Migdałowe kruche ciasteczka


Mus owocowy już zrobiliśmy
(patrz  tu:
Mus malinowy ), zostały nam się żółtka i chcemy je zużyć, więc co tu z nich zrobić ?! Jak to co, mamy powód, żeby upiec z nich wspaniałe, idealnie kruche ciasteczka, przełożone gęstym dżemem; z czerwonych porzeczek, wiśniowym czy też z czarnej jagody.


KRUCHE CIASTECZKA

Składniki: 
( z podanych poniżej składników, wychodzi około 40 ciasteczek)

  • 3 żółtka, lekko ubite trzepaczką,
  • 2 żółtka ugotowane na twardo,
  • 120 g cukru pudru,
  • 200 g masła pokrojonego w kostkę,
  • 2 torebki cukru waniliowego,
  • 300 g mąki przesianej,
  • szczypta soli,
  • 50 g migdałów obranych z łupin i posiekanych,
  • 50 g migdałów obranych z łupin i zmielonych,
  • 2 łyżki cukru,
  • mały słoiczek dżemu, np. z czerwonych porzeczek.

Przygotowanie:


1.
Ugotowane na twardo żółtka przetrzeć przez sito. Przełożyć do miski i wymieszać z 2 surowymi żółtkami (jedno przelać do miseczki) z cukrem waniliowym, cukrem pudrem i szczyptą soli. Dodać miękkie masło i ucierać mikserem lub drewnianym wałkiem z kulistą końcówką, na puszystą masę.

2. Wysypać na stolnicę mąkę, dodać żółtkowo-maślaną masę i ucierać widelcem ciasto. Gdy powstaną zlepione, małe grudki, wsypać zmielone migdały. Szybko zagnieść miękkie, elastyczne ciasto. Teraz należy uformować kulkę, zawinąć w kawałek folii lub włożyć do plastikowego woreczka i wstawić na co najmniej 30 minut do lodówki.

3. Rozgrzać piekarnik do temperatury około 180 st.C. Dużą prostokątną blachę wyłożyć pergaminem do pieczenia ciast.

4. Wyjąć ciasto z lodówki, odkroić 2/3, resztę włożyć znowu do lodówki. Posypać stolnicę mąką i wałkować ciasto na grubość 4 mm. Wycinać krążki o średnicy 5 cm foremką o karbowanym brzegu. Skrawki ciasta, które zostaną podczas wycinania ciasteczek, szybko zagnieść i włożyć do lodówki.

5. Układać na blasze krążki i piec około 10-15 minut. Gdy się lekko przyrumienią, natychmiast zdejmować z blachy.

6. Kiedy piecze się pierwsza partia ciasteczek, przygotować drugą. Rozwałkować obydwie porcje ciasta (ze skrawków i 1/3 odłożoną), wycinać krążki. Skrawki, które znów powstaną, natychmiast zagniatać, rozwałkować i wycinać krążki. Wymieszać posiekane migdały z 2 łyżkami cukru. Każdy krążek smarować żółtkiem, posypywać migdałami i cukrem. Układać na blasze i piec 10-15 minut.

7. Gdy ciasteczka wystygną, zlepiać po dwa dżemem z czerwonych porzeczek (ciasteczka posypane migdałami kłaść na wierzch). Przechowywać w tekturowym lub metalowym pudełku wyłożonym pergaminem.

 

Zapisz

20 myśli na temat “Migdałowe kruche ciasteczka

  1. Co Cię tak naszło na te słodycze? Ja mogę jeść chleb żytni posmarowany benecolem i obłożony szynką drobiową lub chudym serkiem- fuj!Buziaczki.

    Polubienie

    1. Aniu faktycznie-fuj !, to Twoje jedzonko, po trzykroć-fuj !!!A mnie przy tym remoncie chyba naszło na te słodkości, ale chyba muszę zmienić menu na suchy chleb z wędliną. Mam teraz w domu taki ambaras, że chyba tylko to najszybciej znajdę i zrobię …Pozdrawiam cieplutko i słodko.

