Frittata z karczochem


Frittata to nic innego jak omlet z tą różnicą, że w przypadku omletu farsz kładziemy na wierzch lub zawijamy go weń. Natomiast frittata to masa jajeczna wymieszana z dodatkami i dopiero wówczas smażona.
Tak w jednym jak i drugim przypadku – z powodzeniem – możemy wykorzystać resztki z obiadu.

 Ten omlet z „sercem” karczocha jest słynnym i wielce cenionym przez smakoszy, włoskim specjałem. Konserwowane karczochy można znaleźć na półkach supermarketów i w wielu sklepach spożywczych.

Karczochy u nas są mniej popularne niż w kuchni włoskiej, gdzie są one stałym elementem dań. Karczochy nie tylko korzystnie wpływają na pracę naszej wątroby, ale także pomogą w regulowaniu jej komórek. Regulują także pracę woreczka żółciowego, a także nie pozwalają na wzrost złego cholesterolu.

Czas się z nimi „zaprzyjaźnić”, jedzmy więc karczochy, gdyż poza właściwościami leczniczymi, mają bardzo mało kalorii i są także ciekawym urozmaiceniem każdej kuchni.

Oliwa, parmezan oraz dno kwiatostanu karczocha, zwane „sercem”, zmieniają zwykły omlet w potrawę o szczególnym smaku i zapachu.

FRITTATA Z KARCZOCHAMI
Składniki:

… łyżka oliwy,
… 1 duża cebula lub 2 małe, obrana i pokrojona w plastry
… 8 jajek
… 70 g parmezanu, tartego
… 2 łyżki posiekanej, świeżej pietruszki
… 3 łyżki śmietany o niskiej zawartości tłuszczu
… sól, świeżo zmielony pieprz
… 275 g karczochów konserwowych w oleju; odsączonych z zalewy i pokrojonych w ćwiartki
… 350 g ugotowanych ziemniaków, pokrojonych w małą kostkę
… 30 g masła
… 2 łyżki świeżego szczypiorku, siekanego

Przygotowanie:
1.
Na dużej, głębokiej patelni rozgrzej oliwę i lekko przyrumień na niej cebulę. W misce roztrzep jajka, 60 g parmezanu, pietruszkę, śmietanę, sól i odrobinę pieprzu. Potem dodaj cebulę, karczochy, ziemniaki i wymieszaj wszystkie składniki.
2.
Oczyść patelnię i roztop na niej masło. Przełóż na nią przygotowaną masę jajeczną z dodatkami i smażyć omlet w umiarkowanej temperaturze 10-15 minut, unosząc od czasu do czasu brzegi omletu, by płynna masa spływała na dno patelni.
3.
W tym czasie rozgrzać piekarnik (120 st.C) i kiedy omlet będzie prawie ścięty, wstawić go do piekarnika na 2-3 minuty. Pamiętać należy tylko o tym, że patelnia musi być zdatna, do wstawienia jej w piekarnik.

Po wyjęciu posypać danie siekanym szczypiorkiem i resztą parmezanu. Podawać natychmiast, najlepiej z sałatą i białym pieczywem.

Życzę smacznego …

Moje drobne uwagi … do zrobienia frittaty czy też omletu, dobrze jest mieć patelnię dość sporą, aby mogła pomieścić wszystkie składniki, i taką którą można potem bezpiecznie wstawić do nagrzanego piekarnika. Najlepsza jest taka o grubym dnie, które pozwoli równomiernie rozprowadzić ciepło, o gładkiej, nieporysowanej powierzchni – co uchroni potrawę przed przywieraniem do niej,
Dobrym sposobem na przewrócenie frittaty na drugą stronę, jest mieć duży talerz lub przykrywkę. Przykrywamy patelnię np. talerzem, przewracamy na drugą stronę a potem zsuwamy z powrotem z talerza na patelnię.

PS.
Eurydyko
, i co – może być ? Jeżeli nie, to będziemy szukać dalej !

28 myśli na temat “Frittata z karczochem

    1. Basiu na wygląd to nie wyglądają na zbyt miękkie, ale przy odpowiedniej obróbce ich „serca”, są dobre. A przekonać się warto.Pozdrawiam cieplutko.

      Polubienie

  1. Widzę Jaguś,że jest nas tu więcej , które nie jadły tego serduszka wydobytego z wielkiego karczocha.:-)) Trzeba będzie poszukać w dużych marketach już gotowych w słoikach; takie swieże widziałam kiedyś w Makro, ale zbytnio nie byłam zainteresowana,ponieważ jest przy nich sporo roboty aby dotrzeć do tego właśne seruszka…:-))) Pozdrawiam serdecznie wieczorową porą :)))

    Polubienie

    1. Alutko właśnie pomyślałam sobie, że czas się z tym karczochem zapoznać, a nawet mam zamiar przygotować notkę w samym temacie karczocha, abyśmy bliżej z nim się zapoznali. Masz rację, że aby dostać się do tego serdeucha jego, trzeba nam troszku więcej czasu poświęcić, niż kupić gotowy przetwór.Pozdrawiam z samego rana i życzę miłego dnia.

      Polubienie

  2. Na mój wysoki cholesterol jak najbardziej dla mnie potrawa::) Karczoch u mnie obecnie jest w tabletkach..Dobry na cholesterol.Jak ja bym chciała być u Ciebie Marylko i sobie zajadać Twoje dania::))…Pozdrawiam cieplutko::))Danka

    Polubienie

    1. Blondyno moja droga, jak widać, karczoch jest dobrym, a nawet wskazanym. Jak miło słyszeć, że chciałabyś u mnie przy stole gościć, tylko nie wiem czy bym się sprawdziła w Twoich oczekiwaniach … :)Pozdrawiam cieplutko.

