CUKRZYCA


Zaburzenia przemiany węglowodanowej, stanowiące istotę cukrzycy, spowodowane są bezwzględnym lub względnym niedoborem insuliny. Wyrównanie tych zaburzeń pozwala utrzymać sprawność ustroju, eliminuje niebezpieczeństwo powikłań oraz opóźnia rozwój zmian w układzie naczyniowym i nerwowym. Leczenie cukrzycy jest złożone i obejmuje stosowanie odpowiedniej diety, insuliny i
(lub) doustnych leków przeciwcukrzycowych. W lekkich zaburzeniach przemiany węglowodanowej, kiedy względny niedobór insuliny jest nieduży, wyrównanie można uzyskać za pomocą samej diety. W takich przypadkach uzasadnione jest stosowanie środków roślinnych jako leczenie uzupełniające.


Ziołolecznictwo
Mieszanka ziołowa –
zmieszać 50 g liści orzecha włoskiego, 50 g liści borówki czarnej, 25 g ziela serdecznika i 25 g liści pokrzywy. Zalać 3 łyżeczki ziół 2 szklankami wrzątku i trzymać na małym ogniu pod przykryciem 20 minut. Odstawić na 5 minut, przecedzić i pić w trzech porcjach w ciągu dnia.

Odwar ze strąków fasoli –
3-4 łyżki rozdrobnionych strąków zalać 2 szklankami ciepłej wody. Odstawić na parę godzin by spęczniały, potem gotować pod przykryciem przez 3 minuty. Odstawić na 15 minut i przecedzić. Pić trzy razy dziennie po 1/2 szklanki między posiłkami.

Odwar ze znamion kukurydzy – dwie łyżki znamion (wąsów) zalać 2 szklankami letniej wody. Ogrzewać do wrzenia i gotować pod przykryciem 3 minuty. Odstawić na 15 minut i przecedzić. Pić po 1/2 szklanki trzy razy dziennie między posiłkami.
Susz pokrzywy, szałwii lub czarnej jagody – zemleć liść pokrzywy zwyczajnej lub liść szałwii albo liść czarnej jagody. Pół łyżeczki jednego z ziół zażywać trzy razy dziennie i popijać zimną wodą.

Dieta
Dieta w cukrzycy
powinna uwzględniać przewagę warzyw, zwłaszcza surówek, nad węglowodorami i białkami. Chude mięso, ryby, drób, do tego razowe pieczywo, pumpernikiel w jadłospisie diabetyka znajdować muszą się na stałe. Skutecznie obniżają poziom cukru we krwi cebula, czosnek, seler, por, czarne jagody, borówki brusznice, truskawki.

Kąpiel
Zmieszać po 100 g liści czarnej jagody, liści pokrzywy, strąków fasoli, ziela dziurawca i liść mięty. Zalać 5 litrami wrzątku i krótko zagotować. Przecedzić o przelać do wanny z ciepłą wodą. Czas trwania kąpieli 20 minut. Powtarzać co drugi dzień. Kuracja  2-tygodniowa.

Źródło: „Medycyna naturalna DZIENNIK ZDROWIA” – Andrzej Żak.

Andrzej Żak specjalizuje się w chińskiej terapii pranicznej oraz medycynie tybetańskiej. Ma szczególny dar widzenia pozaoptycznego, pozwalający określić schorzenia pacjenta na podstawie zaburzeń energetycznych. Stawia diagnozę w oparciu o metody badania pulsu i języka. Studiując przez wiele lat chińską medycynę alternatywną (przebywał w Azji Środkowej), metody te doskonalił zarówno w praktyce, jak i teoretycznie.

6 myśli na temat “CUKRZYCA

  1. Bardzo serdecznie dziękuję za dobre rady, bo właśnie cukier mi trochę podskoczył. Stosuję dietę i chlebka nie jem, tylko jakiś suchy w plasterkach maż kupuje. Gotuję na parze, nawet musiałam garnek nowy kupić, bo stary był brzydki. Chodzę na basen prawie codziennie, więc mam nadzieję, że pokonam tę nadwyżkę. Całuski dla Ciebie za szybką reakcje.

    Polubienie

    1. Loteczko wiem, że dużo Ci o niej nie napisałam, ale to co się wywiedziałam, to i napisałam. Widzę, że wydałaś prawdziwą wojnę chorobie tej, życzę więc powodzenia. I tak trzymaj dalej, bo to jest ważne, nie dać się !Cieplutko pozdrawiam.

      Polubienie

  2. Jaguś, na temat cukrzycy, a szczególnie tego, co powinno się jeść, jestem ekspertem. Mam mnóstwo broszurek z różnymi radami, choć nie ma tam niczego o ziołach, więc chętnie skorzystam z Twoich przepisów.Uzupełnię, że powinno się jeść tylko chleb żytni, żaden razowy ani pumpernikel. Chleb nie powinien mieć domieszki mąki pszennej.Pozdrawiam w sobotę i życzę miłego weekendu.

    Polubienie

    1. Oczywiście Aniu, że ja do Ciebie to nie mam się z czym równać co do wiadomościach w temacie cukrzycy.A o tym pumperniklu, to nie ja tylko A. Żak tak napisał, jakby co … :))Cieplutko pozdrawiam,

      Polubienie

Skomentuj

Wprowadź swoje dane lub kliknij jedną z tych ikon, aby się zalogować:

Logo WordPress.com

Komentujesz korzystając z konta WordPress.com. Wyloguj /  Zmień )

Zdjęcie z Twittera

Komentujesz korzystając z konta Twitter. Wyloguj /  Zmień )

Zdjęcie na Facebooku

Komentujesz korzystając z konta Facebook. Wyloguj /  Zmień )

Połączenie z %s