Wiadomo, że najlepsze mielone mięso jest zrobione przez siebie, w domu. O tym wcześniej pisałam już. A gdy już je sami zrobicie (ostatecznie kupicie), możemy tworzyć z niego różne wariacje od kotletów mielonych po gołąbki z jego udziałem, klopsiki, pulpeciki, pieczenie, aż po jednego wielkiego klopsa. I o nim właśnie chcę dzisiaj napisać. Nie, nie będzie to taki zwyczajny klops, bo dodanie do niego orzechów, ananasów oraz ziół zmieni całkiem jego smak. Potrawa ta będzie mniej kaloryczna i bardziej aromatyczna, gdy użyjemy do niej świeżego ananasa.
A jak poznać dojrzałość ananasa ?- dojrzałe owoce ananasa poznaje się po tym, że wydają się ciężkie, a liście pióropusza łatwo odchodzą.
Klops z ananasem
Składniki: (na około 6 osób)
√ 80 dag mieszanego mięsa mielonego,
√ jedna czerstwa bułeczka,
√ pół szklanki mleka, pęczek dymki,
√ 4 łyżki posiekanych orzechów (włoskich lub laskowych),
√ 2 jajka,
√ 2-3 ząbki czosnku,
rozmaryn,
√ tymianek,
√ mielona papryka,
sól, pieprz,
√ 2 łyżki tartej bułki, 2 łyżki oleju,
√ puszka ananasów.
Przygotowanie:
- Czerstwą bułeczkę, najlepiej kajzerkę namocz w mleku. Dymkę płuczemy, osuszamy (najlepiej w ręczniku papierowym) i siekamy wraz ze szczypiorkiem. Mięso włóż do miski, dodaj posiekaną dymkę, orzechy oraz namoczoną kajzerkę. Wbij jajka, dopraw do smaku przeciśniętymi przez maszynkę ząbkami czosnku, ziołami, mieloną papryką, solą oraz pieprzem.
- Masę mięsną dokładnie wyrobić, po czym uformować z niej pieczeń w kształcie podłużnego bochenka. Ułóż na blasze wysmarowanej olejem i posypanej tartą bułką. Wstaw do piekarnika nagrzanego na 180 st.C. Po około 30 minutach zmniejsz temperaturę w piekarniku na około 150 st.C, a wierzch klopsa obłóż osączonymi z zalewy krążkami ananasa. Piecz jeszcze przez około 20 minut.
Jeśli Twój piekarnik (tak jak mój) ma tendencję do ostrego przypiekania góry, po 10 minutach przykryj klops folią aluminiową – wtedy nie trzeba już zmniejszać temperatury w piekarniku.
Tajemnice aluminiowej folii
Od zawsze, tzn. od kiedy w mojej kuchni używam folii aluminiowej mam z nią problem… jak to jej używać, którą stroną itd. Jednakże wystarczy, że sobie zajrzę na tą moją notkę i już wiem. Myślę, że nie tylko ja mam z nią problem ale i inni też. Postanowiłam więc ogłosić jak to z tą folią jest. […]
Mielone najlepsze domowe
Najlepszym zielonym mięsem jest mięso zmielone przez nas samych i nie ma od tego odwołania! A gdy do niego, potem, dodamy odpowiednie przyprawy i dodatki to już jest „prima” i możemy spokojnie powiedzieć „i to jest to!” No oczywiście, w sklepach też mamy różnego rodzaju gotowe mielone, nie zawsze jednak możemy mieć pewność, że […]
Zapisz
Uwielbiam połączenie mięsa i owoców, ale nigdy bym nie wpadła na taki przepis w sumie zupełnie prosty. Już mam go w planie w niedługim czasie, wielkie dzięki!
PolubieniePolubienie
Jak dla mnie Joasi tali klops z ananasem to jest wprost niebo w gębie …Pozdrawiam serdecznie.
PolubieniePolubienie
Och jeszcze sobie przypomniałam, że np. jak mają przyjść do mnie np. goście, to serwuję im takie kulki z ananasem, które są pod tym linkiem.http://babuni-blog49.blog.onet.pl/Ananas-na-miesne-kulki-nadzian,2,ID397039448,nBuźka
PolubieniePolubienie
Robie klopsy, ale tradycyjne. Ten przepis jest bardzo zachęcający, warty spróbowania. Zapisuję i buziaki ślę :))
PolubieniePolubienie
Eurydyko tradycyjne klopsy i owszem, ale to jest dopiero klops … :))Pozdrawiam cieplutko.
