Sałatka ogórkowo-grzybowa


Skoro zapasy na zimę mamy zrobione, możemy zrobić smakowitą sałatkę. Sałatka jest bardzo prosta w przygotowaniu. Nie pamiętam czy sama ją wymyśliłam, czy może kiedyś gdzieś tam o niej czytałam.

Nie będzie ona tak wyrafinowana jak zupa Bouillabaisse, o której ostatnio napisałam. Ale będzie równie pyszna i zjedzona ze smakiem, podana do różnego rodzaju mięs pieczonych. Wystarczą nam do  niej: Korniszony i Grzyby marynowane

sałatka.og.grz ._3
SAŁATKA OGÓRKOWO-GRZYBOWA

Składniki:
Przygotowując sałatkę dla 2 osób, wystarczy wziąć:

  • korniszonów 4-5, 
  • słoiczek marynowanych grzybów (nie duży),
  • cebulę,
  • oleju 2 łyżki,
  • pieprz.

Przygotowanie:
1. Ogórki kroimy w talarki, cebulę w kosteczkę lub pół krążki (cebulę można sparzyć), grzyby odsączany z zalewy,  jeśli mają duże kapelusze, przekrawamy na pół.

2. Wrzucamy do salaterki pokrojone ogórki i grzyby, dodajemy cebulę, pieprzymy i polewamy olejem. Mieszamy wszystko i odstawiamy na pół godziny. I gotowe !

A jeśli ktoś nie lubi grzybów, lub nie może ich jeść – to zamiast nich – pomidora weź, równie dobrze można i tak zjeść !

Zapisz

14 myśli na temat “Sałatka ogórkowo-grzybowa

  1. Nigdy mi taki pomysł nie przyszedł do głowy. Muszę wypróbować, bo grzybków ci u mnie pod dostatkiem, a korniszony kupię.Cieplutko pozdrawiam.

    Polubienie

      1. Wyobraź sobie, że bratowa męża wymyśliła, że będzie kłaść do octu grzybki i czerwoną paprykę. Według niej będzie to coś w rodzaju leczo. Chyba jutro już to będzie gotowe, więc spróbuję, czy będzie mi to smakować.Znowu dzisiaj rodzina nazbierała pełno podgrzybków, bo borowiki już się skończyły.Miłej nocy.

        Polubienie

        1. I bardzo dobrze, jak ktoś takiego pomysła na kuchnię ma (mówię tu oczywiście o Twojej bratowej). Ja kiedyś tez takie leczo przygotowywałam do słoików, ale z pieczarkami, bo jeszcze nigdy nie miałam na tyle dużo oryginalnych grzybów. A takie leczo przygotowane z takimi grzybami prosto z lasu, na pewno będzie o „niebo” lepsze.Cieplutko pozdrawiam i życzę miłego dnia.

          Polubienie

            1. Przyznam się, że jeszcze takowego leczo nie jadłam, ale wyobrźnia moja podpowiada mi, że może być całkiem względne, a nawet smaczne … ;)Cieplutko pozdrawiam.

              Polubienie

    1. Nie napisałam jeszcze, że tę sałatkę można też i chyba zrobić z ogórków kiszonych. Tylko wtedy trzeb by było dodać do nich troszku cukru.Pozdrawiam cieplutko.

      Polubienie

  2. No popatrz jaka prosta i na pewno pyszna sałatka! Korniszonów niestety nie mam, to znaczy swoich, domowej roboty, ale mogę sobie je kupić w polskim sklepie. Te tutejsze są jakieś słodkawe i miękkie, nie lubię ich. Wypróbuję na pewno Twoją sałatkę. Pozdrawiam serdecznie!

    Polubienie

    1. A moje korniszonki moja droga są i słodziutkie, i kwaśniutkie no i do tego jeszcze twardziutkie … ;)A sałatka, to niby nic takiego, ale smaczna …Pozdrawiam cieplutko.

      Polubienie

  3. rzeczywiście szybka , prosta i smakowiecie to wszystko brzmi. Ale nie dla mnie grzyby, niestety. Poczekam na dalesze porady gastronomiczne. Całuję, Marylko :))

    Polubienie

    1. Brzózko droga, ale nie ma problemu – ja tak samo robię i tę sałatkę z pomidorami, zamiast grzybów, i jest równie pycha … Spróbuj, a sama zobaczysz.Cieplutko pozdrawiam.

      Polubienie

Skomentuj

Wprowadź swoje dane lub kliknij jedną z tych ikon, aby się zalogować:

Logo WordPress.com

Komentujesz korzystając z konta WordPress.com. Wyloguj /  Zmień )

Zdjęcie z Twittera

Komentujesz korzystając z konta Twitter. Wyloguj /  Zmień )

Zdjęcie na Facebooku

Komentujesz korzystając z konta Facebook. Wyloguj /  Zmień )

Połączenie z %s