Poszarpany miąższ, tryskający sok na wszystkie strony – to dopiero utrapienie podczas obierania skórki, z niektórych gatunków warzyw i owoców, które wyjątkowo trudno jest obrać.
Ale i na to są sposoby, posłuchajcie …
Do wielu dań powinno się używać owoców i warzyw obranych. Skórka bowiem psuje wygląd potrawy, może także przyspieszyć fermentowanie (zwłaszcza dżemów i musów owocowych), zakłóca też przyjemność jedzenia. Jak usunąć to co zbędne ?
Brzoskwinie
Obieranie: umyj owoce. Ostrym nożykiem natnij skórkę 2 razy dookoła (tak jak się obiera pomarańcze). Włóż owoce do garnka. Zalej wrzącą wodą (powinna zakryć owoce). Zostaw brzoskwinie na 3-5 minut. Odlej, zalej zimną wodą i odcedź na sitku. Dobrze zaparzona skórka sama zejdzie.
Do jakich potraw: do przygotowania dżemów, musów, sosów owocowych, lodów, galaretek oraz dekoracji lekkich ciast (np. biszkoptowych) tortów, deserów a także pieczeni i potraw z drobiu.
Pomidory
Obieranie: umyj pomidory, natnij je na krzyż w miejscu gdzie była szypułka. Włóż do głębokiej miseczki. Zagotuj wodę i zalej wrzątkiem pomidory (powinny być zanurzone w wodzie). Po 2-3 minutach ostudź pod bieżącą wodą i za pomocą nożyka ściągnij skórkę.
Do jakich potraw: warto obierać pomidory, jeśli chcemy zrobić z nich sos, przecier lub wykorzystać je do sałatek, zapiekanek, pizzy. Jeśli jemy pomidory na surowo, obieramy je zwłaszcza gdy są miękkie lub mają sztywną grubą skórę.
Papryka
Obieranie: umyj strąk i wytnij gniazda nasienne. Rozgrzej piekarnik. Blachę posmaruj olejem, ułóż na niej strąki lub ćwiartki papryki. Piecz w temperaturze 180 stopni do chwili, aż na skórce pojawią się czarne plamy. Wyjmij paprykę, włóż do torebki foliowej lub przykryj folią. Trzymaj tak długo, aż opakowanie mocno zaparuje od gorącej papryki. Dzięki temu cała skórka łatwo odejdzie, wystarczy lekko pociągnąć.
Do jakich potraw: pieczoną w całości paprykę można faszerować, z krojonej – przyrządzać sos, paprykarz, sałatkę, galaretkę warzywną.
To się przyda – wygodne małe nożyki i obieraczki ułatwią nam usunięcie skórki z owoców i warzyw.
I tak na przykład:
Nożykiem z piłką łatwo natniesz skórkę na pomidorach.
Obieraczka pomoże cienko zdjąć skórkę z brzoskwiń i wydłubać głębsze uszkodzenia.
Małym ostrym nożykiem bez trudu natniesz i ściągniesz skórkę z papryki.
Nie ma to jak dzień zacząć z humorem
– Mamo, mamo, widziałem Matkę Boską !!!
Mam z niedowierzaniem
– Jak to synku, gdzie widziałeś ?
– Na plebani widziałem – ksiądz ją wypuszczał tylnymi drzwiami
i mówił do niej – Matko Boska, żeby cię tylko nikt nie zobaczył !
Ja paprykę opalam palnikiem do Crème brûlée a mój tato nad palnikiem w kuchence gazowej jak są pojedyncze sztuki, bo jak więcej to również w piekarniku. Pomidorki to tak samo obieram tylko czasem nacinam z obu stron jeszcze szybciej skórka schodzi. A brzoskwinie chciałam w tym roku zrobić do zalewy i tak się zastanawiałam jak je obrać, więc dziękuję za przydatną informację. Przetestuję Pani sposób.
PolubieniePolubienie
Ank-a ciekawa jestem czy mój sposób na brzoskwinie się sprawdził?!
Niestety ale ja nie posiadam takiego palnika jak Ty i używam do tego gorącej wody, by pomidorka obrać.
Pozdrowionka.
PolubieniePolubienie
Dziękuje Ci kochana za dobre, jak zwykle zresztą , rady. Brzoskwiń nie umiałam obierać wiec na pewno skorzystam. Słonka Ci życzę.
PolubieniePolubienie
Jeśli tylko mogę, zawsze służę dobrą radą Loteczko. A jeszcze troszku ich mam, więc spoko – nie zostawię Was … :))Cieplutko pozdrawiam, wraz z ogromnym słońcem.
PolubieniePolubienie
Mąż zawsze obiera skórkę z brzoskwini, bo nie lubi jej omszałości. Ja w ogóle nie jadam brzoskwiń, więc mnie one nie obchodzą. Za to często obieram pomidory, upraszczam sobie robotę, bo nabijam na widelec i polewam wrzątkiem. Papryki nie obieramy, choć bardzo dużo jej zjadamy.Dowcip przedni;))Uściski.
