Królewskie truskawki z leniwcami

   Truskawki zrobiły oszałamiającą karierę na europejskich dworach królewskich i w domach arystokratów. Powszechne stały się dopiero mniej więcej przed stu laty.

Bardzo zasłużony dla Francji książę Condé, zwany Wielkim Kondeuszem, pełniący funkcję wielkiego mistrza dworskiej kuchni Ludwika XIV, był wielkim popularyzatorem truskawek. Zawdzięczamy mu między innymi słynny deser ryżowo-truskawkowy, noszący jego imię.

Za tymi owocami przepadała także dynastia Romanowów. Wyszukane desery z truskawek zanurzanych w soku pomarańczowym, podawanych z bitą śmietaną, wieńczyły wytworne przyjęcia na carskim dworze i do dziś są podawane w najlepszych restauracjach.

Na szczęście truskawki stały się dostępne nie tylko dla arystokratów i dzisiaj wszyscy możemy cieszyć się ich aromatem i smakiem. Współcześnie wyhodowano ich już ponad dwa tysiące odmian. W Polsce mamy ich kilkanaście. Amatorzy truskawek mogą z nich przygotować nie tylko fantastyczne desery, ale także wzbogacić nimi smak sałatek i innych dań wytrawnych.

Może dzisiaj nie będzie to danie królewskie, a mianowicie będą to leniwe nieco inaczej podane razem z truskawkami. I myślę, że też z powodzeniem mogą zagościć na naszych stołach.

SKŁADNIKI: (na 6 porcji)

– 1/2 kg twarogu,

– 2 łyżki masła,

– 3 jajka,

– 1/2 truskawek,

– 15 dag mąki (niecała szklanka, więcej jak 3/4 szklanki). Co do mąki to trudno określić, bo może być jej więcej lub mniej. Wszystko zależy od wilgotności sera,

– 2 łyżki sezamu,

– sól.

PRZYGOTOWANIE:

Ser zemleć. Żółtka oddzielić od białek. Masło utrzeć w misce dodając po jednym żółtku, stale ucierając. Dodać twaróg, wymieszać.

♠ Z białek ubić sztywną pianę, dodawać do masy na przemian z mąką, przyprawić do smaku szczyptą soli, delikatnie wyrobić na gładkie ciasto. Wyłożyć na oprószoną mąką stolnicę, zrobić wałek o średnicy ok. 2,5 cm. Pokroić ukośnie na kawałki szerokości około 1,5 cm.

♠ W garnku zagotować wodę, posolić. Wrzucać kluseczki. Gotować, aż wypłyną. Wyjąć łyżką cedzakową. Truskawki umyć, odszypułkować. Wymieszać z kluskami, posypać podprażonym sezamem.

♦ Wielką zaletą truskawek jest to, że mają bardzo mało kalorii. Dzięki temu możemy je jeść bez opamiętania.

♦ Kupując truskawki zwracajmy uwagę na ich wygląd, intensywny czerwony kolor i piękny aromat.

♦ Truskawki trzeba koniecznie myć przed jedzeniem, ale nie należy ich zbyt długo moczyć, by nie straciły smaku.

Nie powinno się przed myciem usuwać szypułek, aby do środka owocu nie dostało się zbyt wiele wody.

♦ Truskawki działają na organizm odkwaszająco i moczopędnie. Polecane są reumatykom, artretykom, chorym na nerki, wątrobę i płuca. Mogą jednak wywołać alergię, zwłaszcza u dzieci.

PS.

Pomyślałam sobie, że te leniwce niekoniecznie muszą być z truskawkami. Możemy je równie dobrze zrobić z innymi owocami, np. poziomkami. A jeśli nie czytaliście mojego posta na drugim moim blogu, w którym pisałam o moim ogrodzie i kwiatach w nim, to polecam i zapraszam. Oto link: Moje kwiaty tańczą walca oraz o truskawkach Truskawkowe wariacje

==========================================================

ŹRÓDŁO:

„Moje Gotowanie” – czerwiec 2011 nr 6 (199)

22 myśli na temat “Królewskie truskawki z leniwcami

    1. Aniu spróbuj, może akurat te leniwce się udadzą, bo ja myślę, że się udadzą 🙂 Nie wiem dlaczego Aniu, ale lubię w daniach prostotę i takie dla mnie są najlepsze. A tyle ich w naszej kuchni jest, że aż.

      Cieplutko pozdrawiam.

      Polubienie

  1. Wydaje mi się, że taka kompozycja leniwych pierogów z truskawkami może być smaczna, ale ja i tak będę jadła same truskawki, choć są moczopędne. Na szczęście nie jestem na nie uczulona.
    Serdecznie pozdrawiam.

    Polubienie

    1. No już wiem Aniu, że Tobie najlepiej smakują samotne truskawki, ale….
      Może jednak kiedyś dasz się skusić na te leniwce z truskawkami 🙂

      Cieplutko pozdrawiam.

      Polubienie

  2. Truskawki….oj poświęciłam im dzisiaj sporo czasu…:) już zrobiłam dżem dla wnusia…i pierwszą partię zamroziłam…i do każdej paczuszki dołożyłam miętę…zimą do dekoracji listki będą jak znalazł..:) Pozdrawiam serdecznie

    Polubienie

    1. Jolu jak słyszę to oddałaś się całkowicie w tym dniu truskawkom 🙂
      Oj taki dżemik z truskawek własnej roboty, to po prostu „niebo w gębie”.
      I truskawki zamroziłaś i bardzo dobrze, później będą jak znalazł.

      Cieplutko pozdrawiam.

      Polubienie

Skomentuj

Wprowadź swoje dane lub kliknij jedną z tych ikon, aby się zalogować:

Logo WordPress.com

Komentujesz korzystając z konta WordPress.com. Wyloguj /  Zmień )

Zdjęcie z Twittera

Komentujesz korzystając z konta Twitter. Wyloguj /  Zmień )

Zdjęcie na Facebooku

Komentujesz korzystając z konta Facebook. Wyloguj /  Zmień )

Połączenie z %s