Proste sosy, wyborny smak

Jeśli znudziła Ci się grillowana karkówka z musztardą i tradycyjnym keczup podawany do kiełbasek, spróbuj przygotować aromatyczne i niezwykle smakowite sosy ze świeżych warzyw i ziół.

Podam teraz kilka przykładów takich sosów, które na pewno przypadną Wam do gustu – może nie wszystkie, ale na pewno znajdziecie sos odpowiedni dla siebie.

  CZERWONY SOS PAPRYKOWY  1 kg czerwonej papryki umyć i oczyścić, pokroić na kawałki. Cebulę obrać i grubo posiekać. Podsmażyć na rozgrzanym oleju razem z papryką. Zalać 100 ml białego wina lub rosołu z kostki.

Gotować na małym ogniu pod przykryciem około 30 minut, następnie zmiksować i odstawić do ostygnięcia. Zimne pure (z papryki i cebuli) wymieszać ze 150 g gęstej śmietany. Doprawić solą, pieprzem i łyżeczką słodkiej papryki w proszku. Obrać  2-3 ząbki czosnku, przecisnąć przez praskę i dodać do sosu. Całość posypać łyżką zielonego pieprzu.

Podawać do pieczonych kiełbasek, żeberek oraz szaszłyków z mięsa.

SOS WINEGRET   Posiekać pęczek natki i 2 szalotki. Wymieszać 6 łyżek octu winnego,  szczyptę soli i świeżo zmielonego pieprzu, łyżeczkę cukru oraz 2 łyżki musztardy. Dodać szalotkę i natkę. Cienkim strumieniem wlewać 10 łyżek oliwy (cały czas mieszając). Wszystkie składniki dokładnie wymieszać.

Podawać do sałatek i grillowanych warzyw.  

SOS ZIOŁOWY Z SEREM FETA   Posiekać 2 pęczki koperku. 4 ząbki czosnku obrać i przecisnąć przez praskę. Rozgnieść widelcem 20 dag sera feta i 50 dag białego sera. Dodać 3-3 łyżki mleka oraz 2 kubki jogurtu naturalnego (po 150 g). Połączyć z czosnkiem i koperkiem. Doprawić solą oraz pieprzem.

Podawać do ryb, grillowanych i surowych warzyw oraz pieczonych ziemniaków.

  SOS CZOSNKOWY  Obrać i posiekać 3 ząbki czosnku. 150 g majonezu wymieszać z łyżką soku z cytryny oraz szczyptą soli i białego pieprzu. Dodać czosnek i wymieszać. Przed podaniem posypać 2 łyżkami zrumienionej cebuli.

Sos pasuje do karkówki, żeberek, pieczonych ziemniaków oraz szaszłyków z warzyw.

  SOS Z SEREM  15 dag łagodnego sera pleśniowego pokroić, a następnie dokładnie rozdrobnić widelcem. Wymieszać 4 łyżki oliwy ze szczyptą zmielonego anyżu oraz łyżką drobno posiekanej natki. Doprawioną oliwę i rozdrobniony ser pleśniowy dokładnie wymieszać i zmiksować na gładką masę.

Tak przygotowany sos doskonale pasuje do pieczonych ziemniaków oraz grillowanych warzyw i drobiu.

SOS CHRZANOWY Z GORCZYCĄ  W miseczce wymieszać dokładnie 3 łyżki chrzanu z 2 łyżkami majonezu oraz 2 łyżkami gęstej kwaśnej śmietany. Doprawić łyżeczką zmielonej gorczycy, szczyptą soli, łyżeczką cukru oraz odrobiną soku wyciśniętego z cytryny. Sos odstawić na 15 minut w chłodne miejsce.

Idealny do pieczonej z grilla ryby, kiełbasek, grillowanej kaszanki i karkówki.

SOS Z KECZUPEM  Małą cebulę obrać i drobno posiekać. Ząbek czosnku przecisnąć przez praskę. Do miseczki nałożyć 6 łyżek ostrego keczupu. Dodać cebulę i czosnek, dokładnie wymieszać. Posiekać 6-8 listków świeżej bazylii i połączyć z sosem. Doprawić do smaku solą oraz cukrem. Aby sos był bardziej wyrazisty, można dodać do niego pokrojony w drobną kostkę ogórek konserwowy.

Podawać do pieczonych kiełbasek, żeberek, karkówki oraz mielonych kotlecików.

8 myśli na temat “Proste sosy, wyborny smak

  1. Trzy pierwsze sosy to coś dla mnie… szczególnie interesuje mnie ten paprykowy, bo z takim się jeszcze nie spotkałam. Wypróbuję z pewnością… ale poczekam, aż papryka będzie tańsza, bo teraz cenę ma kosmiczną.Ps. Wróciłam z urlopu i próbuję ogarnąć blogowy świat :-)))

    Polubienie

    1. I bardzo dobrze Margarytko, żeś sobie odpoczęła, a teraz z nowymi siłami przystąpisz nie tylko do blogowania, ale i do wszystkiego. Po dłuższej przerwie to i trochę zaległości jest, ale dasz radę i w mig się z nimi uwiniesz … ;)Pozdrawiam cieplutko.

      Polubienie

    1. Babciubarbie, żyć może i rośnie po sosach, ale przeważnie takich co to mąka i tłuszcz zawierają. Majonezy teraz mamy i beztłuszczowe, więc taki sosik można sobie zrobić, lub na bazie jogurtu naturalnego i na pewno będą nam smakowały i nie szkodziły tak bardzo na żyć …Pozdrawiam cieplutko.

      Polubienie

  2. Wprawdzie ja osobiście nie skorzystam ze względu na dietę, ale zapisałam, bo przygotuję dla gości. Super. Pozdrawiam.

    Polubienie

    1. Brzózko skoro tak bardzo dbasz o dietę – to jednak nie skorzystasz – chociaż nigdy nic nie wiadomo … ;)))Pozdrawiam cieplutko.

      Polubienie

  3. Aż się chce grillować, gdy można dodać takie sosy. Każdy na pewno jest aromatyczny i smaczny. Teraz wystarczy czekać na piękne dni.Pozdrawiam aromatycznie.

    Polubienie

    1. no właśnie, co z tego, że zrobimy tak smakowite sosy a pogody na grillowanie nie będzie. U mnie dalej brak ciepełka …Pozdrawiam za to cieplutko.

      Polubienie

Skomentuj

Wprowadź swoje dane lub kliknij jedną z tych ikon, aby się zalogować:

Logo WordPress.com

Komentujesz korzystając z konta WordPress.com. Wyloguj /  Zmień )

Zdjęcie z Twittera

Komentujesz korzystając z konta Twitter. Wyloguj /  Zmień )

Zdjęcie na Facebooku

Komentujesz korzystając z konta Facebook. Wyloguj /  Zmień )

Połączenie z %s