Rybne placki po tajsku


Przepis ten znalazłam w jednym z moich gazetowych wycinków, i spodobał mi się … 🙂

placki-rybne-po-tajski-1 

Składniki:
 
60 dag filetów z łososia lub białej ryby (dorsz, morszczuk)

  4 cebulki dymki

  1 duży pomidor 

2 łyżki oleju 

2 łyżeczki dżemu z pigwy lub sosu słodko-kwaśnego 

5 kromek chleba tostowego 

150 ml mleka lub mleczka kokosowego 

2 żółtka 

4 gałązki natki lub kolendry 

sól, pieprz, szczypta imbiru.

Przygotowanie: 


1.
Rybę opłucz, dokładnie osusz i drobniutko posiekaj lub przepuść przez maszynkę. Dymki oczyść, pokrój w krążki, pomidor pokrój w kosteczkę.

2. Na dużej patelni rozgrzej łyżkę oleju, podsmaż dymkę, dodaj dżem lub sos, wymieszaj. Chleb namocz w ciepłym mleku, odciśnij, wymieszaj z rybą. Dodaj dymkę, pomidor, żółtka i posiekaną kolendrę, dopraw do smaku. Wilgotnymi dłońmi uformuj 8 placuszków, smaż na pozostałym oleju z każdej strony, aż się ozłocą.

 

Zapisz

14 myśli na temat “Rybne placki po tajsku

    1. Ależ Andante, przecież my jesteśmy grzecznymi dziewczynkami, i w pełni zasłużyliśmy na takie itp. „rarytasy” i szaleństwa, oby tylko … kieszeń była pełna…))Buziole zostawiam.

      Polubienie

  1. Jeśli ma być łosoś, to nieco za drogie dane, lepiej coś tańszego. Już wyobrażam sobie ten smak, oczywiście bez cebulki .Pozdrawiam w dość ciepły wieczór.

    Polubienie

    1. Aniu niekoniecznie musi być ten łosoś i inne te „tajskie” specjały, jak pigwa, czy też mleczko kokosowe. Zapewne i bez tego, gdy w zastępstwie użyjesz czego innego – potrawa będzie mniam, mniam …:)Poranne pozdrowienia ciepłe ślę, i myślę, że tak będzie przez dzisiejszy cały już dzień.

      Polubienie

      1. Na działce nie mam pigwy, ale mam pigwowiec, który niewiele się różni od pigwy. Owoce są niezwykle pachnące, tylko diabelnie twarde, gdy się je obiera. Może w tym roku zrobię wreszcie dżem?Serdecznie pozdrawiam.

        Polubienie

        1. No nie wiem Aniu, czy Ci się będzie chciało robić ten drzem w tym roku.Ja jeszcze na żywe oczy to pigwy ani pigwowca nie widziałam, ale od czego mamy internet, zaraz tam zajrzę …Serdeczności zostawiam.

          Polubienie

          1. Owoce pigwy są żółciutkie, cudownie pachnące i diabelnie twarde. Lubię sobie wkroić plasterek pigwy do herbaty.Chyba w tym roku faktycznie nie zrobię dżemu, bo nie wiem, co się stało, ale moje pigwowce nie mają owoców.Pozdrawiam w deszczowy dzień.

            Polubienie

            1. Aniu wiem, że herbatki z pigwy robią też. Można je kupić gotowe. A myślałam, że pigwa to ma ciemny kolor, prawie czarny. Ale teraz już wiem, i nikt w tym nie zagnie mnie …:))I tak właśnie w tym roku ja mam z jabłkami, tylko gdzieniegdzie poprzez liście przebijają się. Zresztą tak jest nie tylko u mnie na działce.Serdeczności zostawiam.

              Polubienie

  2. Robię próby z Twoimi przepisami ( chłodnik z ogórków małosolnych i chłodnik litewski) i chcę Ci bardzo podziękowac, bo to są moje smaki, a krócej mówiąc bardzo nam wszystkim smakowało! DZIĘKUJEMY!

    Polubienie

    1. Joter bardzo się cieszę, że to był trafny strzał … hurra udało się !!!Mam nadzieję, że jeszcze wielu potraw z mego bloga wraz z rodzinką wypróbujesz i zakosztujesz …Bardzo mnie cieszy Twoja uwaga w tym temacie, dziękuję.Buziole zostawiam.

      Polubienie

  3. Z wielką radością i przyjemnością zaglądam na ten blog… 🙂 zawsze znajdę ciekawe inspiracje do sprawienia przyjemności sobie i najbliższym. Ten przepis na placki rybne wydaje mi się wyjątkowo ciekawy. Uwielbiam ryby pod każdą postacią. Ale na tygodniu ten przepis wypróbuję. Pozdrawiam. ŻYCZĘ miłego weekendu i pogody ducha bo za oknem szaro i deszczowo. Jola

    Polubienie

    1. Jolu mi też przepis ten ciekawym się wydał, i czym prędzej o tym Wam donoszę. I bardzo dobrze, że rybki uwielbiasz, bo one przecież – to samo zdrowie …A jak wypróbujesz ten przepis, to myślę, że nie omieszkasz się tym pochwalić…))Serdeczności zostawiam.

      Polubienie

Skomentuj

Wprowadź swoje dane lub kliknij jedną z tych ikon, aby się zalogować:

Logo WordPress.com

Komentujesz korzystając z konta WordPress.com. Wyloguj /  Zmień )

Zdjęcie z Twittera

Komentujesz korzystając z konta Twitter. Wyloguj /  Zmień )

Zdjęcie na Facebooku

Komentujesz korzystając z konta Facebook. Wyloguj /  Zmień )

Połączenie z %s