Boże Narodzenie jest najpiękniejszym świętem, ale może być też i najsmaczniejszym. Postaram się więc pomóc w doborze dań. Dzisiaj moją propozycją będą pierożki ze śliwkami, pochodzące z Podkarpacia.
PIEROGI Z SUSZONYMI ŚLIWKAMI
Składniki:
… suszone śliwki, mąka, żółtko, cukier, szczypta cynamonu i kurkumy, sól.
Przygotowanie:
1. Śliwki płuczemy, zalewamy ciepłą wodą. Oprószamy cukrem i cynamonem. I tak na przykład na 30 dag suszonych śliwek, weźcie łyżkę cukru i szczyptę cynamonu, oraz wody na tyle, by śliwki były przykryte. Odstawiamy na 30 minut.
2. Mąkę przesiać przez sito na stolnicę, dodać żółtko i szczyptę soli. Dolać tyle ciepłej wody, aby dało się zagnieść gładkie, elastyczne ciasto.
3. Śliwki osączyć z wody, pokroić w drobne kawałki. Ciasto rozwałkować, szklanką wykroić okrągłe placuszki. Na każdy placek nałożyć trochę śliwek. Ciasto złożyć na pół, dokładnie zlepić rogi.
4. Pierożki wrzucać na wrzącą, lekko osoloną wodę z dodatkiem kurkumy. Gotować około 8 minut. Podawać z tartą bułką zrumienioną na masełku lub ze śmietaną i cukrem.
Życzę smacznych, zdrowych i wesołych świąt …
JaGuś, ale u Ciebie świątecznie na blogu i wcale nie mówię o przepisach.Buziaczki.
PolubieniePolubienie
Aniu uwielbiam te święta i wszystko co z nimi związane jest …Cieplutko pozdrawiam.
PolubieniePolubienie
Widzę, że ustawiłaś prześliczną choinkę. Też lubię takie blogowe ozdóbki.Buziaki.
PolubieniePolubienie
A ja to wprost uwielbiam te blogowe ozdóbki, a najbardziej te świąteczne – są cudowne …Cieplutko pozdrawiam.
PolubieniePolubienie
Jak ja kiedyś lubiłam pierożki z owocami. Miód w gębie:)Buziaczki.
PolubieniePolubienie
Aniu a tych z suszonymi śliwkami, też nie możesz jeść ?? :(Cieplutko pozdrawiam.
PolubieniePolubienie
JaGuś, przede wszystkim szkodzi mi ciasto na pierogi, a śliwki w drugim rzędzie. Nie przejmuj się mną. Zostałam wychowana na pierogach z różnorodnym farszem, bo mama była mistrzynią w lepieniu pierogów, więc teraz bardzo mi ich brakuje.Buziaczki.
PolubieniePolubienie
Zaprawdę Aniu powiadam Ci, że dla Ciebie odpowiednie menu jest ciężko znaleźć (bez obrazy), ale nie ustanę w poszukiwaniach mych i zawsze coś tam znajdę, dla mojej Anulki – cmok :)Cieplutko pozdrawiam.
PolubieniePolubienie
Śliwki radzę ugotować w niewielkiej ilości wody i zmiksować. Tymi powidlami z dodatkiem cynamonu, nadziewac pieroszki.
PolubieniePolubienie
No proszę Uleczko, Ty zawsze maś świetnego pomysła -dziękuję.Cieplutko pozdrawiam.
PolubieniePolubienie
Pierogów ze śliwkami jeszcze nie robiłam… ale już mi nimi zapachniało. muszę wypróbować, bo kuszą niesamowicie ;-)) U mnie dziś też pierogi… ale z kapustą i grzybami, które uwielbiam.
PolubieniePolubienie
Najadłam ja się już pierogów z suszonymi śliwkami, ale teraz idę do Ciebie na dokładkę pierogów z grzybami i kapustą … :)Cieplutko pozdrawiam.
PolubieniePolubienie
Taka późna popa, a mnie się bardzo głodno zrobiło, czytając przepis. Pierogów ze śliwkami jeszcze nie jadłam, trzeba będzie spróbować.Cieplutko pozdrawiam
PolubieniePolubienie
Widać, że głodna, bo już słowa nie takie piszę jak trzeba:)))(oczywiście miało być napisane: pora:)Pozdrowionka*)
PolubieniePolubienie
Małgosi, no tak musisz mnie zawsze odwiedzać najedzona … :)A tą zamianą słów to się nie przejmuj, każdemu się zdarza.Buźka.
PolubieniePolubienie
Nie jadłaś? To spróbuj moja droga, a na pewno Ci posmakują.Pozdrawiam cieplutko.
PolubieniePolubienie
Zjeść, to bym zjadła takie pierożki, ale u minie na piecu bigosik stoi ;-((( Pozdrawiam zołza63
PolubieniePolubienie
Bigosik jest pyszny, i owszem. Może jednak znajdziesz i gdzieś tam miejsce na piecu, by pierożki zrobić …Cieplutko pozdrawiam.
PolubieniePolubienie
Jadłam, pierozki ze sliwkami moze nie dokladnie takie same ale tez pyszne…tylko jak pracochłonne!..
PolubieniePolubienie
Pierożki zawsze są pracochłonne, ale za to jakie dobre – wszelkie.Cieplutko pozdrawiam.
PolubieniePolubienie
Witaj.Czyżby nowy wigilijny przepis :)- dziękuję :)Ciepluteńko pozdrawiam 🙂
PolubieniePolubienie
Mam nadzieję, że jeszcze troszku tych przepisów zdążę zamieścić przed świętami, o ile komputer i czas mi na to pozwoli …Pozdrawiam cieplutko.
PolubieniePolubienie
To nawet poza świętami można zjadać. Uwielbiam śliwki suszone… Najlepiej w schabie, ale też nadziewam indyka czy kurczaka (filety).
PolubieniePolubienie
Ja też uwielbiam śliwki suszone – prawie we wszystkim …Cieplutko pozdrawiam
PolubieniePolubienie
takich pierożków jeszcze nie jadłam ale wygladaja smakowicie:)kullinaria:)
PolubieniePolubienie
Polecam zrobienie takich pierożków …Cieplutko pozdrawiam.
PolubieniePolubienie
Ciekawy przepis, nie kojarzyłam pierogów z suszkami !!! Mój mąż uwielbia kaszę z suszonymi sliwkami, gotuje to jakiś czas, ma gęstą konsystencję ale i ja przekonałam się do tego, jest naprawdę dobra !! Pozdrawiam Marylko, spokojnego weekendu :))
PolubieniePolubienie
Eu jeśli nie sprawi Ci to trudności, poproszę o ten przepis na tę kaszę z grzybami – może i ja kiedyś tam zrobię ?Cieplutko pozdrawiam.
PolubieniePolubienie