Rumiane szaszłyki z chlebem


W swoim życiu zjadamy ogromne „pokłady” pieczywa. Jemy go na śniadania i kolacje, ciężko sobie wyobrazić życie bez niego, wszak jest to nasz chleb powszedni.

Czy ktoś się zastanawiał, ile tego pieczywa zjadamy ? Szukałam i znalazłam na to pytanie odpowiedź, przeciętny Polak zjada około 70 kg pieczywa rocznie i jak sobie pomnożymy to przez swoje lata, wyjdą nam … tony !.

Popatrzcie, i jakoś nie znudził się przez tyle lat ?!

Dzisiaj napiszę o tym, jak zrobić piękne, rumiane szaszłyki z niego. Potrawa w przygotowaniu jest bardzo prosta i jakże inaczej podana na nasz stół.

szaszlyki-rumiane-pp
  z chlebem


Składniki:

  • 50 dag piersi z kurczaka lub indyka.
  • sól, pieprz, olej,
  • 1 kieliszek białego wytrawnego wina,
  • 4 kromki pieczywa tostowego, najlepiej pszennego.
  • kilka liści sałaty – ku ozdobie.

Przygotowanie:


1. Mięso opłukać, osączyć, pokroić w dość dużą kostkę, skropić winem, odstawić na 1 godzinę w chłodne miejsce (lodówka się kłania). Po tym czasie mięso osączamy, oprószmy solą, pieprzem i odstawiamy na 30 minut. Gdy mięso już nam najdzie i przejdzie, układamy je na ruszcie lub blasze, skrapiamy olejem, pieczemy około 30 minut w temperaturze 190 stopni C., na rumiany kolor. Można mięso opiekać, także na patelni.

2. Każdą kromkę pieczywa pokroić na części, zrumienić w piekarniku, tosterze lub na suchej patelni. Na drewniane szpadki nadziewać na przemian kawałki pieczywa i mięsa.

Gotowe szaszłyki ułożyć na liściach sałaty. Najlepiej smakują z sosem majonezowym.

 

Zapisz

26 myśli na temat “Rumiane szaszłyki z chlebem

  1. JaGuś, Ty to wiesz, jak człowiekowi narobić apetytu. Muszę jedynie kupić żytni chleb tostowy, bo kiedyś taki kupowałam w Lidlu.Serdecznie pozdrawiam.

    Polubienie

    1. Myślę Aniu, że chleb tostowy, żytni będzie równie dobry na tego szaszłyka. A robienie apetytów, to przecież moja specjalność … :)))Cieplutko pozdrawiam

      Polubienie

      1. Dzisiaj szukałam żytniego tostowego, ale nie znalazłam kupiłam jedynie żytnią chrupką Vasę, ale nie nadaje się do szaszłyków:(Pozdrawiam.

        Polubienie

      1. Szaszłyk ewentualnie zagryzłabym chlebem, ale nie jadła chleba jako szaszłyka. Jak widać niezbadane są tereny sztuki kulinarnej 🙂

        Polubienie

        1. Oj tak, nie zbadane są „tereny” sztuki kulinarnej, i cały czas coś nowego w niej odkrywamy, i to jest bardzo fajne, chociaż niekoniecznie musi być smaczne.Cieplutko pozdrawiam.

          Polubienie

  2. ja trochę nie na temat, ale chciałam tylko wspomnieć, że chyba „coś się pokićkało” w linkach po lewej stronie 😉 jakiś chochlik pewnie tu urzędował 😉

    Polubienie

    1. O jejku, kochana dziękuję Ci bardzo, już poprawiłam ! Nie wiem co się stało, ki czort pomieszał mnie tu szyki. Gdzieś zaginęło mi o mikrofalówce i szybkowarze, ale z czasem i to naprawię. Jeszcze raz bardzo, bardzo dziękuję !!Pozdrawiam cieolutko i buziaczki przesyłam.

