Chrupiące śledzie wraz z życzeniami

Ponieważ kochani, to już ostatni przedświąteczny czas – składam Wam moc życzeń i serdeczności. Abyście w zdrowiu byli, za bardzo się nie-smucili i zawsze w zadowoleniu żyli. A dobroć Wigilii i jej smak, niech panuje w naszych domach każdego dnia.

– tego życzę sobie i Wam.

   W pewnym kulinarnym czasopiśmie, znalazłam ciekawy przepis na „Chrupiące śledzie”, oraz dobry na ten czas artykuł, a były to – rozmowy w kredensowym u Różyca pt. „Boże Narodzenie, czyli powrót do źródeł”. Artykuł ten Marek Różyc zaczyna takimi słowami …

„Pamiętając o tym, że świąteczny obiad winien trwać co najmniej pięć godzin, zadbam o jego teatralność: niech obfitość i dekoracja zaimponują gościom. Dając odpór wszelkim nowomodnym zachciankom, podam to, co od pokoleń królowało na świątecznych polskich stołach”.

   Świąteczne misterium obiadowe u Różyca, zaczyna się tak: „na początek podam więc michy z blinami i śmietanę doprawioną na słodko, ziemniaki w mundurkach, łososia marynowanego w korzeniach, śledzia smażonego (…). Następnie będzie karp w galarecie z rodzynkami i migdałami, gotowany („po cichutku”) z dużą ilością cebuli, dodatkowych głów (bez oczu) i oskrzeli oraz kieliszkiem białego wina.

   Otrzymany w ten sposób wywar nadaje galarecie zawiesistości i swoisty kolor (przezroczystych galaret nie tykam). A do tego chrzan ręcznie tarty (…) z jabłkiem, jogurtem, suszoną morelą, wytrawnym winem i miodem. No i wreszcie, wśród krzyków i wiwatów, podam pieczonego w całości suma (…). W glinianych nieckach wjeżdżają na stół pierogi ruskie, po nich zupa i kulebiak. Tak oto dobrnęliśmy  do dania zasadniczego: kaczki z renetami w wieńcu z pieczonych ziemniaków z kminkiem (…). Finał obiadu uświetnią wety, kompot z suszu i domowa naleweczka”.

   W domach  już trwa przedświąteczny „ambaras”; sprzątanie, krzątanie się w kuchni przy potrawach wigilijnych, układanie menu na ten jedyny dzień w roku. Czas pomyśleć także o ustrojeniu mieszkania i ubraniu choinki.

   A gdy, już ten czas świątecznego „szału” minie i zasiądziemy wraz z bliskimi przy stole, a nastrój który stworzyliśmy będzie ogarniał nas i miło spędzimy czas.

   A potem, gdy już będziemy sami i wspomnimy  miłe rozmowy przy stole, o radości jaka towarzyszyła nam przez ten cały świąteczny czas,  będziemy bardzo dumni i zadowoleni z siebie, że wszystko to stworzyliśmy sami, pomimo, że wcześniej ta praca strasznie wyczerpała nas.

Może u nas będzie  bardziej skromnie, mniej wystawnie, bez tej teatralności, która u Różyca gości. Najważniejsze jednak jest to, aby wszystko odbyło się z hołdem dla polskiej tradycji, wybierając z niej to co najlepsze, podając potrawy, które „chodzą” za nami cały rok.

Teraz czas na wcześniej zapowiadane danie ze śledzi

 
CHRUPIĄCE ŚLEDZIE
Składniki:
  (na 6 porcji)

6 śledzi z beczki,
4-5 filetów śledziowych z matiasów,
3-4 mlecze śledziowe (ewentualnie),
3 cebule,
ząbek czosnku,
4 kromki razowego chleba,
jajko,
szczypta czarnego pieprzu, mąka, olej.

Przygotowanie:
Śledzie z beczki moczyć przez całą noc. Filety z matiasów moczyć w wodzie 2-3 godziny. Wymoczone tuszki rozkroić wzdłuż na pół, oczyścić, po czym dokładnie opłukać (mlecze zachować).

Przygotować farsz: filety z matiasów, mlecze śledziowe, kromki chleba razowego oraz cebule i czosnek zemleć do miski. Wbić jajko, dodać pieprz, dokładnie wymieszać.

Nałożyć farsz do tuszek śledziowych, po czym całość obtoczyć grubo w mące. Na patelni rozgrzać olej, smażyć ryby, aż nabędą złotobrązowego koloru. Podawać z kompotem wigilijnym.

Autor: Marek Różyc – gospodarz folwarku, dworu i karczmy „U Różyca”

 


Życzę smacznego … do usłyszenia po świętach -:)

Źródło: „Moje Gotowanie” – grudzień 2000 nr 12(73)

51 myśli na temat “Chrupiące śledzie wraz z życzeniami

  1. Napisałaś: „nałożyć farsz do tuszek śledziowych, …”, ale jak to zrobić, skoro tuszki zostały wcześniej „rozkrojone wzdłuż na pół”. Proszę o wyjaśnienie tej kwestii.

    Polubienie

    1. Dlatego też Wojtku muszą być śledzie z beczki (są w całości), które są w całości i właśnie je nadziewamy filetami. Trzeba szukać takich śledzi z beczki w całości, ja tylko takie znam 🙂

      Pozdrawiam cieplutko.

      Polubienie

  2. Życzę Ci Jaguś szczęśliwego Nowego Roku!Dużo zdrowia, spełnienia wszystkich Twoich pragnień, pomyślności we wszystkim, żeby marzenia zmieniły się w rzeczywistość a sukcesy przerosły oczekiwania, wiele szczęścia rodzinnego. Wszystkiego najlepszego!kwiaty-majki

    Polubienie

    1. Majeczko serdecznie Ci dziękuję i też życzę Ci szczęśliwego Nowego Roku, aby okazał się jeszcze lepszym od tego ….Pozdrawiam ślicznie.

      Polubienie

    1. Colto dziękuję za życzenia świąteczne. Muszę Ci powiedzieć, że tak uważałam aby się nie przejeść, że prawie głodna os stołu odchodziłam …:))Pozdrawiam cieplutko.

      Polubienie

Skomentuj

Wprowadź swoje dane lub kliknij jedną z tych ikon, aby się zalogować:

Logo WordPress.com

Komentujesz korzystając z konta WordPress.com. Wyloguj /  Zmień )

Zdjęcie z Twittera

Komentujesz korzystając z konta Twitter. Wyloguj /  Zmień )

Zdjęcie na Facebooku

Komentujesz korzystając z konta Facebook. Wyloguj /  Zmień )

Połączenie z %s