Brukselka w śmietanie


Obok kalafiora brukselka jest najnowszą i najbardziej dziwną formą botaniczną z rodziny kapustnych. Niemniej uprawiana jest od stuleci w Belgii, gdzie powstała i skąd wzięła nazwę
(od stolicy – Brukseli). Jadać ją można przez cały rok, świeżą lub mrożoną (świetnie znosi zamrożenie). Brukselka ma też swoje wady.

Pierwsza – to żywieniowa. Jest kwasotwórcza (-13), zresztą jedyną wśród kapustnych. Ale równie kwasotwórcze jest np. białe pieczywo  (od -10 do -12).
Druga
bardzo poważna wada to to, że usunięcie nadpsutych listków zewnętrznych z 1 kg jej główek, wymaga troszku czasu i pracy. Dlatego też, mrożona brukselka, jest droższa.

Danie, które dzisiaj przygotowałam świetnie nada się np. na kolację.


BRUKSELKA W ŚMIETANIE   
Składniki: (na 4 osoby)
kilogram brukselki mrożonej (2 paczki), spora cebula, 200 ml śmietanki, szklanka bulionu warzywnego lub mięsnego, 1,5 łyżki mąki, 3 jajka na twardo, natka pietruszki, łyżka masła, sól, pieprz cukier.

Przygotowanie:
 Brukselkę rozmrozić, oczyścić ze zwiędniętych liści i umyć. Cebulę drobno posiekaj, zeszklij (nie rumieniąc) na rozgrzanym maśle, dodaj brukselkę i smaż przez 5-7 minut, często mieszając. Dolej do garnka bulion, może być z kostki, a gdy się zagotuje, dopraw solą (jeśli jest taka potrzeba), pieprzem i cukrem. Gdy będzie miękka, dodaj śmietanę rozrobioną z mąką. Zagotuj.

Podawaj posypaną siekanymi jajkami na twardo i natką.

Podobny link:

Brukselka – miniaturowa kapusta

Autor: JaGa Opublikowano: Listopad 17th, 2014

Brukselka – miniaturowa kapustaNajmłodsza, najsmaczniejsza i najmniejsza z kapust. Nazwę zawdzięcza belgijskim hodowcom. Tak właściwie to prawdziwe imię brukselki brzmi „kapusta brukselska i jest skrzyżowaniem jarmużu i kapusty. Pochodzi z Belgii, gdzie uprawiano ją już od wieków. A nazwa jej jest ściśle powiązana ze stolicą Belgii – Brukselą. Odgrywa ważną []

Surówka brukselkowa pyszna i zdrowa

Autor: JaGa Opublikowano: Styczeń 21st, 2015

Surówka brukselkowa pyszna i zdrowa

Witajcie moi drodzy po dłuższej przerwie, podczas której wcale nie próżnowałam tylko nowy blog założyłam. A o czym on będzie, to sami zobaczcie klikając w tego linka http://pomysly.blog.onet.pl/  Ja jestem bardzo zadowolona, bo dzięki moim poszukiwaniom zaczęłam uczyć się haftowania-wyszywania i mam nadzieję, że coś z tego []

31 myśli na temat “Brukselka w śmietanie

  1. Witaj, świetnie, że dzisiaj na tapecie coś fajnego! Jutro mamy gości i czymś można ich zadziwić! JaGa, nie było mnie przez chwilę, ale widzę, że w samą porę trafiłam na super danie! Część z potrzebnych produktów już mam a resztę jutro rano dokupi synowa i huuuuurrra, mamy wyżerkę – dzięki!!! Pozdrawiam serdecznie.

    Polubienie

  2. Niestety, w moim domu tylko ja bardzo lubię brukselkę, nikt poza mną nie chce jej jeść i nie wiem, dlaczego. Jeśli ją zrobię, to tylko jedną porcję.Wiosennie pozdrawiam.

    Polubienie

    1. Jeden plus z tego masz, że tylko Ty Aniu ją lubisz – o wiele mniej masz obierania jej. U mnie mąż cały czas mnie do niej przekonuje, i nawet nie powiem, czasami i mi zasmakuje … :)Cieplutko i równie wiosennie pozdrawiam.

      Polubienie

      1. Przez tę Twoją brukselkę zrobiłam dzisiaj gołąbki ze zwykłej kapusty. Sama sobą się zachwycam, że jestem taką mistrzynią w przyrządzaniu gołąbków. Synowi już zawieźliśmy sześć sztuk, teraz mąż podgrzewa sobie na kolację i pachnie w całym domu;))Buziaczki.

        Polubienie

        1. Anulko, przecież nie może być inaczej – wszak Ty jesteś mistrzynią w robieniu gołąbków – nigdy w to nie wątpiłam …Cieplutko pozdrawiam.

          Polubienie

          1. Dla mnie najważniejsze, że nawet gdy dodam mięso wieprzowe zamiast drobiowego, to nie rośnie mi cukier, bo jednak mięso w gołąbkach się gotuje a nie piecze. Poza tym nie wzrasta mi waga.Gorąco pozdrawiam.

