillować, obracając i smarując marynatą.

MEKSYKAŃSKA DO KREWETEK
Składniki:
1/4 szklanki oliwy, 1/4 szklanki sosu chili, 1/8 szklanki tequili, posiekany ząbek czosnku, szczypta pieprzu kajeńskiego, 1/2 łyżeczki soli.

Przygotowanie:
Wszystkie składniki marynaty dokładnie wymieszaj. Krewetki rozmrozić i włożyć do miski, zalać marynatą, wstawić do lodówki na 2 godzimy. Przed grillowaniem wyjąć i osączyć z marynaty.

KOWBOJSKA DO WOŁOWINY
Składniki:
1/2 szklanki ostrego keczupu, 1/3 szklanki oliwy, 3 łyżki przyprawy typu vegeta, łyżka tartego chrzanu.

Przygotowanie:
Wszystkie składniki marynaty dokładnie wymieszaj. Umyte i osuszone kawałki mięsa (lub nabite na szpadki szaszłyki) ułożyć w misce i zalać marynatą. Po 2 godzinach wyjąć i grillować, często obracając oraz smarując marynatą.

Źródło:
Pani domu poleca grill – nr.5 (71) 2008
****************************************

19 myśli na temat “Marynaty różne

  1. Dobra rzecz te marynaty. Czasem człowiek nie wie co mięskowi czy innej pożywce potrzebne, a tu wystarczy potrzymać w marynacie, żeby nabrało smaku:)))Ściskam cieplutko

    Polubienie

    1. Tak Małgodi, te marynaty bardzo dużo dają naszemu mięskowi czy sałatkom i niekoniecznie muszą być one robione na grillu, ale i w domowym zaciszu zaprawione marynatą – też jest bardzo smaczne.Pozdrawiam cieplutko.

      Polubienie

  2. Zawsze miałam z tym problemy, więc dziekuję Ci za tyle propozycji. Skorzystam jutro, bo będziemy robić mięsko z ziemniakami w rękawie. pozdrawiam serdecznie.

    Polubienie

    1. Oczywiście Loteczko, że te marynaty nie tylko można wykorzystać do grillowanie, równie dobrze możemy każdą marynatę wykorzystać i w domu, a smak otrzymamy wtedy super !Pozdrawiam cieplutko.

      Polubienie

  3. Świetne , zapisałam u siebie. Fajne te do warzyw, wszystkie trzeba popróbować. Piwna niestety nie dla mnie teraz, ale za to inne wynagrodzą. Pozdrawiam, JaGo kochana i dziekuję :))

    Polubienie

  4. Świetne , zapisałam u siebie. Fajne te do warzyw, wszystkie trzeba popróbować. Piwna niestety nie dla mnie teraz, ale za to inne wynagrodzą. Pozdrawiam, JaGo kochana i dziekuję :))

    Polubienie

  5. Nie nadazam za Toba , codziennie jak wchodze jest cos nowego, skad Ty bierzesz te wiadomosci / a swoja droga sa naprawde przydatne, wszystko jest napisane bardzo przystepnie wiec nie bedzie problemu z wykonaniem. pozdrawiam

    Polubienie

    1. No staram się, staram Basiu – ale nie codziennie … ;))Pytasz skąd biorę ? Ano trochę z książek, trochę z gazet, a trochę z wycinków gazetowych, które przez lata nagromadziłam. Ponieważ informacje te wydają mnie się interesujące, więc dzielę się z Wami.Pozdrawiam cieplutko.

      Polubienie

  6. Muszę poczekać na pogodę, aby sobie pomarynować i pogrillować. Dodam jeszcze, że wg Twoich przepisów można nie tylko się najeść, ale też się ubzdryngolić.Pozdrawiam majowo i deszczowo.

    Polubienie

      1. JaGuś, mnie też się podoba ten czasownik, bo śmiesznie brzmi. Tylko że ja jestem całkowitą abstynentką, więc żadne ubzdryngolenie mi nie grozi;))Buziaczki.

        Polubienie

        1. Aniu a mi nie tylko podoba się ten czasownik, ale i lubię go … oczywiście nie w pełnym tego słowa znaczeniu, ale czasami lekko odkażam sobie organizm … ;)))Pozdrawiam cieplutko.

          Polubienie

  7. Najbardziej mi pasuje, marynata meksykańska i rzecz jasna – piwna. Eeeech, trza będzie wypróbować :DPozdrawiam 😀

    Polubienie

    1. Aloro mnie też odpowiada ta piwna marynata, ale teraz to chyba nie za bardzo, bo ostatnio za dużo wlewam w siebie tych pustych kalorii z piwa i brzucho mi ogromne urosło, jakbym w ciąży była … ;)Tak więc na jakiś czas nie pijam już piwa, żeby dojść do formy !Pozdrawiam cieplutko.

      Polubienie

      1. O, niestety – mięsień piwny się tworzy… i to zdecydowanie wielki minus, tak dobrego picia. Wielka szkoda, przyznam – no ale co zrobić, ech…Przy okazji zapraszam na trochę niedorobioną, czternastą część ^^Pozdrawiam 😀

        Polubienie

        1. Ten mięsień piwny, to strasznie szybko urośnie – gorzej jest go się pozbyć … niestety. Ale nic to, teraz będę ciężko pracowała na ogródku i pozbędę się go w mig … ;)Oczywiście, zaraz lecę na lekturę.Pozdrawiam cieplutko.

          Polubienie

Skomentuj

Wprowadź swoje dane lub kliknij jedną z tych ikon, aby się zalogować:

Logo WordPress.com

Komentujesz korzystając z konta WordPress.com. Wyloguj /  Zmień )

Zdjęcie z Twittera

Komentujesz korzystając z konta Twitter. Wyloguj /  Zmień )

Zdjęcie na Facebooku

Komentujesz korzystając z konta Facebook. Wyloguj /  Zmień )

Połączenie z %s