Oto kilka pomysłów na jej wykorzystanie…
- Skrystalizowany miód zwykle wkładamy do garnka z zimną wodą i podgrzewamy. Często kończy się to pęknięciem słoika.
- Unikniemy tego „upłynniając” miód w kuchence mikrofalowej. Słoik z 250 g miodu (otwarty!) wstawiamy na 2-3 minuty do kuchenki nastawionej na moc 180 W (mniejszą ilość na czas krótszy). W połowie mikrofalowania miód mieszamy.
- Tak rozpuszczony miód zachowuje smak i wartości odżywcze.
- Jeśli chcesz obrać pomidory, nie musisz ich blanszować. Wstaw je na minutę do mikrofalówki ustawionej na najwyższą moc.
- Skórka zejdzie z nich bez problemu.
V Bardzo zmrożone lody możemy szybko i równomiernie zmiękczyć.
Wystarczy wstawić je do mikrofalówki na 1-2 minuty (moc 100 W).
V Pomarańcze, z których chcemy wycisnąć sok, włóżmy na 30 sekund do kuchenki nastawionej na 100% mocy. Łatwiej wyciśniemy sok i będzie go więcej.
V Kuchenka mikrofalowa może służyć do sterylizowania słoików na przetwory.
Napełniamy je do połowy wodą i podgrzewamy w średniej mocy do momentu, aż woda zawrze.
V Świeże zioła możemy ususzyć w mikrofalówce. Układamy je na papierowych serwetkach i mikrofalujemy 30 sekund w mocy 600 W. Mikrofalowanie powtarzamy do momentu, aż zioła staną się suche i dadzą się pokruszyć.
Możemy równie dobrze zrobić „saunę” naszym gąbkom do zmywania naczyń. Wiadomo, że są one skupiskiem wszelkich bakterii i aby dłużej nam służyły, wystarczy je namoczyć w wodzie (o tym nie zapomnijcie, jeśli nie chcecie aby zrobił się węgielek z niej), a potem umieścić w kuchence mikrofalowej na 2 minuty.
V Przecierane zupki, mleko oraz herbatki dla małych dzieci w kuchence mikrofalowej podgrzewa się dużo prościej i prędzej niż w gorącej wodzie.
Co ciekawsze, na mleku na pewno nie utworzy się nielubiany przez dzieci tzw, „kożuszek”.
Napełnioną butelkę bez smoczka czy otwarty słoiczek mikrofalujemy 40-60 sekund w średniej mocy (500-600 w). Przed podaniem trzeba jednak sprawdzić, czy temperatura zupki jest odpowiednia.
Na mikrofalę przerobię ...
… Tradycyjny przepis na potrawę duszoną lub gotowaną możemy łatwo zmienić na taki do kuchenki mikrofalowej.
Wbrew pozorom to wcale nie jest trudne. Wystarczy zastosować kilka rad:
1 … dodajemy mniejszą ilość płynów oraz przypraw;
2 … potrawy zwykle oprószamy solą już po wyjęciu z kuchenki;
3 … ograniczamy ilość tłuszczu lub w ogóle go nie dajemy;
4 … skracamy czas przyrządzania – powinno wystarczyć 1/3 (do 1/2) czasu podanego w tradycyjnym przepisie.
Zapisz
Bardzo przydatne porady. Spodobała mi się szczególnie ta o obieraniu pomidorów:) Pozdrawiam!
PolubieniePolubienie
Jak słychać, mikrofalka nie tylko może nam służyć do odgrzewania/podgrzewania ale i można ją zastosować i do czego innego.
Pozdrawiam serdecznie.
PolubieniePolubienie
Bardzo pomysłowa i przydatna na pewno jest kuchenka mikrofalowa a Twoje rady naprawdę bardzo cenne.Krążą opinie że nie zdrowa może prawda ? a co mamy wszystko dobre ? sposób na miód na pewno zdrowy .Będą opinie za i przeciw piękny i fachowe porady serdecznie pozdrawiam
PolubieniePolubienie
Wandziu mamy i tutaj przeciwników jak i amatorów.
Ja należę do tych drugich… 🙂 A do czego teraz zresztą się nie przyczepiają, a co tak właściwie jest zdrowe ?
Pozdrawiam serdecznie.
PS.
Niechcący ten post mi się opublikował wcześniej. Nie zmieniałam jednak daty edycji, bo bałam się żeby nie stracić waszych komentarzyków 🙂
PolubieniePolubienie
Gdyby komentarze się zgubiły to by były nowe serdecznie pozdrawiam
PolubieniePolubienie
Dziękuję Wandziu, na szczęście i z szacunku nie trzeba było powtarzać 🙂
Pozdrowionka.
PolubieniePolubienie
Mam mikrofalówkę, ale bardzo rzadko jej używam. Właśnie z tego powodu o którym pisze Joter.
Ale te rady są bardzo ciekawe.
Serdeczności JaGo!!!
PolubieniePolubienie
Pamiętam jak mikrofalówki tylko weszły na rynek, to był dopiero szał. A dzisiaj – można powiedzieć – idą w zapomnienie.
Pozdrawiam serdecznie.
PolubieniePolubienie
Mikrofalówka, to super urządzenie, jednak coraz częściej słyszę głosy na temat niezdrowego rozkładu cząsteczek przy grzaniu . Nie mam mikrofalówki odkąd mi się zepsuła, więc tak tylko gadam…pewnie z zazdrości.
Pozdrówka!
PolubieniePolubienie
No ja też o tym słyszałam a ile jest w tym prawdy – trudno powiedzieć 🙂
Pozdrawiam serdecznie.
PolubieniePolubienie