Tort Pawłowej


Dzięki masie bezowej jest kruchy i niezwykle lekki, a mus owocowy z alkoholem sprawia, że tort zachwyca finezją smaku, podobnie jak taniec słynnej baletnicy.

Zanim jednak napiszę o torcie, warto wspomnieć o samej Annie Pawłowej i jej drodze do kariery (pójdę na skróty).

Anna Pawłowa urodziła się ostatniego dnia stycznia 1881 roku na przedmieściach St. Petersburga. Pewnego dnia mama zabrała małą Anuszkę do Teatru Maryjskiego na przedstawienie baletowe „Śpiąca królewna”.

Wtedy właśnie dziewczynka postanowiła niezłomnie, że kiedyś to ona zatańczy tak jak piękna księżniczka Aurora.

I tak też się stało, chociaż troszku to jeszcze trwało, zanim stała się sławna na cały świat. Pawłowa przemierzyła całą Europę i obie Ameryki. Dotarła także do Australii. Wystąpiła tam w głównej roli w „Jeziorze Łabędzim”. Oglądającej ją publiczności brakowało tchu.

 


Uwieczniona przez tort 
Jednym z widzów był mistrz sztuki cukierniczej. Zachwycony lekką i zwiewną jak obłok tancerką, stworzył deser zwany Tortem Pawłowej. To arcydzieło cukiernicze tak spodobało się klientom, że stało się, obok serników australijskich, powszechnie znane i lubiane.

tort.P.Kasia,bl_2


Złocista beza jest krucha na zewnątrz, ale miękka w środku. Swą gąbczastą, jedwabistą fakturę zawdzięcza domieszce octu i mąki kukurydzianej. Nie bez wpływu na jej charakter pozostaje także stosunkowo krótki czas pieczenia, dzięki czemu wnętrze deseru jest lekko wilgotne. Świeże, soczyste owoce egzotyczne nie stanowią tylko dekoracji. Ich orzeźwiający smak przełamuje bowiem słodycz bezy.

Fotki tortu, które widzicie przysłała mi jedna z moich drogich czytelniczek Katarzyna Konik-Attar

Kasiu bardzo dziękuję!!!

Przygotowanie: 30 minut
Pieczenie: 1 godzina
Porcja: 310 kalorii
Na 8 porcji

Składniki:  
Beza:
4 białka, 3/4 szklanki cukru pudru, opakowanie cukru waniliowego, łyżeczka octu winnego, łyżeczka mąki kukurydzianej.

Nadzienie i dekoracja: – 1 i 1/2 szklanki śmietany kremówki, 4 łyżki cukru pudru, łyżka likieru pomarańczowego, grejpfrut, pomarańcza, banan, kiwi, karambola, mango, łyżka likieru wiśniowego, 8 łyżek konfitury malinowej.

 Przygotowanie:
Beza:
białka ubić na sztywno, stopniowo wsypywać cukier puder. Dodać cukier waniliowy, ocet i mąkę, wymieszać. Blachę wyłożyć papierem do pieczenia. Na papierze uformować krążek o średnicy 20 cm. Rozsmarować pianę tak, by brzegi były nieco wyższe niż środek.

Piec 1 godzinę w temperaturze 150 st.C. Jeśli w piekarniku gazowym temperatura przekroczy 150 stopni C, należy na chwilę otworzyć drzwiczki. Bezę pozostawić w piekarniku do wystygnięcia (ok. 1,5 godziny).

Nadzienie: schłodzoną śmietanę ubić na sztywno z cukrem pudrem i likierem pomarańczowym. Owoce oczyścić, pokroić na kawałki. Pomarańcze i grejpfruty podzielić na cząstki. Konfiturę podgrzać, przetrzeć przez sitko, wymieszać z likierem wiśniowym.

Środek bezowej miseczki smarujemy podgrzaną konfiturą. Potem wkładamy na przemian warstwę owoców i bitej śmietany. Wierzch tortu można polać pozostałą konfiturą.

Więcej informacji z życia Anny Pawłowej znajdziecie u Madame Andante, właśnie tu: Andante i Anna Pawłowa

Źródło – „Moje Gotowanie”, kwiecień 2001 nr 4 (77)

Uwaga ! Ponieważ osobiście tego tortu Pawłowej nie robiłam, a to co o nim napisałam, żywo z gazetki nadałam, wnoszę drobną poprawkę. Jedna z moich blogowych przyjaciółek – Margarytka, która jest mistrzynią w kuchni – zrobiła taką uwagę, o czym śpiesznie donoszę …

„piekarnik należy nagrzać do 180 stopni, wstawić bezę i po 5 minutach zmniejszyć temperaturę do 150 stopni, a nawet 130. Wtedy zrobi się skorupka, a w środku zostanie lekko ciągnąca. Piekę bezy często, tort Pavlowej uwielbiam, przetestowałam wiele sposobów i tak upieczona beza smakuje rewelacyjnie”.
Teraz … to musi się udać !!!

