Doskonały trójkąt w sałatce (truskawki+szparagi+rukiew)


Gdy aromat soczystych truskawek łączy się z wykwintnym smakiem szparagów, powstaje danie o niepowtarzalnym smaku, pełne walorów kulinarnych oraz dietetycznych.

Szparagi to warzywa wykwintne, odznaczające się delikatnym miąższem i niską kalorycznością. Podobne cechy przypisuje się truskawkom. Połączenie ich smaków to prawdziwa uczta dla podniebienia.

 

Mrożone owoce / Truskawka Truskawki  słyną z doskonałych właściwości dietetycznych, toteż nawet jedzenie dużych ilości tych pysznych owoców pozwala utrzymać nienaganną figurę. Tylko pod jednym warunkiem, że są spożywane na surowo lub tylko z minimalną ilością cukru, lub na ostro – jak w poniższym przepisie.
O truskawkach pisałam już wcześniej tu: Słowo o … truskawce i tu: Co można zrobić z truskawek? . Polecam przeczytać …

Szparagi można jeść bez najmniejszych obaw o linię, gdyż 500 g tego warzywa zawiera zaledwie tylko 85 kcal.

Taka porcja szparagów pokrywa dzienne zapotrzebowanie organizmu na wzmacniający kości wapń oraz potas, który odpowiada za poprawne funkcjonowanie serca i mięśni.

O szparagach pisałam już tu:  Szparagi i co nieco o nich  i tu: Ach, te szparagi niesforne, ale tego tam niema, że świeże szparagi mają aksamitną, błyszczącą skórkę – to oznaka świeżości.

Świeże pędy pocierane jeden o drugi wydają charakterystyczny dźwięk i są łamliwe. Ściśnięte końce pędów puszczają przezroczysty sok. Białe szparagi powinny mieć zwarte, zamknięte główki. Jeżeli pędy są gorzkie w smaku, prawdopodobnie zostały ścięte zbyt nisko.

Rukiew wodna była ulubioną sałatą Napoleona. Bardzo bogata w witaminę C i sporo wapnia.

Regularne spożywanie dań z rukwią zmniejsza ryzyko zachorowania na raka piersi. Rukiew wodna nazywana jest inaczej wodną rzeżuchą i można ją tak samo posiać jak i rzeżuchę. W Normandii uprawiana jest ona jako warzywo.

DOSKONAŁY TRÓJKĄT W SAŁATCE (truskawki + szparagi + rukiew)  


Składniki
(na 2 porcje)

  • … 300 g białych szparagów,
  • … 150 g truskawek,
  • … pół pęczka rukwi,
  • … sok z 1/2 cytryny,
  • … 2 łyżki oliwy z oliwek,
  • … sól, świeżo mielony pieprz, szczypta cukru.

Przygotowanie:


Szparagi umyć, obrać, końce obciąć. Następnie pokroić na mniej więcej pięciocentymetrowe kawałki i gotować we wrzącej, osolonej z odrobiną cukru wodzie, aż będą miękkie. Następnie odcedzić, przelać zimną wodą i osączyć.

Truskawki umyć, oczyścić, osuszyć i każdą przekroić na pół.
Rukiew umyć, osuszyć i podzielić na średniej wielkości cząstki.
Składniki sałatki wymieszać. Sok z cytryny wymieszać z oliwą, solą, pieprzem i cukrem, dodać do sałatki i delikatnie wymieszać.

Sałatkę wyłożyć na talerze, posypać grubo zmielonym pieprzem, podawać z bagietką.

 

Zapisz

41 myśli na temat “Doskonały trójkąt w sałatce (truskawki+szparagi+rukiew)

  1. JaGuś szparagów jeszcze nie jadłam, słyszałam, że u Niemców są bardzo popularne i wiele hodowanych jest u nas a później trafia na eksport.Truskawki mogę jeść nieskończenie:))Pozdrawiam cieplutko i zostawiam serdeczne myśli:)

    Polubienie

    1. Marysiu za szparagami nie przepadam, za truskawkami … chyba też nie. Ale myślę sobie gdyby to wszystko połączyć w tym trójkącie, to zapewne mało kto – oprze się …:)Za serdeczne myśli, serdeczne dzięki.Serdecznie p[ozdrawiam.

      Polubienie

  2. Uwielbiam truskawki pod każdą postacią. Zainspirował mnie ten przez na zapiekankę z truskawek…jutro zaraz wypróbuję, tylko przyniosę z ogrodu świeże truskawki. Dziękuje za pomysły i ciekawe przepisy. Pozdrawiam.Z przyjemnością wracam na tą stronę po jakiś nowy pomysł. Jola

    Polubienie

    1. Jolu bardzo dziękuję za wizyty na moim blogu, i zapraszam …Jak dobrze słyszeć, że jesteś „szczęśliwą” posiadaczką ogrodu, więc i w tym temacie znajdziemy wspólny język …Serdeczności zostawiam.