            Polubienie

            1. Ja osobiście za gołąbkami przepadam, jest to jedno z moich ulubionych dań. To nic, że przy ich robieniu jest troszku więcej pracy, ale póżniej jaka uczta dla brzucha … :))Pozdrawiam serdecznie.

              Polubienie

    2. Dlaczego nie lubią ? Oto jest pytanie … :)) Ale ja Ci Aniu na nie odpowiem, bo brukselkę albo się lubi, albo nie – już wiesz ? -:))A po drugie, to przygotowując jedną porcję, tylko dla siebie, to i o ile mniej masz pracy przy jej obieraniu …Cieplutko pozdrawiam.

      Polubienie

  3. Niam Brukselka. Zamrożoną zaparzam wodą i odlewam, potem , zalać nowym wrzatkiem z dodatkiem soli cukru do smaku i odrobiny mleka, ja jak mleka nie mam dodaję mleko albo smietankę do kawy, i trochę masła. Brukselka ma być ledwie przykryta, i pilnuję by byla jeszcze aldente. Wode nie wylewam ,zostawiam trochę w niej brukselki i miksuje blenderem . Mam z tego pyszną zupe krem podaję ją z grzankami. Tak robię takze kalafior. Polecam

    Polubienie

    1. No i Uleczko narobiłaś mi apetytu tym swoim przepisem na tę brukselkę. I chyba zacznę za nią przepadać, chociaż do tej pory za nią nie przepadam … dzięki.Cieplutko pozdrawiam

      Polubienie

  4. sa tacy co nie lubia brukselki , ja kilku lat dopiero ja jem i mi smakuje. Barzdo dobra jest z bułką tarta zeszklona na maśle…Ale tego sposobu nie znam musze wypróbowac…miłego dnia

    Polubienie

  5. sa tacy co nie lubia brukselki , ja kilku lat dopiero ja jem i mi smakuje. Barzdo dobra jest z bułką tarta zeszklona na maśle…Ale tego sposobu nie znam musze wypróbowac…miłego dnia

    Polubienie

    1. Jakoś za nią zbytnio nie przepadam, ale tolerancyjnie się do niej zachowuję, i nie powiem żebym jej tak całkiem nie lubiła …Cieplutko pozdrawiam.

      Polubienie

  6. Ja osobiście nie lubię brukselki .Ten smak mnie męczy…mdli…Ale córka i mąż tak.Dlatego jak coś robię z brukselka to mam nieciekawą minę hiihihihihi..Ale to co serwujesz z pewnością jest smaczne::)Pozdrawiam danka

    Polubienie

  7. Przepis brzmi bardzo smakowicie. Wprawdzie mam ograniczenia w jedzeniu kapusty i pochodnych /w tym brukselka/ , ale niewielka ilość napewno nie zaszkodzi. Pozdrawiam, Marylko 🙂

    Polubienie

    1. Z Brukselą to na pewno związek ona i ma, a co do UE, to chyba tez, przecież zna ją już cały świat (chyba) – to dopiero zawojowała nas …:))Cieplutko pozdrawiam.

      Polubienie

  8. Uwielbiam brukselkę… najbardziej taką z wody polaną masełkiem z bułką tartą… albo ugotowaną i podsmażoną z pomidorami i wędzonką… w zupie jarzynowej musi być obowiązkowo. Potrafię na kolację ugotować sobie paczkę i ją zjeść. Dodaję też do zapiekanki :-)Aż wierzyć mi się nie chce, że żadnej brukselkowej propozycji u mnie nie ma (no może poza zieloną zapiekanką), trzeba to nadrobić ;-)Pozdrawiam JaGo cieplutko… wiosna idzie, wiosna – wczoraj było przepięknie, a i dziś już od 7 rano świeci piękne słońce.

    Polubienie

    1. I bardzo dobrze, iż wiosna nadchodzi, wszak tak bardzo na nią czekamy. U mnie też zaczyna się robić wiosennie …No właśnie, też się zdziwiłam, gdy napisałaś, że nie napisałaś jeszcze o swojej brukselce … :))Cieplutko pozdrawiam.

      Polubienie

  9. niestety, ja mam tylko jeden możliwy komentarz odnośnie brukselki i brzmi on … bleeeeeeeeeeeeeeeeeeee ;))nie mogę się przekonać do tego smaku :/

    Polubienie

    1. 30-ileś osobiście przyznam, że ja też za nią nie przepadam, ale jej wielkim zwolennikiem jest moja druga połowa. A jak ją już przygotuję, tyle nad jej obieraniem się napracuję, to nie wypada i mi jej nie zjeść … :)))Cieplutko pozdrawiam

      Polubienie

Skomentuj

Wprowadź swoje dane lub kliknij jedną z tych ikon, aby się zalogować:

Logo WordPress.com

Komentujesz korzystając z konta WordPress.com. Wyloguj /  Zmień )

Zdjęcie z Twittera

Komentujesz korzystając z konta Twitter. Wyloguj /  Zmień )

Zdjęcie na Facebooku

Komentujesz korzystając z konta Facebook. Wyloguj /  Zmień )

Połączenie z %s