PolubieniePolubienie
mmmmm!!! uwielbiam połączenie mięsa i owoców (a szczególnie ananasa! 🙂 )wygląda przepysznie! super pomysł 🙂
PolubieniePolubienie
30-ileś i to mnie bardzo cieszy, że lubisz takie połączenia i to, też Ci się spodobało.Pozdrawiam cieplutko.
PolubieniePolubienie
No klopsa z ananasem to jeszcze nie jadłam, ale z chęcią spróbuję czegoś nowego:) Pozdrawiam serdecznie:)
PolubieniePolubienie
Kasiu skoro nie jadłaś takiego klopsa, to nic straconego – możesz przecież go zrobić i spróbować …Pozdrawiam serdecznie.
PolubieniePolubienie
Babuniu Grażynko najlepsze życzenia z okazji Dnia Babci składa Ci babunia Grażynka:))) Skarbie ten klops wygląda tak apetycznie, że aż mi ślinka leci…jedyna dla mnie fatalna sprawa, to papryka…mam na nią uczulenie. Mogę do tego klopsa dać więcej pieprzu dla ostrości, chyba nic się nie stanie? Pozdrawiam Cię serdecznie i buziaczka ślę!!!!
PolubieniePolubienie
Babuniu Grażynko i vice-versa …Pewne moja droga, że wcale nie musisz dawać tej papryki, skoro jej nie możesz jadać, nic się nie stanie i bez niej ten klops będzie dobrym też …Pozdrawiam cieplutko.
PolubieniePolubienie
Witam Babcię…:) całym serduszkiem w Dniu Babci. Lubię mięska z ziołami… ale jakoś nie wpadłabym na pomysł połączenia z ananasem… Obiecuję że wypróbuję w przyszły weekend i zaskoczę nowinką Rodzinkę. Pozdrawiam cieplutko. Jola
PolubieniePolubienie
Ależ Jolu, moja specjalność to poddawanie pomysłów – właśnie. Ja kiedyś jak mieli przyjść goście zrobiłam tę przystawkę „Ananas na mięsne kulki nadziany”. Goście się wprost zajadali, także i ten klops z ananasem – będzie na pewno pyszny.Pozdrawiam cieplutko.
PolubieniePolubienie
Pięknie wygląda!
PolubieniePolubienie
Eremi nie tylko pięknie wygląda, ale ja to czuję, że i pięknie smakuje.Pozdrawiam cieplutko.
PolubieniePolubienie
To może być całkiem ciekawy klopsik, muszę go wypróbować, bo nie jest to kotlet mielony a jednak urozmaicony ananaskiem więc cos fajnego. mój mąż lubi wynalazki więc zaraz go do komputera przyciągnę. niech mi zrobi taki klopsik. całuski do nas dla Ciebie.
PolubieniePolubienie
Loteczko koniecznie musisz mężowi ten przepis przekazać ! Moje kubki smakowe powiedziały mi, że to będzie pyszne, a one się troszku na tym znają, mają wyczucie.Życzę powodzenia w tworzeniu.Pozdrawiam cieplutko i pozdrów męża od babci JaGi.Buźka dla Was.
PolubieniePolubienie
Witaj JaGa z rana w dniu babci. Wszystkiego najlepszego. Ciekawy ten klops ,ale wiesz ja ananasy uwielbiam z bitą śmietaną z biszkoptem. Teraz takie różne przepisy kulinarne się pojawiają a my z czasem się do nich też przyzwyczaimy, ale jednak ta tradycyjna kuchnia w nas głęboko siedzi. Choć kwaszoną kapustę z ananasem kiedyś jadłam do pieczonej kaczki, i trudno uwierzyć ale było super dobre. Dziś nasze święto więc niech inni gotują, hehe. Pozdrawiam i uściski gratulacyjne raz jeszcze -;))
PolubieniePolubienie
Uleczko, nie może być inaczej – dzisiaj nirch inni gotują :))Kuchnia nasza tradycyjna ma swoje tajemnice i zaprawdę jest bardzo smaczliwa, ale … te nowości bywają też pyszne. Ja np. lubię wszelkie mięsa z owocami. Te owoce potrafią bardzo zmienić smak mięsa, i jak dla mnie to zawsze jest „niebo w gębie”. Chociaż wiesz, na królewskich dworach podawano już takie specjały jak np. kaczkę z gruszkami czy mięsa z owocami, więc to chyba nie całkiem będzie taka nowość.Babciu droga za życzenia podziękuję i Tobie też je ofiaruję …Pozdrawiam cieplutko.
PolubieniePolubienie