      Polubienie

    1. Oczywiście Eu, jeśli innej sałatki w tej sałatce użyjesz, to też będzie „gucio”. Napoleon na pewno się nie pogniewa …:))Serdecznie pozdrawiam.

      Polubienie

  3. Szparagi, truskawki, rukiew? Zaskakujące połaczenie, ale kiedyś zdziwienie budziła kaczka z owocami (jeżeli nie były to jabłka).Już nie mogę się doczekać na następną notkę. Moja „góra Dantego” bardzo wolno – lecz rośnie.

    Polubienie

    1. Anno s, wiesz ile jest możliwości różnych, co do podania w różniasty sposób dań. Czasami nawet, co niektórzy lubią i musztardę z dżemem. Może wydać się to nie do zjedzenia, ale wiem, że jak się wszystko odpowiednio doprawi, doda to i tamto – to nawet taka musztarda z dżemem może zasmakować …:))A co do tej Twojej „góry Dantego”, to szukam czegoś zdatnego, ale powiem jedno, że nie za wiele tego jest. Przeważnie spotykam skalniaki, ale robione na płaszczyźnie jakiej. No cóż, a Tobie zachciało się jakąś górę zrobić …:))Serdeczności zostawiam.

      Polubienie

  4. Dziękuję, że mogę poznać nowe słowa …. : rukiew. 🙂 Nigdy wcześniej nie słyszałem.p.s. Truskawki lubię, ale jeszcze bardziej lubię – maliny. 🙂

    Polubienie

  5. Aż jestem ciekawa tego smaku. Chyba uda mi się kupić rukiew w pobliskim markecie, bo czasami widziałam, ale nie kupowałam. Tylko po co ten grubo zmielony pieprz, przecież będzie psuł smak. Jeśli zrobię tę sałatkę, to z porządnie zmielonym pieprzem. Jutro robię sałatkę makaronową ze wszystkimi kolorami papryki.Gorąco pozdrawiam.

    Polubienie

    1. Anno taka kolorowa sałatka makaronowa, zapewne jest pyszna. A ja zrobiłam łazanki z młodą kapustą, tą kapustą, która mi się została z gotowania gołąbków. Było też pysznie. …:) A ten grubo zmielony pieprz, hmm … może będzie rywalizował z pozostałymi składnikami sałatki, i nada jej jeszcze o wiele głębszy smak ! Ale to już Twoja wola, czy go dać, czy nie …Serdeczności zostawiam.

      Polubienie

      1. Z tej mojej sałatki makaronowej zrobił się cały obiad, bo było tak dużo, że nikt niczego więcej by nie zjadł. Danie było rewelacyjne i proste w przyrządzaniu, dlatego będę je częściej robić.O pieprzu napisałam dlatego, że nie wyobrażam sobie, abym go przegryzła podczas jedzenia.Dziś jadę na godzinę 14 do lekarza, gdy będę wracać, kupię młodą kapustę, mięso i ryż, a jutro będą GOŁĄBKI!Czy do łazanek dodajesz mięso, czy tylko same łazanki i kapustę?Serdecznie pozdrawiam.

        Polubienie

        1. O jejku, Aniu, dopiero teraz zajrzałam. Z samego rana poszłam już na działkę, i dopiero teraz zasiadłam do komputera. Już Ci mówię o tych łazankach.Łazanki robię sama, a kapustę możesz zrobić jak chcesz, i samą lub z kiełbasą. Ja zrobiłam z dodatkiem kiełbasy. Było pysznie ! Zresztą zrobiłam fotkę i w najbliższym czasie, mam zamiar napisać o tym posta. Kepustę też pokroiłam w kostkę, i troszku ją poddusiłam …A taka makaronowa sałatka, na pewno jest pycha podczas upałów, i pracy też nie dużo przy niejAniu dzisiaj byłam prawie od godziny 7-ej rano na działce, ale jestem bardzo z siebie zadowolona, bo już w końcu ją jako tako uporządkowałam, i wszystko co potrzeba, jest tak jak potrzeba … nareszcie !! A na obiad gotowałam tylko zupkę szczawiową, nie miałam czasu na inne dyrdymały …:)) Chociaż, zupa szczawiowa to też nie jest takie hop-siup …Serdecznie pozdrawiam.

          Polubienie

          1. Ja wczoraj od siódmej rano robiłam gołąbki, bo nie chciałam, żeby było mi za gorąco. Już o dziesiątej zjadłam pierwszego gołąbka, bo nie mogłam się opanować.Łazanki kupuję gotowe z firmy „Lubella”, bo najbardziej mi smakują, obowiązkowo dodaję uduszone mięso z sosem, aby potrawa nie była za sucha i była spoista. Zawsze dodawałam ugotowaną kiszoną kapustę, bo dzięki temu łazanki nie są mdłe.W ogóle mój smak różni się od smaku innych ludzi.Gorąco pozdrawiam.

