Groszek zielony, groszek cukrowy


” Król Słońce przepadał za groszkiem”

   Zanim Ludwik XIV zaczął za nim „przepadać” i nim się zajadać, jadano go już w epoce kamienia i brązu, co dotąd potwierdzają odkrycia archeologiczne. Skąd pochodzi ? Ze wschodu, znad Morza Kaspijskiego, znad Morza Śródziemnomorskiego, z zachodniej Azji, aż do Tybetu i Indii, gdzie do tej pory rośnie dziko.

   Kiedy jeszcze ziemniaków nie znano w Europie, groch był w powszechnym użyciu. Francuski wierszyk z owych czasów mówi tak: ” Kto ma dość grochu i chleba, słoniny i wina oraz 5 sous (groszy} w kieszeni, ten może mówić, że mu się świetnie powodzi „.

   Świeży groszek, a także groszek wraz ze strąkiem (są takie odmiany jadalne), najlepiej jest jadać na surowo. Są nieporównywalnie bogatsze w witaminy i sole mineralne, a także łatwiej strawne niż groszek z puszki, mrożony, a szczególnie groch suchy, gotowany. Chociażby dla porównania – młody, świeży groszek ma dużo więcej witaminy E. I tak oto kilka cyfr.

   Świeży groszek zawiera w 100 g o,55% witaminy E,
mrożony – 0,25% witaminy E,
a puszkowany – 0,02% witaminy E.

   Czyli świeży groszek ma o wiele więcej witaminy E, niż konserwowy.
Ot, co !

Kto nie powinien jadać groszku lub jadać go mało ?
Przede wszystkim zielonego groszku nie zaleca się cukrzykom (bo ma dużo cukru) i ludziom o słabym żołądku, bo nadmiar zielonego groszku może nawet spowodować biegunkę

Źródło:
„Czy wiesz co jesz” – Irena Gumowska, W-wa 1985

groszek.cukrowy_1.)
Groszek cukrowy
Jest odmianą groszku zielonego. Pojawia się na rynku na początku sezonu owocowo-warzywnego. Wtedy też jest najsłodszy, najbardziej kruchy.

Nadaje się na surówki, sałatki, na ciepłą jarzynkę, zupy. Delikatne w smaku strączki doskonale komponują się z innymi warzywami, np. z sałatą, marchewką, pomidorami.

Warto więc zacząć przyrządzać chrupiące strączki, gdy na straganach będziemy mieli ich dostatek. Oprócz wybornego smaku zawierają sporo białka, witaminy A, C, z grupy B oraz mikroelementy: żelazo, fosfor i wapń.

Podobnie jak w przypadku innych jarzyn,  kupując groszek cukrowy należy zwracać uwagę na jego wygląd. Świeży, młody ma jędrne, jasnozielone, płaskie, zamknięte strączki z zawiązkami nasion lub z małymi nasionami.

Czyszczenie groszku cukrowego polega na przycięciu końców strąków, ścięciu z krawędzi twardego włókna, umyciu i ewentualnie pokrojeniu. Z tak przygotowanego warzywa najlepiej przygotować potrawę w ciągu 24 godzin.

Są dwa sposoby gotowania groszku cukrowego: krótko, na dużym ogniu, na półtwardo lub dłużej na małym ogniu na jarzynkę. W obu przypadkach wrzucamy go na wrzącą wodę i solimy pod koniec gotowania.
Dodanie podczas gotowania odrobiny kwasku cytrynowego lub octu, utrwala zielony kolor strączków. Duszony groszek warto przyprawić odrobiną cukru, by podkreślić jego naturalną słodycz.

Można z niego robić domowe przetwory i zamrażać.

Przechowywanie …2-3 dni
Jak …
w pojemniku
Gdzie …
w lodówce
Zamrażanie …
tak

Zapisz

20 myśli na temat “Groszek zielony, groszek cukrowy

  1. To coś nowego, wręcz niewiarygodnego, aby utrwalać chlorofil kwasem. Bardzo wątpię, by to działało!
    cyt.”Dodanie podczas gotowania odrobiny kwasku cytrynowego lub octu, utrwala zielony kolor strączków.”

    Polubienie

  2. Ehh, groszek :], dzisiaj po raz pierwszy od 20+ lat dorwałem groszek świeży, surowy w łupinach (co ciekawe w czeskim sklepie). U nas w Polsce nigdzie nie znalazłem, a pamiętam jako dzieciak biegałem po ogródkach dziadków i wyjadałem, od razu wspomnienia wróciły z tym smakiem uśpionym na tyle lat ;)…

    Polubienie

    1. Witam.
      Raczej ja też w całości groszku nie spotkałam, chyba, że na ogrodzie u mnie. 🙂 I ja też jako dziecko lubiłam taki groszek zajadać prosto z krzaczka, to były czasy…
      Takie wspomnienia są bardzo miłe, prawda?

