Mazurek orzechowy


To znakomite ciasto piecze się wprawdzie raz w roku i dekoruje się z barokowym przepychem, ale w wersji skromniejszej, bez lukrowanych ozdób, może być podawane do poobiedniej niedzielnej kawy.

   Orzechowe ciasta dobrze jest podawać następnego dnia po upieczeniu. Mają wówczas szczególnie intensywny smak i aromat.

mazurek orzechowy_2

Mazurek orzechowy


Składni ciasta:

  • 250 g masła schłodzonego i pokrojonego w drobną kostkę
  • … 120 g cukru pudru, przesianego
  • … 1 opakowanie cukru waniliowego
  • … 400 g mąki krupczatki, przesianej
  • … 1 jajko, 4 żółtka (przypominam, że białka możemy zamrozić, i później użyć do panierki lub zrobić bezy, a jeszcze lepiej – tort Pawłowej, o którym napiszę oddzielną notkę)
  • … 50 g mielonych migdałów.

Masa orzechowa:

  • … 200 g wyłuskanych orzechów włoskich, zmielonych
  • … 200 g cukru pudru, 100 g masła
  • … 3 jajka, żółtka oddzielone od białek
  • … 1 łyżka świeżo wyciśniętego soku z cytryny
  • … 1/2 szklanki śmietanki 18%
  • … 1/2 laski wanilii, 25 ml brandy
  • … 3 łyżki cukru pudru, 2 łyżki soku cytrynowego na lukier,
  • … słoik dżemu morelowego
  • … kilkanaście połówek orzechów i kilka pasków kandyzowanej skórki pomarańczowej do dekoracji.

Przygotowanie:


1.
Masło utrzeć z cukrem, cukrem waniliowym i dodawanymi stopniowo żółtkami. Gdy powstanie puszysty krem, wbić jajko całe, wsypać migdały i ucierać jeszcze przez 2-3 minuty, Wsypać mąkę, starannie wymieszać i  wyłożyć ciasto do salaterki. Wstawić na 1 godzinę do lodówki.


2.
Przygotować teraz masę orzechową. Wlać do rondelka śmietanę, wrzucić do niej pokrojoną drobno wanilię i zagotować. Wyłowić wanilię, wsypać zmielone orzechy. Podgrzać masę na małym ogniu, ciągle mieszając, by nie przywarła do dna rondelka. Gdyby zbyt mocno zgęstniała, wlać jeszcze 2-3 łyżki śmietanki lub mleka. Kiedy na powierzchni masy orzechowej zaczną pojawiać się bąbelki, dodać masło, starannie wymieszać i wbijać po jednym żółtku. Podgrzewać, ciągle mieszając, przez 2 minuty. Odstawić z ognia.


3.
Z białek ubić pianę, wsypywać stopniowo cukier puder i ubijać tak długo, aż będzie sztywna i lśniąca. Wlać sok cytrynowy, ubijać jeszcze przez chwilę.


4.
Do masy orzechowej włożyć pianę, ustawić rondelek na małym ogniu i – mieszając – zagotować (masa uniesie się w rondelku). Szybko zdjąć z ognia. Wlać brandy, wymieszać i ostudzić.


5.
Rozgrzać piekarnik do 180 st.C. Wyłożyć prostokątną blachę pergaminem do pieczenia. Z ciasta rozwałkować dwa prostokąty o grubości 5 mm. Ułożyć na blasze i piec 15-20 minut. Złociste, ale nie przyrumienione wyjąć i ostudzić.


6.
Smarować ciasto dżemem morelowym, przykryć grubą warstwą masy orzechowej. Wyrównać nożem powierzchnię. Z soku cytrynowe i cukru pudru ukręcić biały lukier. Rozsmarować na masie orzechowej i dekorować orzechami, skórką pomarańczową.

