Schab gotowany

   Po pierwsze, taki schab gotowany nie zawiera tyle kalorii, co schab pieczony. Po drugie, tak przygotowany schab świetnie nada się do przełożenia kanapek, zamiast wędliny, która nie zawsze wygląda smakowicie i zachęcająco. I po trzecie, świetnie nada się jako sztuka mięsa do obiadu, polana sosem chrzanowym czy też pomidorowym. Już nie mówiąc o tym, że to danie jest bardzo smaczne i nie nadwyręży zbytnio naszego domowego budżetu.

   Poza tym na przygotowanie tego schabu, wcale nie trzeba poświęcić dużo czasu, wystarczy dosłowny kwadrans, poza czasem odstania schabu w zalewie i późniejszego leżakowania. Jeśli będziecie chcieli uzyskać różowy kolor mięsa, możecie dodać łyżeczkę soli do peklowania. Możecie także poeksperymentować z przyprawami i wybrać takie jakie najlepiej lubicie, np. zioła prowansalskie lub inne czy jagody jałowca itp.

schab gotowany 1

SCHAB GOTOWANY

SKŁADNIKI:

  •  2 kg schabu lub szynki
  •  2 łyżki majeranku
  •   łyżeczka pieprzu
  •  6-8 ząbków czosnku
  •  3 liście laurowe
  •  5 ziaren ziela angielskiego
  •  do smaku sól (ok. 0,5 szklanki) i cukier (ok.2-3 łyżki)

PRZYGOTOWANIE:

♣ Mięso opłukać, włożyć do gara i zalać ok. 2 litrami gorącej wody (mięso ma być przykryte). Czosnek obrać i wraz z przyprawami dodać do garnka. Gotować 10 minut. Ostudzić w zalewie i chłodzić w lodówce co najmniej 6 godzin.

♣ Po wyjęciu z lodówki schab znowu gotujemy około 5 minut. Następnie kolejny raz studzimy w zalewie, tak samo jak i za pierwszym razem. Potem schab wyjmujemy z zalewy, zawijamy w folię i wstawiamy do lodówki. Najlepiej smakuje (o ile wytrzymamy) po dwóch dniach leżakowania w lodówce.

=========================================================

W związki z pytaniami o peklowanie tegoż schabu, postanowiłam bliżej się przyjrzeć temu „problemowi”, aby udzielić Wam odpowiedzi.

   Rozrabiamy sól peklowaną wg. opisu na opakowaniu, rozrabiamy i zalewamy tym mięso, które później obciążamy np. talerzykiem. Wstawiamy do lodówki na 8-10 dni. w tym czasie mięso codziennie obracamy, przewracamy. Po tym czasie mięso przekładamy do garnka i postępujemy jak podałam wyżej. Ja niezbyt lubię słone wędliny, więc soli do gotowania już nie dodaję, gdy pekluję. Ach i jeszcze jedno, zalewa z solanki musi być schłodzona gdy zalewamy nią mięso.

   Aby bliżej przybliżyć temat peklowania, odsyłam pod ten link: http://www.wyroby-domowe.pl/peklowanie-mokro-i-10.html  tu znajdziecie również przelicznik,
który wyliczy ilość wody oraz soli peklującej w zależności od wagi mięsa do peklowania.

Zapisz

74 myśli na temat “Schab gotowany

  1. Jestem początkującym kuchcikiem na diecie wątrobowej po usunięciu pęcherzyka żółciowego. Wypróbowałem już wiele przepisów na gotowany lub pieczony schab, szynkę i nawet karkówkę, choć karkówka nie jest dla mnie zalecana. Do tej pory przepisy sprawdzały się. Po ugotowaniu mięsa wg innych przepisów do wywaru dodawałem różne warzywa i wychodziła pyszna zupa. Tym razem postanowiłem wypróbować ten przepis. Miałem wątpliwości odnośnie ilości soli i dodałem mniej niż 0.5 szklanki ale i to było zbyt dużo. Schab po ugotowaniu wygląda pięknie, dobrze się kroi ale jest przeraźliwie słony. Oczywiście wywar jest tak słony, że można go tylko wylać. Reasumując zmarnowałem 1.5 kg pięknego schabu a wywar też na zmarnowanie. Los sprawił, że od kilku lat muszę samodzielnie gotować i nawet mi się to podoba. Z tym przepisem poniosłem porażkę i go skreślam a AUTORKI nie pozdrawiam.

    Polubienie

    1. Janie przykro mi, że Twój schab się nie udał, dziwne, bo mój był pyszny. I nie tylko mój taki był, bo wiele innych osób go robiło i też sobie chwaliło.
      Pozdrawiam serdecznie.

      Polubienie

    2. Pewnie Janie peklowałeś mięso a do gotowania też dałeś sól.
      Na tym polegał Twój błąd. Albo peklowanie albo gotowanie w soli choć pół szklanki to przesada. Ja peklowaną szynkę gotuję w 2 litrach wody i oprócz przypraw daję tylko 2 łyżki i to mi się sprawdza.

      Polubienie

      1. Jagódko jeśli chodzi o tę sól to ja zawsze sypię jej najpierw mniej, bo to zależy ile tej wody będzie aby mięso było przykryte wodą. Później próbuję i jeśli jest jeszcze troszku za mało słone, to dosalam jeszcze do smaku. Jeśli jest dobre, to zostawiam…
        Także nie trzeba sypać od razu tle soli (pół szklanki) tylko około pół szklanki a najlepiej tak jak napisałaś (2 łyżki soli na 2 litry wody), potem zawsze można dosmaczyć.

        Pozdrawiam serdecznie.

        Polubienie

  2. Schabik zrobiłam wyszedł przepyszny. Mam szyneczkę i chciałam ją zrobić tak jak schab .Jak myślisz można czy nie.Pozdrawiam serdecznie 🙂

    Polubienie

    1. Wandziu cieszy mnie to, że smakował… 🙂
      Jeśli lubisz w kuchni eksperymentować możesz spróbować. Myślę, że powinno też być dobrze ale na pewno to tego nie wiem. Spróbować możesz jeśli chcesz…

      Pozdrawiam serdecznie.

      Polubienie

  3. Witam,
    Mam 1,10 kg schabiku i chciałabym go ugotować wg Twojego przepisu…tyle, że Ty podajesz proporcje na 2 kg…..Czy mam robić z połową przypraw? I jak z czasem gotowania? Bardzo proszę o odpowiedź, bo zachęcona komentarzami chciałbym zrobić na święta.
    Z góry dziękuję za odpowiedź i życzę Wesołych Świąt !!!
    Pozdrawiam,
    Aneta

    Polubienie

    1. Witam.
      Hmm…, Anetko też tak myślę, że trzeba i tych przypraw dać prawie o połowę mniej, żeby nie przedobrzyć 🙂
      Co do czasu gotowania, to będzie taki sam, bez zmian.
      W przepisie jest, że 2 kg zalewasz ok. 2 litrami wody, a tu masz mięsa mniej więc i wody będzie mniej, mięso jednak musi być przykryte.
      Powodzenia i wesołych świąt.

      Polubienie

Skomentuj

Wprowadź swoje dane lub kliknij jedną z tych ikon, aby się zalogować:

Logo WordPress.com

Komentujesz korzystając z konta WordPress.com. Wyloguj /  Zmień )

Zdjęcie z Twittera

Komentujesz korzystając z konta Twitter. Wyloguj /  Zmień )

Zdjęcie na Facebooku

Komentujesz korzystając z konta Facebook. Wyloguj /  Zmień )

Połączenie z %s