 CZAJKOWSKI – „Jezioro Łabędzie”
a to musicie zobaczyć sami, niemożliwe, a jednak …
P.I.CZAJKOWSKI – „Jezioro Łabędzie” , Balet

Zapisz

30 myśli na temat “Tort Pawłowej

  1. JaGo droga, ostatnio robilam Pavlova. Tort wspanialy, choc wiele na raz sie nie zje… Za to zdjecie ladniejsze moge Ci podeslac jesli bys sobie zczyla. 🙂
    No i mam nadzieje ze w przeciagu trzech lat zdazylas juz wyprobowac ten przepis?? 😉
    Pozdrawiam cieplutko

    Polubienie

    1. Kasiu oj, chętnie wkleję Twoje zdjęcie i podam Ci mój adres mailowy – z góry dziękuję.
      marylkadan@wp.pl
      Oczywiście, kiedyś raz robiłam ten tort, jest bardzo smaczny i bardzo słodki i całkiem zapomniałam, że trzeba mu zrobić fotkę.
      Proszę o podesłanie zdjęcia 🙂
      Pozdrawiam serdecznie.

      Polubienie

  2. Zawsze, kiedy budzę się rano zaczynam dzień od kubka kawy, a przy niej włączam komputer by sobie coś poczytać, coś skomentować, kogoś odwiedzić. Jak zgłodnieję, a kawa już wypita, to idę sobie robić śniadanie zastanawiając się, no właśnie, co by tu zrobić? Dziś się nie zastanawiam. Trochę przypadkowo wpadłem na tę przepięknie skomponowaną stronę i dostałem wytyczne na śniadanie razem z kawałkiem lekko strawnej historii.

    Dzięki

    Ahoj:)

    Polubienie

    1. Kapitanwien witam i dziękuję za wizytę.
      Ja swój poranek zaczynam od papierosa – niestety, a dopiero później popijam kawkę siadając co komputerka.
      A ja lubię takie przypadki… :))

      Pozdrawiam serdecznie.

      Polubienie

  3. do sonatina: oczywiście, że jest coś takiego jak TORT PAWŁOWEJ. mieszkałam jakiś czas w Australii i tam jest to ich jeden z ich ulubionych deserów, nazwany tak na cześć baletnicy!

    Polubienie

  4. Blog ładnie pisany, przepisy ciekawe, dobrze skomponowane… Tylko ten tort Pawłowej! Sorry, ale nie ma czegoś takiego… Oryginalna nazwa to „tort Pavlova”. Ponieważ tak dużo wysiłku włożyłaś, żeby zachęcić łakomczuchów do przygotowania tego wspaniałego deseru, zrób jeszcze jeden mały kroczek i popraw… Tort Pavlova!Pozdrawiam sympatyczną gosposię :-))))

    Polubienie

    1. Sonatinko, dziękuje za uznanie. Nie wiem czy zauważyłaś, iż ten przepis przepisałam z gazety – „Moje Gotowanie”, i jest o tym w tym poście napisane.Przepraszam, że nie poprawię nazwy, gdyż tak było w oryginale napisane – więc wybacz mi …Serdeczności zostawiam.

      Polubienie

  5. Witaj JaGo! Spokojnych Swiat Wielkiej Nocy. Wlasnie na nie zrobilam ten tort i to tak, jak bylo w przepisie – wyszedl znakomity,pozdrawiam slonecznie i bardzo goraco.

    Polubienie

    1. Katarzyno ja też życzę Ci zdrowych i wesołych świąt oraz mokrego poniedziałku.A wiesz, że ja też się pokusiłam na tego torta, i też wyszedł super, ostało się po nim tylko … lizanie paluszków …:}}}Cieplutko pozdrawiam.

      Polubienie

  6. Podczas czytania zrobiło mi się tak słodko, że chyba sobie daruję ten tort, jednak powiedz mi, co to jest karambola, bo co to jest karambol, to wiem, ale to chyba dwie różne rzeczy.Buziaczki przesłodzone tortem Pawłowej.