PolubieniePolubienie
Popatrz Aniu, jak to człowiek przez całe życie się uczy. Nie wpadłabym na ten pomysł z tym pomidorem 🙂 A pośmiać się w tym naszym życiu, od czasu do czasu też potrzeba … hihihiCieplutko pozdrawiam.
PolubieniePolubienie
Tej sztuczki nauczyła mnie kuzynka męża z Gdańska, ona nigdy nie jadła pomidorów ze skórką, bo jest ciężkostrawna. W Bułgarii nasza gospodyni prawie codziennie robiła do obiadu paprykę na grillu.Pozdrawiam.
PolubieniePolubienie
Ja też zawsze obieram skórkę z pomidorów, od czasu jak mi skórka stanęła w żołądku. A teraz, skoro mi powiedziałaś o tak prostym sposobie jej zdjęcia, nie omieszkam tak robić – dziękuję.Cieplutko pozdrawiam.
PolubieniePolubienie
Jagus Ty zawszze znajdziesz wiele ciekawostek kulinarnych i nie tylko. Pomidory zawsze obieram ze skórki ale o brzoskwiniach nie wiedziałam …dzieki buźka
PolubieniePolubienie
Jak się już zorientowałam, to z tymi brzoskwiniami i ich obieraniem trafiłam chyba w dziesiątkę …Cieplutko pozdrawiam,
PolubieniePolubienie
Świetne wskazówki! Na pewno skorzystam:) Moje męczarnie się skończyły ;]
PolubieniePolubienie
Tak też Kamilko i sobie pomyślałam, że wiele osób może na tym skorzystać …Cieplutko pozdrawiam.
PolubieniePolubienie
Wino brzoskwiniowe, brzmi cudnie, wyobrażam sobie, jak musiało smakować.Pozdrawiam cieplutko.
PolubieniePolubienie
No widzisz Koniczynko, jakiego smaka nam zadała Eremi tym brzoskwiniowym winkiem. Teraz będzie ono za mną chodzić, do czasu gdy brzoskwinie na działce będą … hahaha …Cieplutko pozdrawiam.
PolubieniePolubienie
JaGusiu, czasem w programach kulinarnych widziałam zapiekaną paprykę, była bardzo polecana, ale jeszcze takiej nie robiłam.Ja też mam zestaw nożyków kuchennych i zawsze interesuję się nowinkami kuchennymi, które mogą ułatwić nam pracęJaGuś pozdrawiam cieplutko i życzę Ci dobrych, spokojnych dni w tym tygodniu.
PolubieniePolubienie
Nawet wskazane jest – co tu zrobić, żeby się nie narobić- w kuchni oczywiście. Ja też bardzo lubię dowiadywać się co raz, o czym nowym.Cieplutko pozdrawiam.
PolubieniePolubienie
Trzeba sobie ułatwiać życie w kuchni:)Nasza psinka w lipcu skończy 6 lat. Tak bardzo przyzwyczailiśmy się do niego. jest członkiem naszej rodziny i jeśli się gdzieś wybieramy to zawsze staramy się, żeby był z nami.Pozdrawiam milutko JaGuś.
PolubieniePolubienie
Majko też tak uważam, że trzeba sobie pracę w kuchni ułatwiać, wtedy będziemy mieli więcej czasu na inne przyjemności … :)A jakże, nasz jamnior – też był pełnym członkiem rodziny, i w naszej pamięci do dzisiaj trwa …Cieplutko pozdrawiam.
PolubieniePolubienie
Zaprawiłam kiedyś kilkadziesiąt słoików tak obranych połówek brzoskwiń, ale nikt nie chciał ich jeść…. Zrobiłam z nich doskonałe wino!!!
PolubieniePolubienie
Jakże Eremi naroiłaś smaka mi i Koniczynce, na to winko z brzoskwini. Na razie trzeba będzie się obejść tylko smakiem. :))Cieplutko pozdrawiam.
PolubieniePolubienie
To nie wiedziałam, że paprykę zapiec trzeba.Czasami do gulaszu używam, ale ona jak jest miękka to nawet też smakuje
PolubieniePolubienie
Oczywiście nie do wszystkiego tę skórkę trzeba zapiekać, ale w niektórych potrawach, papryka wręcz tego wymaga …Cieplutko pozdrawiam.
PolubieniePolubienie
I znów coś nowego się dowiedziałam 🙂
PolubieniePolubienie
I to mnie cieszy, moja droga …Cieplutko pozdrawiam.
PolubieniePolubienie
Dowcip jest przedni, a ja owoców w zasadzie nie obieram pomnąc , że po skórką witaminki sa usadowione….
PolubieniePolubienie
Uzasadnione witaminki pod skórką, i owszem. Ale nie zawsze ta skórka zgadza się z potrawą w jakiej ma być … Jednak jeśli nie ma potrzeby, jestem za skórką i witaminkami pod nią. :)A humor, mnie też się podoba.Cieplutko pozdrawiam.
PolubieniePolubienie
Witaj.Czasem w skórce- najwięcej witaminek :)Pozdrawiam smacznie 🙂
PolubieniePolubienie
No tak, niech będzie i na skróty, chociaż nie zawsze na dobre one wychodzą … :))Cieplutko pozdrawiam.
PolubieniePolubienie