Mikrofalówka z pomysłem

Oto kilka pomysłów na jej wykorzystanie…

  • Skrystalizowany miód zwykle wkładamy do garnka z zimną wodą i podgrzewamy. Często kończy się to pęknięciem słoika.
  • Unikniemy tego „upłynniając” miód w kuchence mikrofalowej. Słoik z 250 g miodu (otwarty!) wstawiamy na 2-3 minuty do kuchenki nastawionej na moc 180 W (mniejszą ilość na czas krótszy). W połowie mikrofalowania miód mieszamy.
  • Tak rozpuszczony miód zachowuje smak i wartości odżywcze.
  • Jeśli chcesz obrać pomidory, nie musisz ich blanszować. Wstaw je na minutę do mikrofalówki ustawionej na najwyższą moc.
  • Skórka zejdzie z nich bez problemu.

Bardzo zmrożone lody możemy szybko i równomiernie zmiękczyć.
Wystarczy wstawić je do mikrofalówki na 1-2 minuty (moc 100 W).

Pomarańcze, z których chcemy wycisnąć sok, włóżmy na 30 sekund do kuchenki nastawionej na 100% mocy. Łatwiej wyciśniemy sok i będzie go więcej.

Kuchenka mikrofalowa może służyć do sterylizowania słoików na przetwory.
Napełniamy je do połowy wodą i podgrzewamy w średniej mocy do momentu, aż woda zawrze.

Świeże zioła możemy ususzyć w mikrofalówce. Układamy je na papierowych serwetkach i mikrofalujemy 30 sekund w mocy 600 W. Mikrofalowanie powtarzamy do momentu, aż zioła staną się suche i dadzą się pokruszyć.

       Możemy równie dobrze zrobić „saunę” naszym gąbkom do zmywania naczyń. Wiadomo, że są one skupiskiem wszelkich bakterii i aby dłużej nam służyły, wystarczy je namoczyć w wodzie (o tym nie zapomnijcie, jeśli nie chcecie aby zrobił się węgielek z niej), a potem umieścić w kuchence mikrofalowej na 2 minuty.

Przecierane zupki, mleko oraz herbatki dla małych dzieci w kuchence mikrofalowej podgrzewa się dużo prościej i prędzej niż w gorącej wodzie.

       Co ciekawsze, na mleku na pewno nie utworzy się nielubiany przez dzieci tzw, „kożuszek”.
Napełnioną butelkę bez smoczka czy otwarty słoiczek mikrofalujemy 40-60 sekund w średniej mocy (500-600 w). Przed podaniem trzeba jednak sprawdzić, czy temperatura zupki jest odpowiednia.

Na mikrofalę przerobię ...

… Tradycyjny przepis na potrawę duszoną lub gotowaną możemy łatwo zmienić na taki do kuchenki mikrofalowej.
Wbrew pozorom to wcale nie jest trudne. Wystarczy zastosować kilka rad:


1 …  dodajemy mniejszą ilość płynów oraz przypraw;
2 …  potrawy zwykle oprószamy solą już po wyjęciu z kuchenki;
3 …  ograniczamy ilość tłuszczu lub w ogóle go nie dajemy;
4 …  skracamy czas przyrządzania – powinno wystarczyć 1/3 (do 1/2) czasu podanego w tradycyjnym przepisie.

Zapisz

10 myśli na temat “Mikrofalówka z pomysłem

    1. Jak słychać, mikrofalka nie tylko może nam służyć do odgrzewania/podgrzewania ale i można ją zastosować i do czego innego.

      Pozdrawiam serdecznie.

      Polubienie

  1. Bardzo pomysłowa i przydatna na pewno jest kuchenka mikrofalowa a Twoje rady naprawdę bardzo cenne.Krążą opinie że nie zdrowa może prawda ? a co mamy wszystko dobre ? sposób na miód na pewno zdrowy .Będą opinie za i przeciw piękny i fachowe porady serdecznie pozdrawiam

    Polubienie

    1. Wandziu mamy i tutaj przeciwników jak i amatorów.
      Ja należę do tych drugich… 🙂 A do czego teraz zresztą się nie przyczepiają, a co tak właściwie jest zdrowe ?

      Pozdrawiam serdecznie.

      PS.
      Niechcący ten post mi się opublikował wcześniej. Nie zmieniałam jednak daty edycji, bo bałam się żeby nie stracić waszych komentarzyków 🙂

      Polubienie

  2. Mam mikrofalówkę, ale bardzo rzadko jej używam. Właśnie z tego powodu o którym pisze Joter.
    Ale te rady są bardzo ciekawe.
    Serdeczności JaGo!!!

    Polubienie

    1. Pamiętam jak mikrofalówki tylko weszły na rynek, to był dopiero szał. A dzisiaj – można powiedzieć – idą w zapomnienie.

      Pozdrawiam serdecznie.

      Polubienie

  3. Mikrofalówka, to super urządzenie, jednak coraz częściej słyszę głosy na temat niezdrowego rozkładu cząsteczek przy grzaniu . Nie mam mikrofalówki odkąd mi się zepsuła, więc tak tylko gadam…pewnie z zazdrości.
    Pozdrówka!

    Polubienie

Skomentuj

Wprowadź swoje dane lub kliknij jedną z tych ikon, aby się zalogować:

Logo WordPress.com

Komentujesz korzystając z konta WordPress.com. Wyloguj /  Zmień )

Zdjęcie z Twittera

Komentujesz korzystając z konta Twitter. Wyloguj /  Zmień )

Zdjęcie na Facebooku

Komentujesz korzystając z konta Facebook. Wyloguj /  Zmień )

Połączenie z %s