Wesołego Alleluja …

Tort Pawłowej

Autor: JaGa Opublikowano: Kwiecień 17th, 2011

Tort Pawłowej

Dzięki masie bezowej jest kruchy i niezwykle lekki, a mus owocowy z alkoholem sprawia, że tort zachwyca finezją smaku, podobnie jak taniec słynnej baletnicy. Zanim jednak napiszę o torcie, warto wspomnieć o samej Annie Pawłowej i jej drodze do kariery (pójdę na skróty). Anna Pawłowa urodziła się ostatniego dnia stycznia 1881 []

Źródło:
„Jedno smaczne danie – 400 przepisów z całego świata” – Przegląd Reader’s Digest, Warszawa 1998

Zapisz

18 myśli na temat “Mazurek orzechowy

  1. Lubię tu spacerować i ściągać smakołyki , za co z góry dziękuję ma Wielkanoc upiekę mazurka pozdrawiam Babciu serdecznie:)

    Polubienie

    1. Basiu a spaceruj sobie tutaj tyle, ile tylko chcesz 🙂
      Wybieraj, ściągaj, kopiuj i gotuj… z dobrym skutkiem – oczywiście.
      Bardzo mnie to cieszy 🙂
      Pozdrawiam serdecznie.

      Polubienie

  2. witam!!Spośród wielu przepisów na mazurek wielkanocny ten wydaje mi się najsmaczniejszy i od razu przypadł mi do gustu…jednak mam pytanko, bo napisałaś Babciu że z ciasta rozwałkować dwa prostokąty, i tu się pogubiłam, ponieważ zastanawiam się po co…czy piec je osobno i potem jak na jeden nałożę masę i przykrywam tym drugim?? czy to może mają wyjść dwa mazurki?? proszę o komentarz, z góry dziękuję:))

    Polubienie

    1. A wiesz,że ten mazurek, też przypadł mi do gustu, i poczułam jego smak gdy przepis na niego znalazłam w książce. Postanowiłam go też zrobić na święta. Ponieważ żywo go zerżnęłam z księgi, atak było i jest w niej napisane (sprawdzałam dwa razy, czy aby dobrze przepisałam, ale okazało się, że dobrze). Ponieważ będę go też robiła, więc zrobię go tak:- upiekę te dwa prostokąty, a potem na pierwszy nałożę dżem morelowy, masę orzechową, wyrównam. Potem znowu masę cytrynową, wyrównam i rozsmaruję, wyłożę lukier, a wierzch udekoruję orzechami i skórką pomarańczową.Myślę, że będzie dobrze, a jak Ty myślisz ??Te wszystkie przepisy potrzebują zawsze jeszcze, swojej inwencji i pomysłuCieplutko pozdrawiam i życzę zdrowych i wesołych świąt.

      Polubienie

  3. Chyba jednak kupię takie ciasto w piekarni i to jedynie dla rodziny, bo gdybym sama piekła, nie oparłabym się pokusie, aby go nie skubnąć.Buziaczki.

    Polubienie

    1. Zastanawiałam się, czy my niby „starsze gospodynie” tak dokładnie o wszystkim wiemy – zapewne nie …:) Więc i nam też to nie zaszkodzi.Cieplutko pozdrawiam.

      Polubienie

  4. Nie jestem specjalistką od pieczenia ciast, niestety…. Z mazurków najbardziej pamiętam te, które piekła moja Mama. Najlepszy to z masą kaimakową oraz własnie orzechowy :)))

    Polubienie

  5. Kochana post gotowy. Zaraz publikuję i polecam , a mazurek wygląda wspaniale , ale niech sobie i tak nie będe jadła przed tortem Pawłowej..

    Polubienie

    1. Nie spodziewałam Andante, że tak szybko się uwiniesz – chwała Ci za to!Mazurek zapewne jest też pyszny, ale tort Pawłowej – to jest dopiero to !Cieplutko pozdrawiam.

      Polubienie

    1. A wiesz Margarytko, ja też za mazurkami nie przepadam …Jednak gdy go znalazłam w książce, od razu pomyślałam, że wart jest zachodu.Cieplutko pozdrawiam.

      Polubienie

Skomentuj

Wprowadź swoje dane lub kliknij jedną z tych ikon, aby się zalogować:

Logo WordPress.com

Komentujesz korzystając z konta WordPress.com. Wyloguj /  Zmień )

Zdjęcie z Twittera

Komentujesz korzystając z konta Twitter. Wyloguj /  Zmień )

Zdjęcie na Facebooku

Komentujesz korzystając z konta Facebook. Wyloguj /  Zmień )

Połączenie z %s