      Pozdrawiam serdecznie.

      Polubienie

  3. Jadłam taki groszek na surowo wraz z łupinka. O ile dobrze pamiętam, to musiałam zdjąć taką cienką warstwę. Bardzo smaczny!Pozdrawiam serdecznie

    Polubienie

    1. Małgosiu wraz z nadejściem wiosny – to dopiero mamy pole do popisu w jedzeniu, tyle różności mamy wraz z nadejściem jej, aż dusza ma się raduje … ;)Pozdrawiam cieplutko

      Polubienie

  4. Uwielbiam groszek cukrowy a nawet straki zielone po obraniu sa slociutkie jak miodzik, dziekuje za tak obszerna informacje na jego temat.

    Polubienie

    1. Moja droga, ja wiem, że takie ocenianie jest super, ale jak na razie nie mam takiej potrzeby. Najlepszą oceną dla mnie, jest to, że mam tylu czytelników, którzy mnie oceniają właśnie w ten sposób, że … są !I to jest właśnie moja ocena …Pozdrawiam cieplutko.

      Polubienie

  5. Ja też przepadam za groszkiem i fasolka i wszelkimi strączkami i ziarenkami. Co do obrazka, który stracił właściwości. Jeżeli robisz jakiegoś ruszającego się gifa, to on zapisuje się w dokumentach jako GIF. jeżeli go potem pobierzesz do programu, który nie pracuje z warstwami i nie wykonuje gifów, to straci on właściwości, bo zapiszesz go jako JPEG. Można zapisac GIFy w Ulead Gif, to program, tylko niewiem czy jest wersja stała w internecie. Można też w Photoshopie ale ADOBE IMAGE READY, Pozdrawiam

    Polubienie

  6. Już od dawna sadzimy na działce zielony groszek, bo wszyscy go lubimy. Jemy tylko na surowo prosto ze strąka. W tym roku już nam wzeszedł, ale dobrały się do niego ślimaki i musieliśmy grządkę obsypać trucizną. Przez cały rok jadam zielony groszek z puszki wymieszany z majonezem, bo tak najbardziej lubię.Serdecznie pozdrawiam.

    Polubienie

      1. Jedynie gotowaną marchewkę toleruję z groszkiem, bo bardzo lubię. Ostatnio jadłam młodą zasmażaną kapustkę, ale nie przysłużyła się mojemu cukrowi, dlatego boję się marchewki z groszkiem, bo na pewno też w niej za dużo cukru.Cukrowe buziaczki.

        Polubienie

        1. Groszek też bardzo toleruje marchewką, bo bardzo mi z nią w parze smakuje …Ach, te cukry wstrętne – nie można jeść to co się chce !!Pozdrawiam cieplutko.

          Polubienie

  7. No i jak ja mogę bez żalu do Ciebie zaglądac skoro piszesz o tym co lubię i mam świadomość popełniania grzechu zaniedbania. Pozdrawiam..

    Polubienie

    1. Babciubarbie droga, jak ja bym chciała być dobrą wróżką i za dotknięciem różdżki bym zrobiła, że wszystko co na moim blogu zamieszczę do zjeścia mogłabyś jeść bez obaw – szkoda, że nie mogę !Ale wiem, że dobrze przy chorobie cukrzycy dobrze jest zrobić sobie z jej korzenia i liści przetwory. Oczywiście, nie wyleczą one tej choroby, ale stosowane razem z dietą i aktywnością fizyczną wspomogą jej leczenie.Ja w tym roku, właśnie zbieram liście pokrzywy ze swojego ogródka, suszę i piję herbatkę – nawet ta herbatka mi smakuje, nie powiem i powiem Ci, że przedtem pobolewał mnie brzuch (lata przejściowe), ale od kiedy ją popijam rano na czczo, codziennie – przestał boleć.Pozdrawiam cieplutko.

      Polubienie

Skomentuj

Wprowadź swoje dane lub kliknij jedną z tych ikon, aby się zalogować:

Logo WordPress.com

Komentujesz korzystając z konta WordPress.com. Wyloguj /  Zmień )

Zdjęcie z Twittera

Komentujesz korzystając z konta Twitter. Wyloguj /  Zmień )

Zdjęcie na Facebooku

Komentujesz korzystając z konta Facebook. Wyloguj /  Zmień )

Połączenie z %s