Migdały

Migdały mamy w różnych postaciach. Możemy je zakupić w: całości, w płatkach, siekane, mielone, a nawet w postaci wykwintnego marcepana

Niewysokie migdałowce uprawiali już starożytni Grecy. Dziś najwięcej drzew rośnie w Kalifornii i krajach basenu Morza Śródziemnego. Ich owoce kryją smaczne nasiona zawierające dużo witamin, składników mineralnych oraz, niestety, kalorii: 100 g migdałów to aż 580 kcal !

Całe lub mielone


W sklepach dostaniemy migdały wyłuskane ze skorupek, okryte ciemnobrązową skórką. Bez kłopotu kupimy też migdały zmielone, posiekane lub w płatkach.

      Czasami spotkać można migdały w skorupce. Te nadają się do dłuższego przechowywania, gdyż łupina chroni przed utratą aromatu. Najlepiej migdały umieścić w lodówce, w szczelnie zamkniętym pudełku. Nie stracą wtedy swoich dobroczynnych właściwości.

      Przed użyciem całe, wyłuskane migdały trzeba obrać ze skórki. W tym celu zalewamy je na 10 minut wrzącą wodą. Następnie wrzątek wylewamy, zaś migdały studzimy w zimnej wodzie i obieramy (łuskamy). Po takim zabiegu skórka powinna zejść sama, wystarczy ją lekko zsunąć palcem.

     Jeśli zaś migdały zrumienimy na suchej patelni, staną się bardziej chrupkie i aromatyczne.

Słodkie szlagiery


Migdały nadają wspaniały smak małym ciasteczkom zwanym makaronikami, pulchnym babeczkom, keksom i tortom.

     Najbardziej udanym migdałowym wyrobem jest marcepan – podstawa doskonałych pralinek. Chlubą Francji jest nugat – mieszanka miodu, migdałów i pistacji.


       Migdały stosujemy jednak nie tylko w deserach. Godny polecenia jest pstrąg, łosoś lub filet z kurczaka, panierowany w migdałowych płatkach. Całe migdały dodaje się do wielu sałatek, dań z makaronem, a zwłaszcza z ryżem.

Gorzki bratanek


Obok słodkich istnieją także migdały gorzkie. Mają one bardzo specyficzny zapach, w ich smaku wyczuwa się goryczkę. Z gorzkich migdałów robi się olejek migdałowy, stosowany głównie w przemyśle farmaceutycznym i kosmetycznym, ale także spożywczym.

Na zdrowie


Migdały mają dobroczynny wpływ na nasze zdrowie pod warunkiem, że są nieprzetwarzane i nie poddawane obróbce termicznej, czyli gotowaniu, pieczeniu i prażeniu.

Święta z marcepanem (przepis podstawowy)

Autor: JaGa Opublikowano: Marzec 23rd, 2017

Święta z marcepanem (przepis podstawowy)

Można powiedzieć, że marcepan jest wytwornym rarytasem, z którego robi się niemalże dzieła sztuki cukierniczej: piętrowe torty, kolorowe ozdobne mazurki, trufle i pralinki, finezyjne makaroniki i co tylko chcesz. Hmm… powiecie, po co mam go robić w domu kiedy teraz bez problemu mogę go zakupić w sklepie? Ano temu, żeby mieć []

Zapisz

Zapisz

8 myśli na temat “Migdały

  1. Lubie bardzo migdaly. Jak mam do wyboru lody z migdalami albo orzechami to wybieram zawsze te pierwsze. I jak widac dobrze robie 😉

    Polubienie

  2. Gdzieś czytałam, że olejek z gorzkich migdałów potrafi usunąć bóle mięśni, oczywiście, gdy się nim posmaruje to, co boli. Chciałam kupić, ale był tylko ze słodkich migdałów. Oczywiście kupiłam i czasami smaruję nim dłonie.Buziaczki.

    Polubienie

    1. Ja też gdzieś czytałam,że dieta obfitująca w migdały wpływa pozytywnie na obniżenie złego cholesterolu i podwyższenie poziomu dobrego. Jednak muszą być jedzone w oryginale, bez ich przetworzenia …Aniu, smarując dłonie tym migdałowym krem, to na pewno masz je aksamitne …Pozdrawiam cieplutko.

      Polubienie

  3. Moja mama jak chodziła z bratem w ciąży… to wszędzie były migdały. Pamiętam jak dziś… poczuszka kosztowała 13 zł i była prawie nie do zdobycia…. prawie, bo cudem je zdobywaliśmy…

    Polubienie

    1. Zołzo czegoś tu nie rozumiem – jak to wszędzie było tych migdałów pełno, ale ciężko je było zdobyć ? … :)Pozdrawiam cieplutko.

      Polubienie

  4. Uwielbiam migdały… a co za tym idzie marcepan… Migdały mogę jeść codziennie i chyba nigdy mi się nie znudzą. Kiedyś wyczytałam, że garść migdałów dziennie poprawia krążenie w mózgu… i tego się trzymam :-)))

    Polubienie

    1. Migdały jeść codziennie, jest nawet wskazane, są zdrowe i do tego pyszne. Należy jednak pamiętać, by nie poddawać je obróbce termicznej, a wtedy można je jeść i jeść …Pozdrawiam serdecznie

      Polubienie

Skomentuj

Wprowadź swoje dane lub kliknij jedną z tych ikon, aby się zalogować:

Logo WordPress.com

Komentujesz korzystając z konta WordPress.com. Wyloguj /  Zmień )

Zdjęcie z Twittera

Komentujesz korzystając z konta Twitter. Wyloguj /  Zmień )

Zdjęcie na Facebooku

Komentujesz korzystając z konta Facebook. Wyloguj /  Zmień )

Połączenie z %s