Szarlotka nie tylko z jabłkami, wg Ani


 Ostatnimi czasy, nazbierało mi się troszku przepisów od moich drogich czytelników. Za ich pozwoleniem postanowiłam zamieścić je na swoim blogu, pod stworzoną na nie nową kategorią – „PRZEPISY CZYTELNIKÓW”.

W tym miejscu chcę przeprosić także, wszystkich moich czytelników, którzy przesłali mi przepisy wcześniej, a ja dopiero teraz za nie się wzięłam (ostatnio jakoś ciągle brakuje mi czasu). PRZEPRASZAM I DZIĘKUJĘ !

Ponieważ dalej chcę być uczciwa, postanowiłam, że owe przepisy, otrzymane od czytelników będę zamieszczała chronologicznie, od najwcześniejszego itd. …

A dzisiaj będzie to szarlotka według Ani (as-tuz), z dnia 22.05.2011, która swój przepis zakończyła słowami:

„Mam nadzieję Marylko, że Tobie i Twoim zasmakuje ta szarlotka jak i mnie. Ja zakochałam się w niej od pierwszej chwili !”.

Aniu ja osobiście jej jeszcze nie robiłam, ale za to moja córka i owszem, i nawet ją jadłam – jest SUPER !!!

Aniu dziękuję za ten pyszny przepis …

Nie mam fotki szarlotki, ale za to mam fotkę swoich jabłek, które użyczyłam córce mej, do upieczenia szarlotki tej -:)

SZARLOTKA WEDŁUG ANI
Składniki: 

… 1 kg winnych jabłek,
… 3 szklanki mąki,
… 4 jajka,
… półtorej szklanki cukru,
… kostka margaryny (25 dag)
… 2 łyżki kwaśnej śmietany,
… garść rodzynków,
… łyżeczka proszku do pieczenia,
… aromat śmietankowy.

Przygotowanie:
Mąkę z proszkiem do pieczenia przesiewamy przez sito (w ten sposób je napowietrzamy), dodać pół szklanki cukru, szczyptę soli, śmietanę, żółtka, margarynę i szybko zagniatamy ciasto.

Jabłka obierać, zetrzeć na tarce, posłodzić, dodać wcześniej zaparzone i odsączone rodzynki oraz zapach śmietankowy. Wymieszać.

Blachę wysmarować tłuszczem, wykleić połową ciasta a na nie wyłożyć jabłka

Z dwóch białek ubić pianę z cukrem i odrobiną soli (Ania pisze, że najpierw ubija samą pianę z tą odrobiną soli na sztywno, a potem dodaje po trochu cukier, a na końcu mieszam łyżką z 2 łyżkami mąki ziemniaczanej – wtedy wychodzi taka bezowa pierzynka).

Gdy pianę mamy już gotową, wykładamy ją na jabłka. Resztę ciasta podrobić na wierzch szarlotki. Piec około 40 minut w temperaturze 200 st.C
Autor przepisu – Anna s (as-tuz)

Życzymy z Anią – smacznego …
A na dobry początek dnia, proponuję mojego ulubionego
LEONARD COHEN – „In my secret life”

Zapisz

18 myśli na temat “Szarlotka nie tylko z jabłkami, wg Ani

  1. Jaguniu Złota! Ale mnie zaskoczyłaś! Cały komentarz będzie sie składał z wykrzykników 🙂 Nie spodziewałam sie, że będę na pierwszym miejscu! Też dodaję budyń do „pierzynki” bezowej, jak nie mam akurat mąki ziemniaczanej. Nie zagladałam do Ciebie dość długo, bo… się zakochalam i inne rzeczy mi w głowie. A dziś miłego nie ma, bo wyjechał do Gdańska na jakiś zlot (atarowcy, czy coś) i postanowilam odwiedzić „starych” znajomych. A tu taka niespodzianka! Pozdrawiam bardziej niż bardzo serdecznie

    Polubienie

    1. Witaj Aniu s, ja ja myślałam, że co gorszego się stało ! No moja droga z miłością to ja wolę nie konkurować. Aniu, no teraz to pożyjesz – życzę Ci wszystkiego najlepszego i dużo szczęścia w miłości. Dziękuję również, za odwiedziny. To raczej ja Ci muszę podziękować za podanie tak przepysznego przepisu !! Moja droga, jak już troszku w tej miłości ochłoniesz, to może znajdziesz czas i na odwiedziny – zapraszam, bo jakoś smutno tu bez Ciebie mi się zrobiło.Duża buźka !

      Polubienie

  2. Piekę taka szarlotkę, tylko do pierzynki z piany dodaję budyń zamiast mąki ziemniaczanej. jest pyszna i ładnie wygląda. Aha, na wierzch kładę małe kawałeczki ciasta. Miłego weekendu.

    Polubienie

    1. Loteczko to niezły pomysł z tym budyniem w tej szarlotce, zamiast mąki ziemniaczanej. Ja kiedyś też upiekłam ciasto z jabłkami i budyniem. link doń -Ciasto jabłkowe z budyniem waniliowym , i też było pysznie …:)Pozdrawiam serdecznie.

      Polubienie

  3. Uwielbiam szarlotkę. Przepis zapisałam, choć jak wiesz, ja niespecjalnie umiem piec. Ale może …. A Cohen oczywiście cudny, jak wszyskie jego piosenki. Słonzcznego weekendu, Marylko :)))

    Polubienie

    1. Eurydyko, a ja też do ciast to nie za bardzo mam dar …:)) Za to moja córka, to ojej !! Ale sama musisz przyznać, że czasami to i nam się coś udaje, chociażby te „kanapeczki” z jabłkami, które już robiłyśmy i udały nam się …A Cohen jest świetny !Pozdrawiam serdecznie.

      Polubienie

  4. Szarlotka nie dla mnie , ale może upieke domownikom. Tylko , ze za bardzo mnie potem kusi. Natomiast Cohen – czemu nie. Ten sekret życia wyśpiewuje troche raźniej niż inne piosenki , przy których niektórzy mówią , że maja samobójcze myśli tak rozdzierająco smutnie śpiewa…

    Polubienie

    1. Andante no wiem jak Ty lubisz rozpieszczać swoich domowników, a niech sobie oni chociaż pojedzą …:)) A wiesz, że z tym Cohenem to masz rację, on tak przygnębiająco – smutno śpiewa, ale i tak go lubię …Pozdrawiam serdecznie.

      Polubienie

  5. Marylko, ( nareszcie wiem jakie Twoje prawdziwe imię)robiłam takie samo ciasto z węgierkami. Jest bardzo smaczne. Szczególnie ta pierzynka dodaje uroku i smaku. Pozdrawiam

    Polubienie

    1. Azalko tak właściwie to jest moje drugie imię, bo na pierwsze mam Grażyna, którą się posługuję tylko w dokumentach. A tak „normalnie”, to Maryla. Ponieważ moja mama Jadwiga, więc występuję tu jako JaGa …Uwielbiam śliwki i ciasta z nimi (tylko węgierki) i poodałaś mi myśl na zrobienie ciasta z nimi – dzięki.Pozdrawiam serdecznie.

      Polubienie

Skomentuj

Wprowadź swoje dane lub kliknij jedną z tych ikon, aby się zalogować:

Logo WordPress.com

Komentujesz korzystając z konta WordPress.com. Wyloguj /  Zmień )

Zdjęcie z Twittera

Komentujesz korzystając z konta Twitter. Wyloguj /  Zmień )

Zdjęcie na Facebooku

Komentujesz korzystając z konta Facebook. Wyloguj /  Zmień )

Połączenie z %s