Klops z ananasem


Wiadomo, że najlepsze mielone mięso jest zrobione przez siebie, w domu. O tym wcześniej pisałam już.
A gdy już je sami zrobicie (ostatecznie kupicie), możemy tworzyć z niego różne wariacje od kotletów mielonych po gołąbki z jego udziałem, klopsiki, pulpeciki, pieczenie, aż po jednego wielkiego klopsa. I o nim właśnie chcę dzisiaj napisać. Nie, nie będzie to taki zwyczajny klops, bo dodanie do niego orzechów, ananasów oraz ziół zmieni całkiem jego smak. Potrawa ta będzie mniej kaloryczna i bardziej aromatyczna, gdy użyjemy do niej świeżego ananasa.

A jak poznać dojrzałość ananasa ?- dojrzałe owoce ananasa poznaje się po tym, że wydają się ciężkie, a liście pióropusza łatwo odchodzą.

klops z ananasem_1
Klops z ananasem
Składniki:
(na około 6 osób)

80 dag mieszanego mięsa mielonego,
jedna czerstwa bułeczka,
pół szklanki mleka, pęczek dymki,
4 łyżki posiekanych orzechów (włoskich lub laskowych),
2 jajka,
2-3 ząbki czosnku,
rozmaryn,
tymianek,
mielona papryka,
sól, pieprz,
2 łyżki tartej bułki, 2 łyżki oleju,
puszka ananasów.

 Przygotowanie:

  • Czerstwą bułeczkę, najlepiej kajzerkę namocz w mleku. Dymkę płuczemy, osuszamy (najlepiej w ręczniku papierowym) i siekamy wraz ze szczypiorkiem. Mięso włóż do miski, dodaj posiekaną dymkę, orzechy oraz namoczoną kajzerkę. Wbij jajka, dopraw do smaku przeciśniętymi przez maszynkę ząbkami czosnku, ziołami, mieloną papryką, solą oraz pieprzem.
  • Masę mięsną dokładnie wyrobić, po czym uformować z niej pieczeń w kształcie podłużnego bochenka. Ułóż na blasze wysmarowanej olejem i posypanej tartą bułką. Wstaw do piekarnika nagrzanego na 180 st.C. Po około 30 minutach zmniejsz temperaturę w piekarniku na około 150 st.C, a wierzch klopsa obłóż osączonymi z zalewy krążkami ananasa. Piecz jeszcze przez około 20 minut.


Jeśli Twój piekarnik (tak jak mój) ma tendencję do ostrego przypiekania góry, po 10 minutach przykryj klops folią aluminiową – wtedy nie trzeba już zmniejszać temperatury w piekarniku.

Tajemnice aluminiowej folii

Autor: JaGa Opublikowano: Grudzień 10th, 2008

Tajemnice aluminiowej folii

Od zawsze, tzn. od kiedy w mojej kuchni używam folii aluminiowej mam z nią problem… jak to jej używać, którą stroną itd. Jednakże wystarczy, że sobie zajrzę na tą moją notkę i już wiem. Myślę, że nie tylko ja mam z nią problem ale i inni też.    Postanowiłam więc ogłosić jak to z tą folią jest.    []

Mielone najlepsze domowe

Autor: JaGa Opublikowano: Styczeń 22nd, 2009

Mielone najlepsze domowe   Najlepszym zielonym mięsem jest mięso zmielone przez nas samych i nie ma od tego odwołania! A gdy do niego, potem, dodamy odpowiednie przyprawy i dodatki to już jest „prima” i możemy spokojnie powiedzieć „i to jest to!” No oczywiście, w sklepach też mamy różnego rodzaju gotowe mielone, nie zawsze jednak możemy mieć pewność, że []

Zapisz

19 myśli na temat “Klops z ananasem

  1. Uwielbiam połączenie mięsa i owoców, ale nigdy bym nie wpadła na taki przepis w sumie zupełnie prosty. Już mam go w planie w niedługim czasie, wielkie dzięki!

