Skoro zapasy na zimę mamy zrobione, możemy zrobić smakowitą sałatkę. Sałatka jest bardzo prosta w przygotowaniu. Nie pamiętam czy sama ją wymyśliłam, czy może kiedyś gdzieś tam o niej czytałam.
Nie będzie ona tak wyrafinowana jak zupa Bouillabaisse, o której ostatnio napisałam. Ale będzie równie pyszna i zjedzona ze smakiem, podana do różnego rodzaju mięs pieczonych. Wystarczą nam do niej: Korniszony i Grzyby marynowane
Składniki:
Przygotowując sałatkę dla 2 osób, wystarczy wziąć:
- korniszonów 4-5,
- słoiczek marynowanych grzybów (nie duży),
- cebulę,
- oleju 2 łyżki,
- pieprz.
Przygotowanie:
1. Ogórki kroimy w talarki, cebulę w kosteczkę lub pół krążki (cebulę można sparzyć), grzyby odsączany z zalewy, jeśli mają duże kapelusze, przekrawamy na pół.
2. Wrzucamy do salaterki pokrojone ogórki i grzyby, dodajemy cebulę, pieprzymy i polewamy olejem. Mieszamy wszystko i odstawiamy na pół godziny. I gotowe !
A jeśli ktoś nie lubi grzybów, lub nie może ich jeść – to zamiast nich – pomidora weź, równie dobrze można i tak zjeść !
Zapisz
Pychotka- mniam :)Pozdrawiam cieplutko.
PolubieniePolubienie
To jest nas już dwie, do tej sałatki … ;)Pozdrawiam cieplutko.
PolubieniePolubienie
Nigdy mi taki pomysł nie przyszedł do głowy. Muszę wypróbować, bo grzybków ci u mnie pod dostatkiem, a korniszony kupię.Cieplutko pozdrawiam.
PolubieniePolubienie
I zobaczysz Anno wtedy, jak to smakuje …, a gwarantuję, że będzie smakowało.Pozdrawiam cieplutko.
PolubieniePolubienie
Wyobraź sobie, że bratowa męża wymyśliła, że będzie kłaść do octu grzybki i czerwoną paprykę. Według niej będzie to coś w rodzaju leczo. Chyba jutro już to będzie gotowe, więc spróbuję, czy będzie mi to smakować.Znowu dzisiaj rodzina nazbierała pełno podgrzybków, bo borowiki już się skończyły.Miłej nocy.
PolubieniePolubienie
I bardzo dobrze, jak ktoś takiego pomysła na kuchnię ma (mówię tu oczywiście o Twojej bratowej). Ja kiedyś tez takie leczo przygotowywałam do słoików, ale z pieczarkami, bo jeszcze nigdy nie miałam na tyle dużo oryginalnych grzybów. A takie leczo przygotowane z takimi grzybami prosto z lasu, na pewno będzie o „niebo” lepsze.Cieplutko pozdrawiam i życzę miłego dnia.
PolubieniePolubienie
Jeszcze nie mam tego leczo, ale skoro tak reklamujesz, to już się ślinię;)Pozdrawiam.
PolubieniePolubienie
Przyznam się, że jeszcze takowego leczo nie jadłam, ale wyobrźnia moja podpowiada mi, że może być całkiem względne, a nawet smaczne … ;)Cieplutko pozdrawiam.
PolubieniePolubienie
Proste i dobre. Mam grzybki w occie, akurat zrobiłam. Tylko korniszonki murze kupić, bo nie robię ich sama. Pozdrawiam i dziękuję.
PolubieniePolubienie
Nie napisałam jeszcze, że tę sałatkę można też i chyba zrobić z ogórków kiszonych. Tylko wtedy trzeb by było dodać do nich troszku cukru.Pozdrawiam cieplutko.
PolubieniePolubienie
No popatrz jaka prosta i na pewno pyszna sałatka! Korniszonów niestety nie mam, to znaczy swoich, domowej roboty, ale mogę sobie je kupić w polskim sklepie. Te tutejsze są jakieś słodkawe i miękkie, nie lubię ich. Wypróbuję na pewno Twoją sałatkę. Pozdrawiam serdecznie!
PolubieniePolubienie
A moje korniszonki moja droga są i słodziutkie, i kwaśniutkie no i do tego jeszcze twardziutkie … ;)A sałatka, to niby nic takiego, ale smaczna …Pozdrawiam cieplutko.
PolubieniePolubienie
rzeczywiście szybka , prosta i smakowiecie to wszystko brzmi. Ale nie dla mnie grzyby, niestety. Poczekam na dalesze porady gastronomiczne. Całuję, Marylko :))
PolubieniePolubienie
Brzózko droga, ale nie ma problemu – ja tak samo robię i tę sałatkę z pomidorami, zamiast grzybów, i jest równie pycha … Spróbuj, a sama zobaczysz.Cieplutko pozdrawiam.
PolubieniePolubienie