      Polubienie

    1. Eremi tak naprawdę to niby tyle lat człowiek żyje, a i tak jeszcze wielu rzeczy nie spróbował. Ja też nie próbowałam, nie będziemy więc robili tragedii, pójdziemy do sklepu, zakupimy i już ! … :)) Pozdrawiam cieplutko.

      Polubienie

      1. Pewnie dawno już bym kupiła, gdyby mi się gdzieś w sklepie nawinął… ale nie trafiłam na niego. Ostatnio brokuły i szparagi są bardzo łatwo dostępne, choć kilka lat temu to trzeba było ich szukać. Wczoraj po 1,50 zł za pęczek kupiłam w supermarkecie świeże szparagi! Chyba hiszpańskie. Tańsze niż krajowe w sezonie czyli w maju. U nas wtedy były w hurcie po 2-3 zł. Będę szukać karczochów…:D

        Polubienie

        1. Kurcze, weszliśmy do Europy, no to gdzie są te karczochy …:)Mama nadzieję, że te karczochy wkrótce ujrzysz w sklepie swym …Pozdrawiam serdecznie.

          Polubienie

  3. Na pewno dobre. Przyznam się szczerze, nigdy karczocha nie jadaliśmy. jak tylko mi się polepszy, to wrócę na tę Twoją stronę. Miłego dnia życzę i pozdrawiam.

    Polubienie

    1. Loteczko ja też jeszcze karczochów nie jadłam, ale słyszałam, że są delikatne w smaku i zapachu, a mają ponoć smak przybliżony do orzechów.Co prawda nie mają zbyt dużo witamin, ale za to zapobiegają odkładaniu się tłuszczu …Jak oglądam nieraz TV KUCHNIA, to tam często reklamują zażywanie serc karczochów diecie odchudzającej, i chyba troszku prawdy w tym jest.Zdrowiej kochana szybciutko i spróbuj tej frittaty -:)Pozdrawiam cieplutko.

      Polubienie

  4. Grażynko powiem Ci szczerze, że karczochy jadłam tylko we Włoszech, jak byłam u wnuczki. W zeszłym roku przywiozła mi w słoiku….i już nie mam:)) W naszych sklepach nie szukałam, ale skoro piszesz, że są…to spróbuję znaleźć. Ten dziwny omlet wygląda apetycznie no i nazwa jest taka włoska Frittata, podoba mi się. Pozdrawiam serdecznie i cieplutko.

    Polubienie

    1. Graszo prawda, że nazwa jest inna niż po polskiemu – omlet, a to prawie to samo. …:)) Jak wnioskuję to karczochy bardzo Ci zasmakowały, skoro już ich dawno nie masz ?! Ja robię omlet jeszcze inaczej, a nazywam go „ajecznicą po chłopsku” i kiedyś o niej, o nim napiszę. Jest też bardzo szybki i bardzo smaczny ..Grażynko a ja jeszcze nie miałam tej przyjemności jedzenia karczochów, może powiesz jaki mniej więcej mają one smak ?Pozdrawiam serdecznie.

      Polubienie

  5. Jeśli uda mi się kupić karczochy, to pomyślę o tym omlecie, tylko muszę go nieco zmodyfikować. Wiesz, czego nie dodam;))Serdecznie pozdrawiam.

    Polubienie

    1. Aniu zmodyfikować zawsze można, i nawet wiem co …:))A karczochy, hmmm …, może gdzieś tam dostaniesz, przecież weszliśmy do Europy …Pozdrawiam serdecznie.

      Polubienie

      1. Dzisiaj modyfikowałam wiejską zupę, dużo z niej ujęłam i dużo dodałam. Była przepyszna, myślałam, że starczy jej do jutra, ależ skąd, wszystko zostało zjedzone dzisiaj. Wczoraj byłam w Tesco, ale te karczochy wypadły mi z głowy i nawet nie rozejrzałam się za nimi. Za to kupiłam pomelo, bo już się pokazało- pychota!Gorąco pozdrawiam.

        Polubienie

        1. Anulko, a jak tą zupę wiejską swą przygotowałaś, można wiedzieć – ciekawość ogromna mnie pali …:))Teraz to mnie „zastrzeliłaś” tym pomelo, że ja o tym nic nie wiem … hmmmAle dzięki tobie, dokształciłam się i w Necie znalazłam i teraz już wiem, że to coś pomiędzy pomarańczą a grejpfrutem, że potrafi być wieelki, bo może ważyć czasami ponad 2 kg, i że ma bardzo dużo witamin. Koniecznie muszę go spróbować …Pozdrawiam cieplutko.

          Polubienie

  6. Matko, to ja nie wiedziałam,że zamiast omleta – frittatę moim na śniadania serwuję. Dzięki, Kochana! Ty jesteś po prostu nieoceniona. Fantastyczna. DZIĘKI,DZIĘKI, DZIĘKI

    Polubienie

Skomentuj

Wprowadź swoje dane lub kliknij jedną z tych ikon, aby się zalogować:

Logo WordPress.com

Komentujesz korzystając z konta WordPress.com. Wyloguj /  Zmień )

Zdjęcie z Twittera

Komentujesz korzystając z konta Twitter. Wyloguj /  Zmień )

Zdjęcie na Facebooku

Komentujesz korzystając z konta Facebook. Wyloguj /  Zmień )

Połączenie z %s