Truskawkowa fantazja


Wiem, że niektórym truskawki w czystej postaci już się przejadły. Dlatego dzisiaj mam propozycję nie do odrzucenia, a mianowicie zróbmy smakowity torcik z „fantazją”.

Wcale nie jest on trudny w wykonaniu, i każdemu powinien się udać. Przypomnę jeszcze o jednym – jak mówił Maciej Kuroń, że „kuchnia to nie apteka” i nie zawsze trzeba się tak trzymać ściśle wg. przepisu.

Troszku  fantazji nie zaszkodzi, ale … bez przesady -:)


Powiem jeszcze jedno, że ta truskawkowa fantazja, niekoniecznie musi być taka truskawkowa. Możemy ją również zrobić i z innymi owocami.


TRUSKAWKOWA FANTAZJA


Składniki: 

  • … 2 jajka,
  • … 225 g cukru,
  • … 4 łyżeczki cukru waniliowego,
  • … 50 g mąki pszennej,
  • … 25 g maki ziemniaczanej,
  • … 1 łyżeczka proszku do pieczenia,
  • … 8 łyżeczek żelatyny,
  • … 500 g twarogu (20 % tłuszczu),
  • … sok z cytryny,
  • … 500 g kremówki,
  • … 75 g płatków migdałowych,
  • … 750 g truskawek,
  • … jedno opakowanie czerwonej galaretki,
  • … szczypta soli.

Przygotowanie:


1.
Białka oddzielić od żółtek i ubić z dwoma łyżkami wody. Dodać 75 g cukru i 2 łyżeczki cukru waniliowego (stopniowo dosypując, do ubijanych białek), dodać odrobinę soli.

Gdy pianę mamy już ubitą, dodajemy żółtka, mieszamy. Przesianą mąkę łączymy z mąką ziemniaczaną i proszkiem do pieczenia. Dodajemy do masy jajecznej.

Dokładnie, delikatnie mieszamy. Tortownicę o średnicy 26 cm, smarujemy tłuszczem, lub wykładamy papierem pieczeniowym. Następnie wkładamy masę. Pieczemy 15-20 minut w temperaturze 200 st.C (termoobieg: 175 st.C).


2.
Ciasto przestudzić i odkroić ostrym nożem od formy. Twarożek utrzeć z e 125 g cukru, resztą cukru waniliowego i sokiem z cytryny. Żelatynę rozpuścić, połączyć z 3 łyżkami kremu serowego, po czym wymieszać z pozostałym serem. Schłodzić.


3.
400 g kremówki ubić i dodać do do tężejącego kremu. Masę wyłożyć na biszkopt. Schłodzić. Płatki migdałowe uprażyć na suchej patelni, ostudzić.


4.
100 g kremówki ubić. Z tortu zdjąć obręcz. Brzegi posmarować ubitą śmietaną, posypać płatkami migdałowymi. Truskawki przepołowić (umyte oczywiście), po czym rozłożyć na torcie. Galaretkę rozpuścić w szklance (250 ml), przegotowanej, gorącej wody. Dokładnie wymieszać, nie gotować. A gdy zacznie tężeć, rozłożyć  na truskawkach. Chłodzić około 4 godzin.

Zapisz

28 myśli na temat “Truskawkowa fantazja

    1. Basiu pychotka, to na pewno to jest. Ale bomba kaloryczna, hmm … no nie wiem, bo zawiera tylko 350 kcal …:))Serdeczności zostawiam.

      Polubienie

    1. No jasne moja droga – truskawek nigdy za dużo, dopóki mamy takie świeżutkie. Później już będą tylko mrożone, niestety …Serdeczności zostawiam

      Polubienie

  1. Pychotka to co zapodajesz, ale kto mi zrobi, bo ja mam lewe rączki od paru dni do kuchni. Odpisałam i może w niedzielę wypróbuję. Pozdrówka Jagusiu

    Polubienie

  2. JaGuś, świetnie wygląda i świetnie na pewno smakuje- już czuję pod językiem:))Przepiszę sobie ten przepis i zrobię, ale w tym sezonie już z innymi owocami, bo w tym roku nawet nie zdążyłam zrobić przetworów, nie zamroziłam truskawek i nawet nie pojadłam:( Były drogie i nawet niewiele osób je sprzedawało.Pozdrawiam słonecznie JaGusiu i zostawiam serdeczne myśli:)

    Polubienie

    1. Marysiu ja w tym roku to może tylko ze dwa razy jadłam truskawki (raz jedną, drugi raz dwie), jak kupiłam mamie. Uwielbiam czereśnie, i też tylko raz sobie pozwoliłam, na 40 dag tylko. Niestety, ale dla mnie też troszku to wszystko za drogo.Ja jeszcze tego tortu z truskawkami nie robiłam, i też zrobię go dopiero, aż inne, tańsze owoce jakieś nastaną. Przypomniałam sobie, że chyba w zamrażalniku mam mrożone śliwki węgierki (też mój ulubiony owoc), może z nimi zrobię.Serdeczności zostawiam.