    Polubienie

  2. Babuniu Grażynko najlepsze życzenia z okazji Dnia Babci składa Ci babunia Grażynka:))) Skarbie ten klops wygląda tak apetycznie, że aż mi ślinka leci…jedyna dla mnie fatalna sprawa, to papryka…mam na nią uczulenie. Mogę do tego klopsa dać więcej pieprzu dla ostrości, chyba nic się nie stanie? Pozdrawiam Cię serdecznie i buziaczka ślę!!!!

    Polubienie

    1. Babuniu Grażynko i vice-versa …Pewne moja droga, że wcale nie musisz dawać tej papryki, skoro jej nie możesz jadać, nic się nie stanie i bez niej ten klops będzie dobrym też …Pozdrawiam cieplutko.

      Polubienie

  3. Witam Babcię…:) całym serduszkiem w Dniu Babci. Lubię mięska z ziołami… ale jakoś nie wpadłabym na pomysł połączenia z ananasem… Obiecuję że wypróbuję w przyszły weekend i zaskoczę nowinką Rodzinkę. Pozdrawiam cieplutko. Jola

    Polubienie

    1. Ależ Jolu, moja specjalność to poddawanie pomysłów – właśnie. Ja kiedyś jak mieli przyjść goście zrobiłam tę przystawkę „Ananas na mięsne kulki nadziany”. Goście się wprost zajadali, także i ten klops z ananasem – będzie na pewno pyszny.Pozdrawiam cieplutko.

      Polubienie

  4. To może być całkiem ciekawy klopsik, muszę go wypróbować, bo nie jest to kotlet mielony a jednak urozmaicony ananaskiem więc cos fajnego. mój mąż lubi wynalazki więc zaraz go do komputera przyciągnę. niech mi zrobi taki klopsik. całuski do nas dla Ciebie.

    Polubienie

    1. Loteczko koniecznie musisz mężowi ten przepis przekazać ! Moje kubki smakowe powiedziały mi, że to będzie pyszne, a one się troszku na tym znają, mają wyczucie.Życzę powodzenia w tworzeniu.Pozdrawiam cieplutko i pozdrów męża od babci JaGi.Buźka dla Was.

      Polubienie

  5. Witaj JaGa z rana w dniu babci. Wszystkiego najlepszego. Ciekawy ten klops ,ale wiesz ja ananasy uwielbiam z bitą śmietaną z biszkoptem. Teraz takie różne przepisy kulinarne się pojawiają a my z czasem się do nich też przyzwyczaimy, ale jednak ta tradycyjna kuchnia w nas głęboko siedzi. Choć kwaszoną kapustę z ananasem kiedyś jadłam do pieczonej kaczki, i trudno uwierzyć ale było super dobre. Dziś nasze święto więc niech inni gotują, hehe. Pozdrawiam i uściski gratulacyjne raz jeszcze -;))

    Polubienie

    1. Uleczko, nie może być inaczej – dzisiaj nirch inni gotują :))Kuchnia nasza tradycyjna ma swoje tajemnice i zaprawdę jest bardzo smaczliwa, ale … te nowości bywają też pyszne. Ja np. lubię wszelkie mięsa z owocami. Te owoce potrafią bardzo zmienić smak mięsa, i jak dla mnie to zawsze jest „niebo w gębie”. Chociaż wiesz, na królewskich dworach podawano już takie specjały jak np. kaczkę z gruszkami czy mięsa z owocami, więc to chyba nie całkiem będzie taka nowość.Babciu droga za życzenia podziękuję i Tobie też je ofiaruję …Pozdrawiam cieplutko.

      Polubienie

Skomentuj

Wprowadź swoje dane lub kliknij jedną z tych ikon, aby się zalogować:

Logo WordPress.com

Komentujesz korzystając z konta WordPress.com. Wyloguj /  Zmień )

Zdjęcie z Twittera

Komentujesz korzystając z konta Twitter. Wyloguj /  Zmień )

Zdjęcie na Facebooku

Komentujesz korzystając z konta Facebook. Wyloguj /  Zmień )

Połączenie z %s