            Polubienie

            1. Aha, przedwczoraj w Tesco widziałam foliowaną rukolę, ale była jakaś nieświeża, więc nie kupiłam. Poczekam, aż będzie świeżutka, tylko żeby przez ten czas nie skończyły się truskawki i szparagi;)Serdeczności.

              Polubienie

                1. Nie wiem, jak to się stało, że rukola pomyliła mi się z rukwią, bo to chyba nie jest to samo. Aż sprawdzę w Google.Serdecznie pozdrawiam.

                  Polubienie

                  1. Chyba, jak już zauważyłaś Aniu, nie wiele się pomyliłaś. Po pierwsze i to na „R” i to na „R”, po drugie nie różnią się wiele od siebie, a nawet obydwie mogą być łączone w sałatkach …Serdecznie pozdrawiam.

                    Polubienie

            2. Aniu, ależ wierzę Ci, że nie mogłabyś się opanować, aby nie zjeść wcześniej tych swoich (najulubieńszych) gołąbków, przecież język by Ci gdzieś tam uciekł…:))Tak w zasadzie to ja też do łazanek daję i kapustę kiszoną. No, ale wiesz teraz, gdy jest taka młodziutka, świeżutka kapusta, to nie chciałam … zgrzeszyć, i dodawać do niej kapusty kiszonej.Moja mama też mówi: „dziecko kochane, jak są łazanki gotowe, to kup je i nie męcz się”. Zapewne kiedyś je kupię, i nawet ostatnio się pytałam, ale akurat tych „Lubella” – zabrakło.Miłego dnia życzę.

              Polubienie

    1. Ach ci faceci, jak ciężko ich przekonać do czegoś nowego, a zarazem smacznego. Mój mąż – też tak ma …:))Serdecznie pozdrawiam.

      Polubienie

      1. A jutro zrobię sałatkę z makaronem, szynką i brokułami…. 🙂 Naszła mnie totalna ochota na dziwaczne posiłki. Dużo chili i egzotyki ostatnio lubię. Śledziki od Ciebie znowu mnie zaczynają prześladować. Pewnie sobie zrobię… 🙂

        Polubienie

        1. Eremi, teraz mamy taką porę, że możemy w kuchni zaszaleć tworząc różne kompozycje z młodych warzyw i owoców. To jest wspaniała pora, możemy pozwolić sobie dobrze zjeść, a przy tym i chudnąć … ach !A śledziki polecam, bo są bardzo dobre …Serdecznie pozdrawiam.

          Polubienie

  6. Kusisz smakami, może to i dobre, ale ja jestem zwolenniczką truskawek w czystej postaci. Ładnie wygląda taka sałatka. U mnie nie ma szparagów, a jak już raz pisałam, nie mam do nich przekonania. Pozdrawiam słonecznie.

    Polubienie

    1. Dla mnie najlepsze są truskawki prosto z krzaczka … cóż za zapach, cóż za smak one mają …A co do szparagów to faktycznie trzeba się do nich przekonać, a przede wszystkim kupić zdatne do zjedzenia, wtedy już z przekonaniem pójdzie nam łatwiej.Serdeczności zostawiam.

      Polubienie

  7. JaGo, to zdecydowanie coś dla mnie :-))) Truskawki kocham tak samo jak szparagi a ich połączenie jest znakomite… tylko gdzie ja rukiew dostanę? Może zastąpię ją jakąś inną sałatą? Mam dwa pęczki szparagów, truskawki… ale mi ochoty narobiłaś.Ps. W tym roku znalazłam na targu pana, który ma swoje pole szparagowe – ma białe i zielone szparagi i średnio co drugi dzień dwa pęczki świeżutkich lądują w moim koszyku :-)) Pan zapewnił mnie, że zielone powinien mieć jeszcze przez tydzień a może i dwa… więc biegam na targ regularnie. Zjadłam już wiele pęczków w tym roku i jeszcze mi się nie znudziły 🙂

    Polubienie

    1. Margarytko, też myślę, że to jest „strzał w dziesiątkę” …:)A wiesz mi się też tak zdaje,że z kupnem tej rukoli to i problem może być, ale na pewno z inną sałatą będzie równie pysznie i dietetycznie …Serdeczności zostawiam.

      Polubienie

Skomentuj

Wprowadź swoje dane lub kliknij jedną z tych ikon, aby się zalogować:

Logo WordPress.com

Komentujesz korzystając z konta WordPress.com. Wyloguj /  Zmień )

Zdjęcie z Twittera

Komentujesz korzystając z konta Twitter. Wyloguj /  Zmień )

Zdjęcie na Facebooku

Komentujesz korzystając z konta Facebook. Wyloguj /  Zmień )

Połączenie z %s