Pierogi ze śliwkami suszonymi


Boże Narodzenie jest najpiękniejszym świętem, ale może być też i najsmaczniejszym. Postaram się więc pomóc w doborze dań. Dzisiaj moją propozycją będą pierożki ze śliwkami, pochodzące z Podkarpacia.


PIEROGI Z SUSZONYMI ŚLIWKAMI
Składniki:
suszone śliwki, mąka, żółtko, cukier, szczypta cynamonu i kurkumy, sól.

Przygotowanie:
1.
Śliwki płuczemy, zalewamy ciepłą wodą. Oprószamy cukrem i cynamonem. I tak na przykład na 30 dag suszonych śliwek, weźcie łyżkę cukru i szczyptę cynamonu, oraz wody na tyle, by śliwki były przykryte. Odstawiamy na 30 minut.

2. Mąkę przesiać przez sito na stolnicę, dodać żółtko i szczyptę soli. Dolać tyle ciepłej wody, aby dało się zagnieść gładkie, elastyczne ciasto.

3. Śliwki osączyć z wody, pokroić w drobne kawałki. Ciasto rozwałkować, szklanką wykroić okrągłe placuszki. Na każdy placek nałożyć trochę śliwek. Ciasto złożyć na pół, dokładnie zlepić rogi.

4. Pierożki wrzucać na wrzącą, lekko osoloną wodę z dodatkiem kurkumy. Gotować około 8 minut. Podawać z tartą bułką zrumienioną na masełku lub ze śmietaną i cukrem.

 Życzę smacznych, zdrowych i wesołych świąt …

28 myśli na temat “Pierogi ze śliwkami suszonymi

      1. JaGuś, przede wszystkim szkodzi mi ciasto na pierogi, a śliwki w drugim rzędzie. Nie przejmuj się mną. Zostałam wychowana na pierogach z różnorodnym farszem, bo mama była mistrzynią w lepieniu pierogów, więc teraz bardzo mi ich brakuje.Buziaczki.

        Polubienie

        1. Zaprawdę Aniu powiadam Ci, że dla Ciebie odpowiednie menu jest ciężko znaleźć (bez obrazy), ale nie ustanę w poszukiwaniach mych i zawsze coś tam znajdę, dla mojej Anulki – cmok :)Cieplutko pozdrawiam.

          Polubienie

  1. Pierogów ze śliwkami jeszcze nie robiłam… ale już mi nimi zapachniało. muszę wypróbować, bo kuszą niesamowicie ;-)) U mnie dziś też pierogi… ale z kapustą i grzybami, które uwielbiam.

    Polubienie

    1. Najadłam ja się już pierogów z suszonymi śliwkami, ale teraz idę do Ciebie na dokładkę pierogów z grzybami i kapustą … :)Cieplutko pozdrawiam.

      Polubienie

  2. Taka późna popa, a mnie się bardzo głodno zrobiło, czytając przepis. Pierogów ze śliwkami jeszcze nie jadłam, trzeba będzie spróbować.Cieplutko pozdrawiam

    Polubienie

    1. Mam nadzieję, że jeszcze troszku tych przepisów zdążę zamieścić przed świętami, o ile komputer i czas mi na to pozwoli …Pozdrawiam cieplutko.

      Polubienie

  3. Ciekawy przepis, nie kojarzyłam pierogów z suszkami !!! Mój mąż uwielbia kaszę z suszonymi sliwkami, gotuje to jakiś czas, ma gęstą konsystencję ale i ja przekonałam się do tego, jest naprawdę dobra !! Pozdrawiam Marylko, spokojnego weekendu :))

    Polubienie

    1. Eu jeśli nie sprawi Ci to trudności, poproszę o ten przepis na tę kaszę z grzybami – może i ja kiedyś tam zrobię ?Cieplutko pozdrawiam.

      Polubienie

Skomentuj

Wprowadź swoje dane lub kliknij jedną z tych ikon, aby się zalogować:

Logo WordPress.com

Komentujesz korzystając z konta WordPress.com. Wyloguj /  Zmień )

Zdjęcie z Twittera

Komentujesz korzystając z konta Twitter. Wyloguj /  Zmień )

Zdjęcie na Facebooku

Komentujesz korzystając z konta Facebook. Wyloguj /  Zmień )

Połączenie z %s