      Polubienie

  3. JaGo, ciekawy pomysł nam podpowiedziałaś, już czuję te szaszłyki pod językiem:)Masz rację JaGo, dzieci wnoszą wielką radość do domu, cieszy nas każda minka, każde pierwsze słowo i nowa umiejętność. Jest to cudowny czas dla rodziców i dziadków.z całego serca dziękuję JaGo za bardzo miłe odwiedzinki i serdecznie pozdrawiam.

    Polubienie

    1. Majko te szaszłyki, to niby nic takiego specjalnego, ale podniebienie też da się troszku popieścić. A bez dzieci, to czym byłby ten swiat – przecież one są całą ozdobą świata.Cieplutko pozdrawiam.

      Polubienie

      1. JaGo, też myślę tak samo jak Ty, bo dzieci są najważniejsze i bez nich życie byłoby puste i bezbarwne.Uważam, że jak się zje coś dobrego to ma się lepszy humor i dlatego zawsze się staram coś dobrego zaserwować rodzince. Teraz mam pomagierów, bo mąż i córki lubią pomagać w kuchni:)Pozdrawiam weekendowo JaGo.

        Polubienie

        1. Majeczko nie ma nic lepszego na dobry humor, jak dobrze zjeść ! Ja też mam jednego pomagiera w kuchni – mąż lubi też gotować, i nie raz nawet czymś mnie zaskoczy, miło zresztą … :)Cieplutko pozdrawiam.

          Polubienie

          1. To tak jak mój mąż, bardzo lubi nowe, lepsze smaki:) Najbardziej mnie rozśmiesza, kiedy kupię coś do kuchni np. jakieś pomoce kuchenne to pierwszy je wykorzystuje:)pozdrawiam cieplutko.

            Polubienie

            1. Powiedzmy, że u mnie jest też podobnie. Wydaje mi się, że to bardzo dobrze, że nasi mężowie lubią coś ugotować, chociaż czasami mnie to wkurza, jak za dużo do garów zaczyna mnie się wtrącać !Cieplutko pozdrawiam.

              Polubienie

  4. Jakie pyszności dziś serwujesz!!! Uau…chyba muszę poprosić męża żeby kupił brzuszki i zrobimy szaszłyki, przecież to takie dobre. Oblizuję się ze smakiem i dziękuję za następną propozycję do domowego menu. Pozdrawiam serdecznie.

    Polubienie

    1. Myślę Loteczko, że niby to nic takiego specjalnego, ale ujął mnie sposób zrobienia chleba, ale w inny sposób, niż tradycyjna – kanapka, przełożona tam czymś … :))Pozdrawiam cieplutko.

      Polubienie

  5. Znowu narobiłaś mi smaku Jagusiu….a tak późno a mnie sie jesć zachciało ale jutro napewno zrobie te pyszne szaszłyczki….dobrych snówczardasz

    Polubienie

    1. Strasznie nie lubię o tej porze być głodna i sięgać po jedzenie do lodówki. Pamiętaj moja droga, że na mojego bloga musisz zdążyć zawsze przed ostatnim posiłkiem dnia … :)Bardzo smacznie mnie się spało, a ja życzę Ci miłego dnia.Cieplutko pozdrawiam.żyć

      Polubienie

  6. Znowu brzmi pysznie…..Zapisałam. Mysle, że mozna różne dipy stosować, nie tylko majonezowy.A pomidorowy ? A chrzanowy ? Lubię wszelkie tosty, to cos podobnego. Pozdrawiam, Marylko :))

    Polubienie

    1. Oczywiście Aniu, że możesz różne swoje ulubione dipy do tych szaszłyków dobrać sobie. Ja tylko tak dałam sobie – na przykład -:)Cieplutko pozdrawiam.

      Polubienie

Skomentuj

Wprowadź swoje dane lub kliknij jedną z tych ikon, aby się zalogować:

Logo WordPress.com

Komentujesz korzystając z konta WordPress.com. Wyloguj /  Zmień )

Zdjęcie z Twittera

Komentujesz korzystając z konta Twitter. Wyloguj /  Zmień )

Zdjęcie na Facebooku

Komentujesz korzystając z konta Facebook. Wyloguj /  Zmień )

Połączenie z %s