Sałatki z dodatkiem białych serów


Teraz to dopiero możemy poszaleć z sałatkami, gdy pod dostatkiem mamy różniaste warzywa. A gdy dodamy jeszcze do nich białego sera, to dopiero będzie smakowita sałatka. Jeśli jeszcze nie wiecie, to Wam powiem, że warzywa świetnie smakują z białymi serami, ostrymi lub łagodnymi.



Pierwsza sałatka będzie z twarogiem.


Składniki:

  • kostka tłustego twarogu (250 g)
  • świeży ogórek
  • sałata zielona
  • żółta papryka
  • 2-3 pomidory
  • 4-5 dymki
  • około 10 czarnych oliwek
  • 3 łyżeczki oregano
  • 4 łyżki oleju
  • 2 łyżki octu winnego lub soku z cytryny
  • sól, pieprz

Przygotowanie:


1. Twaróg kroimy w kostkę, następnie skrapiamy łyżką oleju i obsypujemy oregano. Sałatę myjemy, osuszamy i rwiemy na kawałki. Pomidory myjemy, osuszamy, kroimy w ćwiartki. Ogórki obieramy kroimy w półplasterki. Paprykę myjemy. wykrawamy gniazda nasienne, kroimy w kostkę. Dymkę obrać, pokroić w krążki.


2. Pozostały olej wymieszać z octem winnym, przyprawić do smaku solą i pieprzem. Ser i warzywa włożyć do salaterki, delikatnie wymieszać. Przed podaniem polać sosem.

Delikatny twaróg ma najbardziej neutralny smak ze wszystkich serów. Dobrze łączy się z ostrymi warzywami, np. dymką, rzodkiewkami.

Druga zaś, lekko pikantna z rokpolem.


Składniki:

  • 200-220 g sera rokpol
  • 2-3 jajka ugotowane na twardo
  • główka sałaty
  • pęczek rzodkiewek
  • szczypiorek
  • 2-3 pomidory
  • 4 łyżki oleju
  • 2 łyżki octu winnego
  • 1/2 łyżki musztardy
  • sól, pieprz do smaku

Przygotowanie:


1.
Ugotowane jajka obrać, pokroić w ćwiartki. Ser pokroić w kostkę. Sałatę umyć, osuszyć, porwać na kawałki. Rzodkiewki oczyścić, umyć, pokroić na ćwiartki. Pomidory umyć, osuszyć, przepołowić, wyciąć trzpienie, miąższ pokroić w ósemki. Szczypiorek umyć, osuszyć, posiekać lub pokroić nożyczkami.
2.
Ocet winny wymieszać z musztardą i olejem, przyprawić do smaku solą i pieprzem. Ser, jajka, sałatę, pomidory i rzodkiewki włożyć do salaterki. Polać sosem, delikatnie wymieszać. Posypać szczypiorkiem.

Oryginalny roquefort jest drogi, ale za to możemy wziąć do zrobienia tej sałatki polski rokpol, który jest tańszy. Smakowo przypomina roquefort, ma również wyrazisty smak i tak samo rozpływa się w ustach.
 salatka-ser-b-feta-1p
A trzecia z fetą i szynką.


Składniki:

  • 200-220 g sera feta
  • 100-120 g szynki drobiowej
  • 2 jajka ugotowane na twardo
  • około pół główki sałaty
  • świeży ogórek
  • pół pęczka rzodkiewek
  • 2-3 pomidory
  • łyżka posiekanego koperku
  • 4 łyżki oleju
  • 2 łyżki octu winnego
  • sól, pieprz

Przygotowanie:


1.
Ser i szynkę pokroić w kostkę. Sałatę umyć, osuszyć, porwać na kawałki. Jajka obrać, pokroić w ćwiartki. Umytą i oczyszczoną rzodkiewkę pokroić w plasterki. Pomidory umyć, pokroić w ósemki, a umytego ogórka wraz ze skórką, pokroić w plasterki.
2.
Olej wymieszać z octem, przyprawić do smaku solą i pieprzem. Wszystkie składniki sałatki włożyć do salaterki. Polać sosem, delikatnie wymieszać. Posypać koperkiem.

Feta jest greckim serem, powstaje z owczego mleka. Ponieważ sam w sobie jest słony, dlatego używając go do sałatek, musicie uważać, aby za mocno jej nie solić. Ja tam prawie wcale nie solę.

Życzę smacznego …

Sery w kolorze blue

Autor: JaGa Opublikowano: Marzec 21st, 2009

Sery w kolorze blueSery w kolorze blue, tworzą prawdziwą serową arystokrację. Protoplastami, a zarazem najważniejszymi reprezentantami tej smakowitej rodziny serów z niebieską pleśnią są francuski roquefort i włoska gorgonzola. Wszystkie sery pleśniowe łączą w sobie słodycz mleka z charakterystycznym ostrym posmakiem pleśni. Choć powstają w []

Zapisz

26 myśli na temat “Sałatki z dodatkiem białych serów

  1. Wszystko to wygląda niesamowicie aż by się chciało skosztować. udanego popołudnia życzę, dużo słoneczka i wszystkiego dobrego, pozdrawiam serdecznie

    Polubienie

    1. Dziękuję Ci bardzo za życzenia, i tego samego Tobie życzę.Nie pozostaje się również nic innego, jak skosztować tego – więc życzę smacznego …Pozdrowionka zostawiam.