      Polubienie

  2. Jaguś wróciłam i aż boję się tu do Ciebie zaglądać. Jakby nie było straciłam 15 kg i nie będę się kusiła. Kocham jednak te wszystkie Twoje smakołyki i dalej będę podkradać słodkości z Twego stołu. Buziaki Zosieńka

    Polubienie

    1. Witaj Zosiu !!!Miło mi Cię znowu gościć w swoich skromnych progach … hura, hura, hura !!!Moja droga, Ty schudłaś 15 kilo, ale za to ja, przytyłam właśnie tyle, oja jak ciężko człowiekowi jest … ;)) Niestety, ale jak człowiek ma zmartwienia, to i schudnie nie wiadomo kiedy. A ja wolę nie mieć tych zmartwień różnych, może mi się uda w jakiś inny sposób zrzucić te kilogramy …Pozdrawiam cieplutko.

      Polubienie

  3. A to coś dla mojego nastolatka, uwielbia kruche ciasteczka i sam pare razy świetne upiekł. Wypróbujemy Twoje jak tylko dojdę do siebie. Ledwo żyję. Buziaczki

    Polubienie

    1. Zołzo, te kruche ciasteczka na pewno są pyszne, ale mam jeszcze jeden sposób na nie, o którym już pisałam – właśnie tu: Kruche „kanapeczki” z jabłkami i powiadam Ci, że są naprawdę pyszne. Nie mogłam się nimi najeść gdy je zrobiłam i cała rodzina zajadała się nimi, aż im „uszy się trzęsły” … ha, ha, haTylko pamiętaj, jeżeli będziesz je robić, koniecznie musi być cynamon – on nadaje im cały smak.

      Polubienie

  4. JaGuś, nie będę zużywać żadnych żółtek na ciasteczka, które na pewno są smakowite, ale wiesz, że słodyczy we krwi mi nie brakuje. Poza tym jestem beztalenciem, jeśli chodzi o jakiekolwiek wypieki.Cieplutko pozdrawiam.

    Polubienie

    1. Ach Ty moje „beztalencie” i co ja mam z Tobą zrobić ?! Muszę chyba wymyślić znowu jakąś zapiekankę dla Ciebie … :)Pozdrawiam milutko.

      Polubienie

  5. Dzieciaki dziś zaczęły wakacje, snują się po domu znudzone i osowiałe, bo na dworze zimno i pada deszcz.Zagonię je do kuchni i zrobimy takie ciasteczka, słodką pocieszajkę.Może ciasteczka i wspólne pieczenie sprawią,że poprawią nam się humory.Pozdrawiam cieplutko .

    Polubienie

    1. U nas dzieci parę dni później rozpoczynają wakacje, ale już te dni można zliczyć na palcach jednej ręki. Będzie mi trochę smutno bez nich, bo rozjeżdżają się to na obozy, kolonie. Ale i w obecnym czasie nie miała bym dla nich zbyt dużo czasu, bo chyba jak już wiesz – remont w mieszkaniu mam….A ciasteczka na pewno dzieciom zasmakują, przynajmniej nie będą się tak nudziły, bo „w czasie deszczu, dzieci się nudzą”.Pozdrawiam cieplutko.

      Polubienie

  6. U Ciebie to nic się nie zmarnuje!!! Ba, super ciasteczka z tych pozostałych żółtek. Takie kruchutkie to uwielbiam! Piękne te Twoje piwonie, ale muszą cudownie pachnieć!!! Pozdrawiam serdecznie!

    Polubienie

    1. Alicjo, no wiesz staram się, żeby jak najmniej marnować. Ale czy zawsze się to udaje ? – oto jest pytanie … ;)Nawet nie pozwoliłam, żeby piwonie na działce wszystkie mi przekwitły i już dwa razy (pomimo remontu) w domu w wazonie miałam. Zapach mają przepiękny, więc chociaż one pachniały podczas tych tumanów kurzu.Strasznie lubię piwonie, szkoda tylko, że tak szybko przekwitają i tak krótko cieszą oko me i nos … ;))Pozdrawiam cieplutko.

      Polubienie

  7. Ojojoj! Takie słodkie przepisy, akurat wtedy, kiedy ja zebrałam się w sobie do rozpoczęcia diety. Ale ciasteczka upiecze mój syn, żeby nie było,że mama na diecie a słodkie jej w głowie.Pozdrawiam z pierwszym dniem lataBeata

    Polubienie

Skomentuj

Wprowadź swoje dane lub kliknij jedną z tych ikon, aby się zalogować:

Logo WordPress.com

Komentujesz korzystając z konta WordPress.com. Wyloguj /  Zmień )

Zdjęcie z Twittera

Komentujesz korzystając z konta Twitter. Wyloguj /  Zmień )

Zdjęcie na Facebooku

Komentujesz korzystając z konta Facebook. Wyloguj /  Zmień )

Połączenie z %s