Usuwamy skórkę z: pomidorów, brzoskwiń, papryki


Poszarpany miąższ, tryskający sok na wszystkie strony – to dopiero utrapienie podczas obierania skórki, z niektórych gatunków warzyw i owoców, które wyjątkowo trudno jest obrać.
Ale i na to są sposoby, posłuchajcie …

Do wielu dań powinno się używać owoców i warzyw obranych. Skórka bowiem psuje wygląd potrawy, może także przyspieszyć fermentowanie (zwłaszcza dżemów i musów owocowych), zakłóca też przyjemność jedzenia. Jak usunąć to co zbędne ?



Brzoskwinie
Obieranie:
umyj owoce. Ostrym nożykiem natnij skórkę 2 razy dookoła (tak jak się obiera pomarańcze). Włóż owoce do garnka. Zalej wrzącą wodą (powinna zakryć owoce). Zostaw brzoskwinie na 3-5 minut. Odlej, zalej zimną wodą i odcedź na sitku. Dobrze zaparzona skórka sama zejdzie.


Do jakich potraw:
do przygotowania dżemów, musów, sosów owocowych, lodów, galaretek oraz dekoracji lekkich ciast (np. biszkoptowych) tortów, deserów a także pieczeni i potraw z drobiu.


Pomidory
Obieranie:
umyj pomidory, natnij je na krzyż w miejscu gdzie była szypułka. Włóż do głębokiej miseczki. Zagotuj wodę i zalej wrzątkiem pomidory (powinny być zanurzone w wodzie). Po 2-3 minutach ostudź pod bieżącą wodą i za pomocą nożyka ściągnij skórkę.


Do jakich potraw:
warto obierać pomidory, jeśli chcemy zrobić z nich sos, przecier lub wykorzystać je do sałatek, zapiekanek, pizzy. Jeśli jemy pomidory na surowo, obieramy je zwłaszcza gdy są miękkie lub mają sztywną grubą skórę.


  Papryka
Obieranie:
umyj strąk i wytnij gniazda nasienne. Rozgrzej piekarnik. Blachę posmaruj olejem, ułóż na niej strąki lub ćwiartki papryki. Piecz w temperaturze 180 stopni do chwili, aż na skórce pojawią się czarne plamy. Wyjmij paprykę, włóż do torebki foliowej lub przykryj folią. Trzymaj tak długo, aż opakowanie mocno zaparuje od gorącej papryki. Dzięki temu cała skórka łatwo odejdzie, wystarczy lekko pociągnąć.


Do jakich potraw:
pieczoną w całości paprykę można faszerować, z krojonej – przyrządzać sos, paprykarz, sałatkę, galaretkę warzywną.

 To się przyda – wygodne małe nożyki i obieraczki ułatwią nam usunięcie skórki z owoców i warzyw.
I tak na przykład:

Nożykiem z piłką łatwo natniesz skórkę na pomidorach.
Obieraczka
pomoże cienko zdjąć skórkę z brzoskwiń i wydłubać głębsze uszkodzenia.
Małym ostrym nożykiem
bez trudu natniesz i ściągniesz skórkę z papryki.


Nie ma to jak dzień zacząć z humorem

– Mamo, mamo, widziałem Matkę Boską !!!
Mam z niedowierzaniem
– Jak to synku, gdzie widziałeś ?
– Na plebani widziałem – ksiądz ją wypuszczał tylnymi drzwiami
i mówił do niej – Matko Boska, żeby cię tylko nikt nie zobaczył !

28 myśli na temat “Usuwamy skórkę z: pomidorów, brzoskwiń, papryki

  1. Ja paprykę opalam palnikiem do Crème brûlée a mój tato nad palnikiem w kuchence gazowej jak są pojedyncze sztuki, bo jak więcej to również w piekarniku. Pomidorki to tak samo obieram tylko czasem nacinam z obu stron jeszcze szybciej skórka schodzi. A brzoskwinie chciałam w tym roku zrobić do zalewy i tak się zastanawiałam jak je obrać, więc dziękuję za przydatną informację. Przetestuję Pani sposób.

    Polubienie

    1. Ank-a ciekawa jestem czy mój sposób na brzoskwinie się sprawdził?!
      Niestety ale ja nie posiadam takiego palnika jak Ty i używam do tego gorącej wody, by pomidorka obrać.
      Pozdrowionka.

      Polubienie

  2. Dziękuje Ci kochana za dobre, jak zwykle zresztą , rady. Brzoskwiń nie umiałam obierać wiec na pewno skorzystam. Słonka Ci życzę.

    Polubienie

    1. Jeśli tylko mogę, zawsze służę dobrą radą Loteczko. A jeszcze troszku ich mam, więc spoko – nie zostawię Was … :))Cieplutko pozdrawiam, wraz z ogromnym słońcem.

