Ptysiowy tort, tort na Dzień Dziecka


Dzisiaj, tj. 26 maja mamy Dzień Mamy, a za niedługo bo 1.06 będziemy obchodzić Dzień Dziecka. Drogie Mamy, drogie Dzieci, z okazji tych świąt składam Wam moc życzeń. Kochane mamy, a dla Was mam propozycję, abyście dla swoich milusińskich zrobiły pyszny, ptysiowy tort.

Ciasto ptysiowe wypełnione pysznym kremem owocowym i bitą śmietaną, będzie z pewnością hitem przyjęcia dla dzieci, podczas zbliżającego się Dnia Dziecka.

Tort ten możemy przygotować w pełni lata z różnymi świeżymi owocami, np. brzoskwiniami, malinami, gruszkami, a zimą – z mrożonymi lub z puszki. Pamiętaj tylko, by dobrać do nich odpowiedni sok.


Ptysiowy tort
Składniki:
Ciasto:
… 75 g masła, 175 g mąki pszennej, sól, 4 jajka.

Nadzienie: … 500 g agrestu, 4 kiwi, 400 ml soku z winogron, 150 g cukru, 3 łyżeczki mąki ziemniaczanej, 4 łyżki soku z cytryny, 250 ml śmietany kremówki, opakowanie cukru waniliowego.

Przygotowanie:
1.

Szklankę wody wlać do rondla, dodać masło i szczyptę soli, zagotować. Mąkę wsypywać stopniowo do wrzątku, cały czas mieszając. Ucierać, aż masa zacznie odchodzić od ścianek. Rondel zdjąć z ognia, wbijać kolejno jajka, i ucierać na gładkie ciasto.


2. 

Blachę wyłożyć papierem do pieczenia. Ciasto przełożyć do szprycy, wycisnąć na blachę 8 małych ptysiów i spód z rantem w kształcie koła. Ptysie piec 30 minut, a spód 40 minut w piekarniku nagrzanym do temperatury 200 st.C. Ptysie i spód przestudzić.


3.

Agrest oczyścić, umyć. Kiwi obrać, pokroić w plastry, Sok, cukier i agrest włożyć do rondla, zagotować. Dodać kiwi i mąkę ziemniaczaną, rozprowadzoną sokiem z cytryny, wymieszać, zagotować, przestudzić. 3/4 galaretki rozsmarować na spodzie, wstawić na 1 godzinę do lodówki.


4. 

Z ptysiów ściąć wierzchy. Do środka włożyć po łyżce pozostałej galaretki, przykryć wierzchami. Śmietanę z cukrem waniliowym ubić na sztywno, włożyć do szprycy, wycisnąć dekoracyjnie na galarecie owocowej. Na wierzchu tortu ułożyć ptysie.


Jeżeli chodzi o bitą śmietanę, pisałam już o niej tu:

Bita śmietana, piękna i puszysta

Autor: JaGa Opublikowano: Czerwiec 16th, 2010

Bita śmietana, piękna i puszystaPewne źródła powiadają, że bitą śmietanę wyprodukował F. Vatel w 1671 roku, a odbyło się to na dworze Ludwika XIV, ale prawdopodobnie była ona znana już wcześniej.    Desery to miły i nieobowiązkowy finał obiadu. Mogą być nagrodą – zwłaszcza dla dzieci – po prostym i niewyszukanym posiłku. Także jego wartościowym []


Życzę udanego wypieku …
Źródło:
„Moje Gotowanie” – czerwiec 1999 nr 6(55)
Przepraszam także za niezbyt dobrą jakość zdjęć, które robione były z czasopisma tego.

Zapisz

15 myśli na temat “Ptysiowy tort, tort na Dzień Dziecka

    1. Zołzo już taka rola ma, kusić, kusić … Was.A myślisz, że ja to co, też się nad tym męczę, gdy czytam to czy tamto. Ponieważ sama ni chcę męczyć tylko się, muszę napisać o tym Wam, abyście też się pomęczyli, i to czy tamto przetrawili …:)Serdecznie pozdrawiam.

      Polubienie

    1. Basiu nie trzeba nigdy mówić, że coś za trudne jest – dopóki tego zrobić nie spróbujesz. A gdy spróbujesz, i nie daj Boże nie uda się, to nie załamuj się i za „replay” się weź …:))Serdecznie pozdrawiam.

      Polubienie

  1. Przekażę Twój post mojej córce, która lubi takie rzeczy i jeść i robić. My zadowolimy się makowcem, który zamroziłam kilka dni temu. pozdrawiam cieplutko.

    Polubienie

    1. skoro makowca masz jeszcze,gdzieś tam schowanego – to na razie nie musisz robić tortu tego. A córce przepis daj, niech ona się pobawi, i dzieciom radość sprawi …Serdecznie pozdrawiam.

      Polubienie

  2. Przekażę Twój post mojej córce, która lubi takie rzeczy i jeść i robić. My zadowolimy się makowcem, który zamroziłam kilka dni temu. pozdrawiam cieplutko.

    Polubienie

    1. Ależ Eu, wcale w tym torcie nie ma nic takiego trudnego, jak się nam zdaje.Spróbować zawsze warto, może ogarnie nas mania, mania gotowania …:)Serdecznie pozdrawiam.

      Polubienie

  3. Z przyjemnością przepisałam ten przepis i wyobraziłam sobie ten smak. Na tym skończyłam, wiesz, z jakiego powodu.Serdecznie pozdrawiam.

    Polubienie

    1. Anno jak dobrze, że tę wyobraźnię jeszcze mamy i w niej ze smakiem sobie zajadamy. I cieszy mnie bardzo to, że z przyjemnością przepis ten przepisałaś, i troszku tego tortu skosztowałaś, gdy wyobraźnia zadziałała, Oczywista, wiadomą rzeczą mi jest, dlaczego Ty tego tortu nie możesz zjeść, aż żal mnie bierze …Serdecznie pozdrawiam.

      Polubienie

    1. Morgano i ja tak pomyślałam też, gdy przepis na niego znalazłam. I się w sobie zebrałam, czym prędzej o nim Wam napisałam.Serdecznie pozdrawiam.

      Polubienie

Skomentuj

Wprowadź swoje dane lub kliknij jedną z tych ikon, aby się zalogować:

Logo WordPress.com

Komentujesz korzystając z konta WordPress.com. Wyloguj /  Zmień )

Zdjęcie z Twittera

Komentujesz korzystając z konta Twitter. Wyloguj /  Zmień )

Zdjęcie na Facebooku

Komentujesz korzystając z konta Facebook. Wyloguj /  Zmień )

Połączenie z %s