Klopsy w sosie koperkowym

klopsiki_.

Jak ja uwielbiam koperek w różnych potrawach, ten jego zapach i ten smak, wprost … zniewala mnie.

Obecnie nie wyobrażam sobie, np. ziemniaków podanych bez koperku, dodaję go niemalże do wszystkiego. A to dodam go do bigosiku z młodej kapusty czy też gołąbków z niej, a to ugotuję pyszną zupę koperkową.

O tym wszystkim, pisałam już tu: zupa koperkowa, bigosik z młodej kapusty, gołąbki z młodej kapusty.

Dzisiaj chcę powiedzieć jak zrobić przepyszne klopsiki w sosie koperkowym.

Zaprawdę powiadam Wam, że gdy rozejdzie się po kuchni ten zapach, to nigdy go nie zapomnicie…:))

klopsiki w sosie koperkowym_2

 

Klopsy w sosie koperkowym
Składniki:
… 500 g mięsa mielonego (najlepsze swojskie, czyli jak sama sobie zmielisz),
… 1 duże jajko lub 2 malutkie,
… bułka tarta, jej ilość będzie zależeć od wodnistości mięsa,
… po łyżce drobno posiekanego szczypiorku i koperku,
… słodka czerwona papryka w proszku, tymianek, majeranek, pieprz, sól.

Składniki sosu:

  • 3/4 l wody zagotować + 5-6 łyżek zimnej do rozrobienia mąki,
    • 3-4 ziarna ziela angielskiego,
    • 2 łyżki mąki pszennej,
    • 1 kostka bulionowa drobiowa,
    • śmietana KSM-ka (dodaję właśnie ją, bo sos ma wtedy bardziej wyrazisty smak), może być też zamiast śmietany jogurt naturalny lub mleko.

Przygotowanie:


1.
Koperek, szczypiorek myjemy, osuszamy i drobno siekamy. Do miseczki wkładamy mięso mielone, rozbite, surowe jajko, wsypujemy bułkę tartą, dodajemy przyprawy łącznie z zielonymi i wyrabiamy na jednolitą masę. Następnie formujemy kulki.
2.
Do garnka wlewamy wodę, wrzucamy ziele angielskie, a gdy się zagotuje, dodajemy kostkę i mieszamy. Wrzucamy wcześniej przygotowane klopsy, i gotujemy na małym ogniu ok. 20-25 minut. Po zagotowaniu wyjmujemy je, i przygotowujemy sos. Bierzemy kubek, wsypujemy do niego mąkę i dolewamy stopniowo zimnej wody. Mieszamy, mieszamy do chwili, aż otrzymamy gładką konsystencję, (gęstości śmietany) bez grudek, dodajemy śmietanę i znowu mieszamy. Gdy składniki sosu mamy już odpowiednio wymieszane, stopniowo dodajemy ciepłego bulionu, mieszamy wszystko i dodajemy do bulionu, gotujemy na małym ogniu, cały czas mieszamy, aby nie porobiły nam się kluchy.
3.
Gdy wywar nam zgęstnieje, dodajemy drobno posiekany koperek, przyprawiamy do smaku. Gdy sos jest już gotowy, dodajemy do niego klopsy, ale już nie gotujemy.

Sos ten nie tylko jest superowy z klopsikami, ale także nadaje się do jajek na twardo, lub sztuki mięsa drobiowego – też będzie smacznie.

Zapisz

Reklama

60 myśli na temat “Klopsy w sosie koperkowym

  1. SZACUNEK SAM JESTEM KUCHARZEM ALE SZUKAM SMAKOW Z DZIECINSTWA JESTEM W NOWYM ZWIAZKU CHCE TEJ PIEKNEJ JEDYNEJ DLA MNIE OSOBIE UCHYLIC NIEBA DLATEGO DZISIAJ NA OBIAD KLOPSY W SOSIE KOPERKOWYM NAPISZE CZY DALY RADE POZDRAWIAM ARTUR

    Polubienie

    1. Witam kucharza…
      Arturze myślę, że Twojej ukochanej te klopsiki w sosie koperkowym zasmakują.
      Sama jestem ciekawa i będę wdzięczna za informację.

      Pozdrawiam cieplutko.

      Polubienie

  2. Droga Pani,
    Klopsikami w sosie koperkowym zachwycają się wszyscy moi goście, obojętne czy Francuzi, czy polskiego pochodzenia. ( od 40 lat mieszkam we Francji). Nie łatwo mogę kupić koperek, ale jak mi się uda go dostać, robię zapasy do zamrażarki. Klopsiki gotowane, to świetna propozycja, bo mają mniej tłuszczu. Niedawno odkryłam blog babuni i na pewno będę teraz często korzystać z Pani przepisów. Ślicznie dziękuję i serdecznie pozdrawiam

    Polubienie

    1. Jadziu witaj.
      Pisząc o tych klopsikach w sosie koperkowym, pomyślałam sobie, że na pewno znajdzie ten przepis wielu chętnych do zrobienia go.
      Kiedyś jadłam to danie u mojej koleżanki i tak mi zasmakował, że postanowiłam go zrobić sama, a potem o nim napisać.
      Tylko troszku go zmodernizowałam, bo moja koleżanka klopsiki zapiekała, a ja postanowiłam je gotować.
      Zapraszam do czytania i dziękuję za komentarzyk.

      Polubienie

  3. Szanowna Pani,

    Przepis wygląda powalająco, pozwolę sobie lekko zmodyfikować wodę z kostką zastępując ją wywarem który właśnie pichcę na gazie.

    Pozdrawiam serdecznie,
    M

    Polubienie

  4. czy Twoim zdaniem mogę to zrobić na gotowych klopsach? chyba tak? zrobiłabym tylko sosik, bo nie mam maszynki i szkoda mi czasu, a klopsiki często kupuję gotowe od Profi, bardzo smaczne.

    Polubienie

    1. Moniczko no pewnie, że możesz to zrobić i na gotowych klopsach, z tym sosikiem koperkowym też będą smaczne.
      Pozdrawiam serdecznie.

      Polubienie

  5. Dziękuję za doskonały przepis na obiad ! 😀 wyszło wyśmienicie ! 😀 jestem młodą kucharką i na pewno będę tutaj wpadać bardzo często 😉 pozdrawiam i życzę dalszej weny w tworzeniu bloga 😉

    Polubienie

    1. Sylwio ja wiosenną porą często robię takie klopsiki i zawsze bardzo mi smakują, w ogóle lubię potrawy z udziałem koperku, bo jego smak zniewala mnie 🙂
      Oczywiście zaglądaj tutaj wtedy kiedy tylko chcesz, będzie mi bardzo miło i mam nadzieję, że zawsze znajdziesz coś dla siebie.
      Pozdrawiam serdecznie.

      Polubienie

    1. No nie wiem jak Ci powiedzieć, bo ja robię na ko. Ale trzeba jej tyle dać aby mięso nie kleiło się do rąk podczas wyrabiania. Czasami jest i tak, że mięso dobrze wyrabia się i bez bułki, albo możesz namoczyć jedną kajzerkę w mleku, potem odcisnąć i dodać do mięsa.

      Pozdrawiam.

      Polubienie

Skomentuj

Wprowadź swoje dane lub kliknij jedną z tych ikon, aby się zalogować:

Logo WordPress.com

Komentujesz korzystając z konta WordPress.com. Wyloguj /  Zmień )

Zdjęcie z Twittera

Komentujesz korzystając z konta Twitter. Wyloguj /  Zmień )

Zdjęcie na Facebooku

Komentujesz korzystając z konta Facebook. Wyloguj /  Zmień )

Połączenie z %s