      Polubienie

  3. Mąż zawsze obiera skórkę z brzoskwini, bo nie lubi jej omszałości. Ja w ogóle nie jadam brzoskwiń, więc mnie one nie obchodzą. Za to często obieram pomidory, upraszczam sobie robotę, bo nabijam na widelec i polewam wrzątkiem. Papryki nie obieramy, choć bardzo dużo jej zjadamy.Dowcip przedni;))Uściski.

    Polubienie

    1. Popatrz Aniu, jak to człowiek przez całe życie się uczy. Nie wpadłabym na ten pomysł z tym pomidorem 🙂 A pośmiać się w tym naszym życiu, od czasu do czasu też potrzeba … hihihiCieplutko pozdrawiam.

      Polubienie

      1. Tej sztuczki nauczyła mnie kuzynka męża z Gdańska, ona nigdy nie jadła pomidorów ze skórką, bo jest ciężkostrawna. W Bułgarii nasza gospodyni prawie codziennie robiła do obiadu paprykę na grillu.Pozdrawiam.

        Polubienie

        1. Ja też zawsze obieram skórkę z pomidorów, od czasu jak mi skórka stanęła w żołądku. A teraz, skoro mi powiedziałaś o tak prostym sposobie jej zdjęcia, nie omieszkam tak robić – dziękuję.Cieplutko pozdrawiam.

          Polubienie

  4. Jagus Ty zawszze znajdziesz wiele ciekawostek kulinarnych i nie tylko. Pomidory zawsze obieram ze skórki ale o brzoskwiniach nie wiedziałam …dzieki buźka

    Polubienie

    1. No widzisz Koniczynko, jakiego smaka nam zadała Eremi tym brzoskwiniowym winkiem. Teraz będzie ono za mną chodzić, do czasu gdy brzoskwinie na działce będą … hahaha …Cieplutko pozdrawiam.

      Polubienie

  5. JaGusiu, czasem w programach kulinarnych widziałam zapiekaną paprykę, była bardzo polecana, ale jeszcze takiej nie robiłam.Ja też mam zestaw nożyków kuchennych i zawsze interesuję się nowinkami kuchennymi, które mogą ułatwić nam pracęJaGuś pozdrawiam cieplutko i życzę Ci dobrych, spokojnych dni w tym tygodniu.

    Polubienie

    1. Nawet wskazane jest – co tu zrobić, żeby się nie narobić- w kuchni oczywiście. Ja też bardzo lubię dowiadywać się co raz, o czym nowym.Cieplutko pozdrawiam.

      Polubienie

      1. Trzeba sobie ułatwiać życie w kuchni:)Nasza psinka w lipcu skończy 6 lat. Tak bardzo przyzwyczailiśmy się do niego. jest członkiem naszej rodziny i jeśli się gdzieś wybieramy to zawsze staramy się, żeby był z nami.Pozdrawiam milutko JaGuś.

        Polubienie

        1. Majko też tak uważam, że trzeba sobie pracę w kuchni ułatwiać, wtedy będziemy mieli więcej czasu na inne przyjemności … :)A jakże, nasz jamnior – też był pełnym członkiem rodziny, i w naszej pamięci do dzisiaj trwa …Cieplutko pozdrawiam.

          Polubienie

  6. Zaprawiłam kiedyś kilkadziesiąt słoików tak obranych połówek brzoskwiń, ale nikt nie chciał ich jeść…. Zrobiłam z nich doskonałe wino!!!

    Polubienie

    1. Jakże Eremi naroiłaś smaka mi i Koniczynce, na to winko z brzoskwini. Na razie trzeba będzie się obejść tylko smakiem. :))Cieplutko pozdrawiam.

      Polubienie

    1. Oczywiście nie do wszystkiego tę skórkę trzeba zapiekać, ale w niektórych potrawach, papryka wręcz tego wymaga …Cieplutko pozdrawiam.

      Polubienie

    1. Uzasadnione witaminki pod skórką, i owszem. Ale nie zawsze ta skórka zgadza się z potrawą w jakiej ma być … Jednak jeśli nie ma potrzeby, jestem za skórką i witaminkami pod nią. :)A humor, mnie też się podoba.Cieplutko pozdrawiam.

      Polubienie

Skomentuj

Wprowadź swoje dane lub kliknij jedną z tych ikon, aby się zalogować:

Logo WordPress.com

Komentujesz korzystając z konta WordPress.com. Wyloguj /  Zmień )

Zdjęcie z Twittera

Komentujesz korzystając z konta Twitter. Wyloguj /  Zmień )

Zdjęcie na Facebooku

Komentujesz korzystając z konta Facebook. Wyloguj /  Zmień )

Połączenie z %s