      Polubienie

      1. Bardzo lubię czereśnie, niestety trzeba uważać na robaki:) W zasadzie to lubię wszystkie owoce:)) Mogę je jeść do bólu:)) Kiedyś gdy żył mój dziadek to zajadałam się węgierkami. Serdeczności zostawiam JaGuś:)

        Polubienie

        1. Ooo, i moje węgierki – stawiam ich na równi z czereśniami !! No tak, tylko te wstrętne robaki. Ale jak się mówi, nic ten robak co go zjemy, gorszy jest ten co nas zje. Nie to, żebym zajadała się robakami, ale te owoce już do siebie to mają, że nie tylko my … lubimy je jeść -:)))Serdeczności zostawiam.

          Polubienie

  3. JaGo wpadam co jakiś czas, podkradam kapitalne przepisy, więc dziękuję Ci za nie, bo tłumaczysz prosto, jasno i można z łatwością wybrac sobie to co się lubi. Łakomstwo moje chciałoby bywac tu kilka razy dziennie nie tylko w porach posiłków, ale inne zajęcia cholernie blokuja!!! To truskawkowe szaleństwo postawię w niedzielę na stole!

    Polubienie

    1. Moja droga, czy może mnie coś bardziej ucieszyć niż podkradanie przez Was, moich przepisów – zapewne nie …:))Bywaj tu tyle ile tylko chcesz, tylko od czasu do czasu – odezwij się (pół żartem, pół serio, powiedziało mi się).Wiem jak to jest z tym czasem, nie zawsze na tyle go jest, żeby można było tylko robić to co się chce. A do tego tak szybko jeszcze ucieka, i nie da, za jasną cholerę zatrzymać się …A ciacho na stole twym, zauroczy nie tylko Ciebie (pomyślała babcia JaGa sobie). Oby tak się i stało, i ze stołu jak najszybciej znikało. …:))Serdeczności zostawiam.

      Polubienie

  4. Dziękuję za wizytę i cudowne przepisy. W weekend wypróbuję przepis na likier…jeszcze nigdy nie robiłam ale mnie kusi… 🙂 i spróbuję. Pozdrawiam cieplutko. Jola

    Polubienie

  5. To Twoje cudeńko musi być pyszne. Kiedy truskawki są w pełni sezonu, to miło z nich wykonać jakąś pyszność. W mojej rodzinie to owoc bardzo poważany i ciasto z nim i desery bardzo lubimy. pozdrawiam serdecznie.

    Polubienie

    1. Lotko pyszne, to mało powiedziane,ono musi być przepyszne !! Trzeba korzystać z tego „poważanego” owocu w rodzinie Twej, na wszelkie sposoby. Okres jego „panowania”, wszak nie długo jeszcze potrwa …Serdeczności zostawiam.

      Polubienie

  6. Ale kusisz! Kiedyś robiłam takie ciasto, a teraz jem tylko same truskawki, nawet dzisiaj już sobie nieco podjadłam. Trzeba korzystać, póki jest sezon.Serdecznie pozdrawiam.

    Polubienie

    1. Aniu, a cóż ja biedna zrobić mam, kiedy do kuszenia – mam ten dar …:)))No tak, sezon truskawkowy, już nie długo potrwa, więc cieszmy się nim póki się da.Serdeczności zostawiam.

      Polubienie

      1. JaGuś, mną się nie przejmuj, bez słodkości też jakoś daję sobie radę. Gorzej z cukrem w tysiącu innych potraw, których nikt by nie podejrzewał, że mają tyle cukru.Pozdrawiam o zachodzie słońca.

        Polubienie

        1. Aniu przejmować się, czy też nie ?! Oto pytanie jest !? Ale i tak dalej będę kisić Cię, czy tego chcesz, czy nie …:))Serdeczności zostawiam.

          Polubienie

          1. JaGuś, błagam, tylko bez „kiszenia”, co to ja jestem jakąś kapustą?A propos, uwielbiam kiszoną młodą kapustę i ogórki małosolne. Codziennie się nimi objadam.Serdecznie pozdrawiam.

            Polubienie

            1. hihihi … zamiast kuszenia wyszło kiszenie, też świetnie brzmi -::))No dobrze Aniu, już Cię więcej nie będę kisić, a raczej kusić …Serdeczności zostawiam.

              Polubienie

    1. Euredyko bardzo się cieszę, że przepis ten zapisałaś. A jak go zrobisz, to chyba pochwalisz się, dasz znać jak udał się – no, nie ? …:))Serdeczności zostawiam.

      Polubienie

Skomentuj

Wprowadź swoje dane lub kliknij jedną z tych ikon, aby się zalogować:

Logo WordPress.com

Komentujesz korzystając z konta WordPress.com. Wyloguj /  Zmień )

Zdjęcie z Twittera

Komentujesz korzystając z konta Twitter. Wyloguj /  Zmień )

Zdjęcie na Facebooku

Komentujesz korzystając z konta Facebook. Wyloguj /  Zmień )

Połączenie z %s