    Polubienie

    1. No to mi też się słodko zrobiło po buziaczkach przesłodzonych tortem Anny Pawłowej, ale i tak tego tortu sobie zrobię, żeby już całkiem poczuć się dosłodzona.Już Ci moja droga piszę o tej KARAMBOLI (fajna nazwa, chociaż wcale nie boli).KARAMBOLA – pochodzi z Indonezji, inaczej nazywana jest gwiaździstym owocem, bo po pokrojeniu w plasterki, wygląda jak złociste gwiazdki. W Polsce w sprzedaży występuje od jesieni do wiosny, kolor żółtawy lub lekko pomarańczowy. Owoce mają słodko-kwaśny, soczysty, chrupiący miąższ bez włókien. Może służyć do dekoracji potraw lub stanowi dodatek do surówek, sałatek, można również podawać z mięsem lub rybami. Można suszyć i kandyzować.Są także i cierpkie odmiany, które świetni nadają się na pikle, sosy, dżemy a także do produkcji wina.Cieplutko pozdrawiam.

      Polubienie

  7. Musze Ci napisac Jagódko , ze juz piekłam kilka razy ten tort,jest pyszny!! ale niestety czesto zapada sie srodek i w ta dziure wkładam smietane a na to owoce…chociaz nie ma pieknego wygladu ale jest przepyszne i kaloryczne.

    Polubienie

    1. Basiu jak widać, to jak coś jest pyszne to i wygląd nie jest tak konieczny aby ze smakiem zjeść, i powtórkę jeszcze nawet się robi – a co tam, pyszności ty moje …:)Cieplutko pozdrawiam.

      Polubienie

    1. Melodia nie tyle co piękna, ale cudna. Eu, no nie żartuj, że dla Ciebie zrobienie tego tortu jest za trudne, nie może być …:)Cieplutko pozdrawiam.

      Polubienie

  8. jejku, tyle pyszności a ja mogę najwyżej żytniego chlebka i to nie za wiele, bo cukier się rozregulował. Za to moja Rodzinka uwielbia słodycze, torcik bezowy także. Pozdrawiam w ciepły dzionek.

    Polubienie

  9. Witaj 🙂 Dobry tort, nie jest zły- ale nie dla mnie- słodkości stanowczo- nie. Piekę dla domowników i gości, bo bardzo lubią.Moje smaczki, to te ostro- kwaśne :)Słonecznego tygodnia życzę 🙂

    Polubienie

  10. Uff, ale ślinka cieknie. Pisałam już u Eremi, że kiedyś bezami zajadałam się codziennie. Jak mnie ktoś poczęstuje takim tortem, to na pewno go skosztuję. Miłego dnia:)**

    Polubienie

    1. Małgosiu ja osobiście za samymi bezami to nie przepadam, ale w takim połączeniu, toż to musi być „niebo w gębie” … :))Cieplutko pozdrawiam.

      Polubienie

  11. JaGo, mała sugestia do Pavlowej – piekarnika należy nagrzać do 180 stopni, wstawić bezę i po 5 minutach zmniejszyć temperaturę do 150 stopni.. a nawet 130. Wtedy zrobi się skorupka, a w środku zostanie lekko ciągnąca. Piekę bezy często, tort Pavlowej uwielbiam, przetestowałam wiele sposobów i tak upieczona beza smakuje rewelacyjnie.Pozdrawiam ciepło.

    Polubienie

    1. Margarytko dziękuję ślicznie za Twoją sugestię, uwagę. Bez to ja mało robię, bo jakoś mi nie wychodzą, ale teraz dzięki Twojej radzie, i przepisowi – zapewne się uda. Już mi ślinka leci na samą myśl o tym torcie. Zaraz dołączę do tegoż posta Twoją uwagę, bo to co napisałam o nim, to żywcem przepisałam z gazetki, a Ty to już robiłaś, i wiem, i skorzystam z rady Twej, i polecę ją też i innym – DZIĘKUJĘ !Cieplutko pozdrawiam.

      Polubienie

  12. Dzięki, nie udało mi sie odszukać na YOUTUBE tańczącej Pawłowej , ale to co można zobaczyć w Jeziorze Łabędzim jest wspaniałe. Pozdrawiam i może wypróbuję ten przepis.

    Polubienie

Skomentuj

Wprowadź swoje dane lub kliknij jedną z tych ikon, aby się zalogować:

Logo WordPress.com

Komentujesz korzystając z konta WordPress.com. Wyloguj /  Zmień )

Zdjęcie z Twittera

Komentujesz korzystając z konta Twitter. Wyloguj /  Zmień )

Zdjęcie na Facebooku

Komentujesz korzystając z konta Facebook. Wyloguj /  Zmień )

Połączenie z %s