      Polubienie

  2. Uwielbiam sery w każdej postaci, białe, żółte, pleśniowe, każdy.Robię sałatki z tego co mam pod ręką. Zabieram dwa Twoje przepisy. Dzięki i ślę słoneczne pozdrówka.

    Polubienie

  3. Dziękuję za wizytę… i jak widzę obie będziemy próbować zrobić sobie rybkę wg. przepisu Agatki z ananasem. Pozdrawiam Jola

    Polubienie

  4. 2 mą faworytką jest 😀 robię w ciemno „dla gości” no i trochę może dla mnie 😉 w weekend do winka jak znalazł 😉

    Polubienie

    1. 30-ileś, a wiesz jak ja robię coś pysznego dla gości, to robię zawsze więcej, bo najpierw ja się muszę najeść, a dopiero goście …:))) Nie daj Boże, jakby mi wszystko zjedli … taka jestem !Serdeczności zostawiam.

      Polubienie

  5. Sałatki z fetą to najlepsza rzecz na świecie. Musze w najbliższym czasie zrobić taka pyszność, bo cukier mi się trochę unormował. Pozdrawiam i serdeczności zostawiam.

    Polubienie

    1. No tak Loteczko, takie sałatki z fetą i z innymi białymi serami potrafią nasze podniebienia popieścić. A po ich zjedzeniu pozostaje się tylko smak, aż do następnego razu …Serdeczności zostawiam.

      Polubienie

  6. Faktycznie teraz można poszaleć z różnorodnymi sałatkami i trzeba to wykorzystać. Często robię sałatki ze wszystkiego, co mam w lodówce i zawsze jest to smakowite. Niestety, nie wolno mi jeść żadnego tłustego sera, więc muszę się obejść smakiem.Pozdrawiam w deszczowy dzień.

    Polubienie

    1. Aniu, koniecznie trzeba to wykorzystać dopóki się da …Wydaje mi się, że z chudym serem też można sałatki jeść. Istnieje tylko chyba większa obawa, że ten ser – może rozpaść się, abo i nie ?!Serdeczności zostawiam.

      Polubienie

      1. Właśnie o to chodzi, że chudy czy półtłusty ser nie jest ścisły, najlepszy byłby tłusty z dodatkiem śmietany.Muszę Ci się pochwalić, że na działce mamy już fasolkę szparagową, pomidory malinówki i ogórki. Nowo posiana rzodkiewka niedługo będzie dobra do jedzenia, bo tę poprzednią już wykorzystaliśmy. Oczywiście jest cały zagonek szczypiorku- fuj! Aha, wyrosły nam dwie dynie z ośmiu posadzonych ziarenek.Serdeczności!

        Polubienie

        1. Ach te sery z wymaganiami swemi …:))No ja w tym roku, to jeszcze niczym nie mogę się pochwalić z działki swej. No może tylko rzodkiewką, koperkiem i sałatą, a reszta to dopiero sobie rośnie. Zasadziłam i dynię i słoneczniki, ale mi nie wzeszły. I w tym roku swoją dynią, nie pochwalę się …:((Co roku marzą mi się słoneczniki na działce, ale nie wiem dlaczego, nawet z ziemi nie chcą wyleźć. A u innych tak pięknie się reprezentują. Ogórki, fasolka, cukinia dopiero kwiatki mają, i pszczółki je zapylają. A jak dobrze zapylą je, to może i jakiś owoc w końcu z nich będzie – obaczymy.A wszystko dlatego tak jest, że wszystko zbyt późno zasadziło się.Buziole zostawiam.

          Polubienie

  7. Robię sałatkę z fetą, troche inny skład, ale także dobra. Wogóle to świetny czas na świeże warzywa w postaci sałatek serwowane. Pozdrawiam, Marylko, udanego tygodnia zyczę :)))

    Polubienie

    1. Euredyko czas ucieka, i nie czeka, więc musimy spieszyć się, by tymi sałatkami napełnić brzuchy swe …:)Serdeczności zostawiam.

      Polubienie

Skomentuj

Wprowadź swoje dane lub kliknij jedną z tych ikon, aby się zalogować:

Logo WordPress.com

Komentujesz korzystając z konta WordPress.com. Wyloguj /  Zmień )

Zdjęcie z Twittera

Komentujesz korzystając z konta Twitter. Wyloguj /  Zmień )

Zdjęcie na Facebooku

Komentujesz korzystając z konta Facebook. Wyloguj /  Zmień )

Połączenie z %s